Πέμπτη, 21 Νοε.
20oC Αθήνα

Στη Βουλή ο νόμος για το Πόθεν Έσχες – Ποιες είναι οι αλλαγές

Στη Βουλή ο νόμος για το Πόθεν Έσχες – Ποιες είναι οι αλλαγές

Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο νομοσχέδιο για το Πόθεν Έσχες, φέρνοντας αλλαγές στο πλαίσιο της εν λόγω δήλωσης.

Οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής θα συζητήσουν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του λεγόμενου Πόθεν Έσχες και αφορούν στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων, προτού αυτό μπει σε ψήφιση από την Ολομέλεια.

Με τον νέο νόμο, μπαίνουν στο κάδρο του ελέγχου οι σύζυγοι και σύντροφοι των υπόχρεων, καθώς ορίζεται πως οι σύζυγοι, οι εν διαστάσει σύζυγοι ή τα πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποχρεούνται πλέον να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες, ανεξάρτητη αν είναι Έλληνες πολίτες, αν διαμένουν μόνιμα ή όχι στην Ελλάδα, αν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος ή μη, αν ο γάμος τελέστηκε ή αν το σύμφωνο συμβίωσης συνήφθη στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν ΑΦΜ τα παραπάνω πρόσωπα, θα τους χορηγείται ΑΦΜ ειδικού σκοπού προκειμένου να υποβάλλουν τη δήλωση. Ας σημειωθεί πως πλέον, η υποχρέωση δήλωσης περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Αυτοματοποίηση στη μεταφορά των στοιχείων

Επιπλέον, και η μεταφορά των δεδομένων θα γίνεται αυτόματα, διευρύνοντας παράλληλα το εύρος των εξεταζόμενων στοιχείων.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα δεδομένα της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τα στοιχεία των ακινήτων, θα μεταφέρεται επίσης με αυτόματο τρόπο, το ύψος των υπολοίπων των καταθετικών λογαριασμών, των λογαριασμών πληρωμών, των λογαριασμών φύλαξης πολύτιμων μετάλλων και νομισμάτων, στοιχεία θυρίδων, στοιχεία για κάθε χρήσης οχήματα, πλωτά ή εναέρια μεταφορικά μέσα, όπως τα στοιχεία αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ και στο Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συμμετοχές σε κάθε είδους εταιρείες ή επιχειρήσεις, όπως τα στοιχεία αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στο ΓΕΜΗ (εκτός από αυτά που αφορούν σε ανώνυμες εταιρείες), καθώς και στοιχεία για κάθε είδους δανειακές υποχρεώσεις των υπόχρεων εφόσον κάθε μία από αυτές υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

«Παραθυράκι» δίνεται, ωστόσο, για τις τράπεζες (χωρίς πελάτες) οι οποίες πλέον θα έχουν τη δυνατότητα εξαίρεσης υπό προϋποθέσεις, από την υποχρέωση αυτόματης μεταφοράς δεδομένων. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση, με κυρώσεις σε περίπτωση ψευδών στοιχείων.

Στον αντίποδα, όλοι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων και αλλοδαπών χρηματοπιστωτικών οργανισμών υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενεργούς πελάτες φυσικά πρόσωπα, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην εφαρμογή όλα τα δεδομένα τα οποία διαθέτουν για συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία και για την υποβολή τόσο αρχικής όσο και ετήσιας δήλωσης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως πλην των πολιτικών προσώπων, όσοι αποκτούν την ιδιότητα του υπόχρεου κατά το χρονικό διάστημα από τις 28.2.2023 έως και τις 30.9.2024 απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής αρχικής δήλωσης, εφόσον υπέβαλαν ετήσια δήλωση για τη χρήση 2021 και υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσια δήλωση για τις χρήσεις 2022 και 2023.

Τελευταίες ειδήσεις