Site icon NewsIT

Τα δύο συν ένα αγκάθια που θα κρίνουν πόσο καθαρή ή θολή θα είναι η έξοδος

Χωρίς κατηγορία
02.03.2018 | 06:46
έξοδος αγορές διαπραγμάτευση

Μπορεί οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποχώρησαν από την ελληνική πρωτεύουσα, ωστόσο οι συζητήσεις όχι μόνο δεν θα σταματήσουν αλλά θα ενταθούν. Τα θέματα που είναι προς διευθέτηση και πολλά είναι και εξαιρετικά σοβαρά και προκειμένου να κλείσουν έως τις 21 Ιουνίου, τελευταίο Eurogroup πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, θα πρέπει να γίνει ένα απίστευτο έργο τόσο σε όγκο όσο και σε ταχύτητα. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και της κυβέρνησης, η δημόσια συζήτηση για το πόσο καθαρή θα είναι η έξοδος από το Μνημόνιο καλά κρατεί.

Μετά από την δημόσια διαφωνία Στουρνάρα – Τσακαλώτου, ήρθε να προστεθεί μία ακόμη παραφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στ. Πιτσιόρλα να λαμβάνει αποστάσεις από την επίσημη κυβερνητική γραμμή και να τονίζει ότι «ελπίζω να μην έχουμε άλλο πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο». Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση και από χθες υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να μιλούν για καθαρή έξοδο, ωστόσο γνωρίζουν άριστα ότι αυτό δεν περνάει από το χέρι της ελληνικής πλευράς. Χρειάζεται πριν από όλα να κλείσει η 4η αξιολόγηση. Εκτός από τα 88 προαπαιτούμενα, υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα τα οποία δεν επιλύονται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή ακόμη και σε λίγους μήνες. Πρώτο και καλύτερο τα θέματα της ενέργειας και των αποκρατικοποιήσεων.

Η Ελλάδα σε αυτούς τους δύο τομείς κινείται με ρυθμούς χελώνας. Καμία ουσιαστική πρόοδος σε δύο τομείς που οι προθεσμίες τρέχουν. Είναι αμφίβολο αν όχι αδύνατο, να γίνουν πράξη όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Ένα άλλο θέμα, εξίσου σοβαρό είναι αυτό των αντικειμενικών αξιών. Όπως έγραψε χθες το newsit, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλάβει ότι οι προθεσμίες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και έστειλαν και το σχετικό μήνυμα στον τρόικα. Κάποιοι μάλιστα μιλούν και για πιθανή αδυναμία να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ με άλλες από αυτές που ισχύουν σήμερα αξίες. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση πάει για ένα ακόμη φιάσκο.

Η τρόικα έφυγε, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ικανοποιημένο από τις «εποικοδομητικές» συζητήσεις, αλλά όλοι ξέρουν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και το ορόσημο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018, ίσως φαντάζει τόσο … κοντά.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διευθετήσει τα 88 γνωστά προαπαιτούμενα, κάτι που δεν θα είναι εύκολο, καθώς όπως διαφάνηκε στις συναντήσεις με τους θεσμούς η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών και στο νόμο Κατσέλη, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση περιβάλλονται από μεγάλες τεχνικές δυσκολίες που δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως.

Αλλά εάν τα 88 γνωστά προαπαιτούμενα πονοκεφαλιάζουν ήδη την κυβέρνηση, αυτό που φοβίζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επιτελείς του είναι οι «λαγοί» που θα βγάλουν από το καπέλο της διαπραγμάτευσης οι θεσμοί μετά το Πάσχα. Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί στις 22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον και στις βαλίτσες τους αναμένεται να κουβαλούν τα μέτρα για τη μετά το Μνημόνιο εποχή και ειδικά για το 2019, τα οποία δεν τέθηκαν προς συζήτηση σε αυτό τον γύρο των επαφών.

Χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως θα ξεκαθαρίσει τον Μάιο το εάν το ΔΝΤ θα ζητήσει τελικά την ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 ή όχι, κάτι που συσχέτισε με τις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Πάντως, πηγές των θεσμών ήδη έχουν περιγράψει ως ειλημμένη την απόφαση για την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το επόμενο έτος. Εάν το αφορολόγητο μειωθεί αυτό θα συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση 1,8 δισ. ευρώ για τους φορολογουμένους, αλλά και τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση που μέσα στην επομένη χρονιά θα επιβάλει νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου.

Του Θανάση Παπαδή

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version