Συμμαχίες για το μεταναστευτικό αναζητά η κυβέρνηση, την ώρα που η Γερμανία προχωρά ακάθεκτη στην αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα της, κίνηση που ισοδυναμεί με μονομερή παραβίαση της Συνθήκης Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από δύο ημέρες στην Αυστρία, είναι προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και οι «γέφυρες» επικοινωνίας με την Πολωνία. Δύο χώρες ισχυρές, που γειτνιάζουν με τη Γερμανία και θίγονται περισσότερο από την απόφαση του Βερολίνου για το μεταναστευτικό.
«Μέτωπο» διαμορφώνει η Ελλάδα και με άλλες χώρες του Νότου, πρώτης υποδοχής για παράνομους μετανάστες, ώστε να εμφανιστούν με ενιαία γραμμή στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 14 Οκτωβρίου, αναμένεται και συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο στο Βερολίνο.
Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη έξαλλου, 16 και 17 Οκτωβρίου, τις ελληνικές θέσεις για την ευρωπαϊκή στάση στο μεταναστευτικό θα μεταφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος στη «Σύνοδο του Βερολίνου για τα Σύνορα και την Ασφάλεια», ενώ στο περιθώριο, αναμένεται να έχει σειρά επαφών με ομολόγους του.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη
Χτες, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Talk Radio, έστειλε νέα μηνύματα στη Γερμανία και χώρες… «δορυφόρους» της, αλλά και άλλες, οι οποίες δηλώνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, απλά… προβληματισμένες.
«Η απάντηση της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση στη Σένγκεν και να πετάξουμε ουσιαστικά το μπαλάκι στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας σαφές ότι η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, δεν μπορεί να δεχτεί δυσανάλογα βάρη.
«Χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα»
Το δεύτερο μήνυμα, με αποδέκτη τις Βρυξέλλες και το σύνολο των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε., είναι ότι θα πρέπει να διατεθούν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων και τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να επιτελούμε αυτή την αποστολή» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάνει ειδική αναφορά στον φράκτη στον Έβρο, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα θα τον κατασκευάσει ακόμη και με αποκλειστικά εθνικούς πόρους.
«Γενναιόδωρη η Γερμανία, τώρα δημιουργεί κοινωνικές αντιδράσεις»
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αφήνει αιχμές προς το Βερολίνο για τα επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές προς μετανάστες και πρόσφυγες, που κάνουν ιδιαίτερα… ελκυστική τη Γερμανία για αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στην ακροδεξιά σήμερα, όπως αποτυπώθηκε στις περιφερειακές εκλογές να κερδίσει έδαφος και να πιέσει την Κυβέρνηση Σολτς,
«Η Γερμανία είχε μια εξαιρετικά ανεκτική και, θα έλεγα, κοινωνικά γενναιόδωρη πολιτική απέναντι στους μετανάστες, η οποία τώρα δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Η ανησυχία για τα «σύννεφα» που απλώνει στην Ευρώπη η Γερμανία
Κύκλοι στην κυβέρνηση εκτιμούν – και την εκτίμηση αυτή ενστερνίζονται και άλλοι στην Ευρώπη – ότι αυτή η πολιτική πίεση που δέχεται η Γερμανική κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα πισωγυρίσματα στη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., απειλώντας… «κατακτήσεις» ετών.