Το κουδούνι χτυπάει ξανά σήμερα στα σχολεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με έκδηλη αγωνία για το αποτύπωμα του κορονοϊού στους μαθητές, και κατ’ επέκταση και στην κοινότητα.
Τα προβλήματα που υπήρξαν στην προμήθεια των self test, με περίπου 200.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς να μην τα έχουν προμηθευτεί και να προσέρχονται σήμερα στα σχολεία με την προσδοκία να υπάρχει επάρκεια test για τον έλεγχο τους, δημιούργησαν προβληματισμό και ανασφάλεια σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
“Υπήρξε θέμα στη διανομή των test” παραδέχτηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων , σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι σημαντική η μεγάλη εικόνα: Το ό,τι οι γονείς εμπιστεύτηκαν το πρωτόκολλο.
Χθες, ως αργά το βράδυ, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα με επιπλέον self test.
Πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα
Όπως σημείωναν, υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τα τεστ. Σε σύνολο περίπου 200.000 μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν τα προμηθεύτηκαν, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει απόθεμα πάνω από 1 εκατ. self test στα σχολεία της χώρας, και ότι στην αγορά πρόσθετων τεστ έχουν προχωρήσει και οι δήμοι, προκειμένου να προμηθεύσουν σχολεία στα οποία πιθανώς θα υπάρξουν κενά.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Παιδείας, από τις 7 σήμερα το πρωί οι διευθυντές των σχολείων βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να χορηγούν self test σε όσους δεν τα έχουν προμηθευτεί. Οι γονείς θα κάνουν το τεστ στο παιδί τους και εφόσον βγει αρνητικό, ο μαθητής θα εισέρχεται στην τάξη.
«Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων»
“Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί. Το ίδιο είχε γίνει και τον Σεπτέμβρη. Από τη στιγμή που γίνονται περίπου 1,5 εκατ. self test (μαθητές – καθηγητές) είναι προφανές ότι θα δούμε μεγάλα νούμερα με το “καλημέρα”” δηλώνει στο newsit.gr κορυφαίος υπουργός, δηλώνοντας βέβαιος ότι τα παιδιά θα είναι πιο προστατευμένα στο σχολείο από ότι στο σπίτι, λόγω του αυξημένου testing.
Στα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων είναι ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον να “καλπάζει”, η διασπορά υπάρχει ευρέως στην κοινότητα, ακόμη και στο οικογενειακό πλέον περιβάλλον, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι “ευάλωτα” στο να κολλήσουν σε κάθε περίπτωση. “Μας ενδιαφέρει το testing. Μόνο έτσι θα υπάρχει ιχνηλάτηση και γρήγορη απομόνωση των κρουσμάτων” δηλώνει η ίδια πηγή.
Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι αντίστοιχα στο άνοιγμα των σχολείων προχωρούν, ή έχουν προχωρήσει ήδη, και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Ενώ πολύ σοβαρά υπόψιν ελήφθη και το γεγονός, ότι σε αντίθεση με την “Δέλτα”, η “Όμικρον” έχει μεν πολύ γρήγορη μεταδοτικότητα, αλλά δεν προκαλεί πολλές και σοβαρές νοσηλείες.
Εβδομάδα αποφάσεων για νέα μέτρα
Το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά σήμερα στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κ.α. επιστήμονες.
Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι εβδομάδα αποφάσεων και για την ανάγκη λήψης ή όχι, νέων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.
“‘Όλα είναι ανοιχτά. Από την άμεση επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μέχρι απαγορεύσεις στους ανεμβολίαστους για δραστηριότητες που τώρα κάνουν, με αρνητικό rapid test” δηλώνει στο newsit.gr κορυφαίος υπουργός, τονίζοντας ότι οι επόμενες 1 ή 2 εβδομάδες είναι κομβικής σημασίας για τον έλεγχο της πανδημίας.
Καταλύτης στις αποφάσεις η πίεση στο Σύστημα Υγείας, ακόμη και μετά τη νέα σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις “επιστράτευση” ιδιωτών γιατρών για να στηρίξουν το ΕΣΥ.