Απόλυτα λογικό είναι βέβαια αυτό από τη στιγμή που το κελάηδισμά τους εξυπηρετεί κάποιο (η κάποιους) σκοπό. Οι επιστήμονες λοιπόν βάλθηκαν να αποδείξουν ότι τα πουλιά έχουν νοημοσύνη, περισσότερη απ’ όσοι πιστεύαμε ως τώρα.
Πίσω απ’ την έρευνα κρύβονται Ιάπωνες επιστήμονες που λένε ότι εκτός από τους σκύλους, τους παπαγάλους και τους πιθήκους που όχι μόνο χρησιμοποιούν “γλώσσα”, αλλά συνεννοούνται και με τον άνθρωπο μαθαίνοντας τη δική του , οι σπίνοι, φαίνεται πως έχουν επιπλέον μια μορφή γραμματικής στο τραγούδι τους. Το μόνο άλλο ζώο για το οποίο οι επιστήμονες έχουν ισχυριστεί κάτι ανάλογο, είναι η φάλαινα.
Μετά από αλλεπάλληλα παιξίματα από τα μεγάφωνα τροποποιημένων τραγουδιών σπίνων (οι τροποποιήσεις είχαν ποικιλία και οι αλλαγές αφορούσαν διαφορές “συλλαβές”), διαπιστώθηκε ότι όλοι σχεδόν οι σπίνοι αντιδρούσαν μόνο σε συγκεκριμένα “ρεμίξ” και όχι σε άλλα. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανόνας στη διαδοχή των συλλαβών στα τραγούδια τους, κοινός για όλα τα πουλιά», λένε οι επιστήμονες.
Επιπλέον δεν πρόκειται για κάτι έμφυτο ή ενστικτώδες, όπως λένε οι Ιάπωνες, τα πουλιά δεν γνωρίζουν τους κανόνες από όταν γεννιούνται, αλλά τους μαθαίνουν μεγαλώνοντας.