Όλες οι πληροφορίες που έχει το newsit.gr στη διάθεσή του καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα μεγάλα και πραγματικά προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και πως απομένουν δύο κυρίως ενέργειες.
Η πρώτη είναι το πως θα ¨κουμπώσουν¨ και θα συνδυαστούν τα τρία στοιχεία και η δεύτερη και ενδεχομένως η πιο δύσκολη η τελική διατύπωση του κειμένου.
Και είναι η πιο δύσκολη, γιατί από αυτή εξαρτάται τόσο η έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών που έχουν θέσει ως όρο την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς και η επικοινωνιακή αξιοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση.
Και ακριβώς αυτό το σκοπό έχει το ταξίδι του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ στην Αθήνα. Να βρεθεί δηλαδή ο τρόπος που θα «κουμπώσουν» τα προαναφερόμενα στοιχεία και να εξεταστούν πλευρές της πρότασης που αφορά στη λειτουργία της ρήτρας ανάπτυξης.
Επίσης, στο τραπέζι, λένε οι πληροφορίες, θα μπουν και ζητήματα διατύπωσης, ώστε να μην υπάρξει φόβος να τιναχτεί στον ¨αέρα¨ η συμφωνία στο Eurogrouo της Πέμπτης, εξαιτίας μιας φράσης ή μιας λέξης που θα θεωρηθεί σημαντική και καθοριστική, όπως για παράδειγμα το θρυλικό πλέον ¨Αν¨ στην απόφαση για το χρέους του 2012 και του Μαΐου του 2016, που έλεγαν πως θα ληφθούν μέτρα ¨αν υπάρξει ανάγκη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική σε θέματα διατύπωσης, γιατί δυστυχώς έχει διαπιστώσει ότι οι δανειστές βρίσκουν ακόμα και λεκτικά πατήματα για να αθετήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
Όσον αφορά στα ¨δώρα¨, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το newsit.gr στο πακέτο με αμπαλάζ δώρου, περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη δόση ώστε να εξοφληθούν χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες και να αυξηθεί η ρευστότητα της οικονομίας (στο σημείο αυτό υπάρχει μία διαφωνία που πρέπει να κλείσει και είναι αν το επιπλέον από τα 7,5 δις. ευρώ ποσό θα δοθεί εφάπαξ, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση ή σε δόσεις όπως προτείνουν οι Θεσμοί), η εμπροσθοβαρής εκταμίευση ποσών από τα ευρωπαϊκά ταμεία ώστε να ενισχυθεί πιο γρήγορα η προσπάθεια για ανάπτυξη, ταχεία ένταξη και εκταμίευση περισσότερων επενδυτικών προτάσεων στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και η μεγαλύτερη παροχή δανείων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Το δεύτερο «κλειδί», η ρήτρα ανάπτυξης χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία, ώστε να συνδυαστεί με το προηγούμενο σχέδιο ώστε να καταφέρει να ικανοποιήσει τον Σόιμπλε (οι πληροφορίες λένε ότι το αποδέχτηκε παρά τις αρχικές αντιρρήσεις), να πείσει το ΔΝΤ μα υιοθετήσει την ιδέα ότι όταν εφαρμοστεί το χρέος θα μπορεί να είναι βιώσιμο και προπαντός την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση, που τώρα είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι πληροφορίες από τη Φραγκφούρτη, που έχει δημοσιεύσει το newsit.gr, αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από την απόφαση του Eurogroup και πως η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και η θέση που θα εκφράσει για τη βιωσιμότητα του χρέους (όποια κι΄ αν είναι αυτή) θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποκλεισμοί και αποφάσεις και όροι που πρέπει να ικανοποιηθούν εκ των προτέρων.
Οσον αφορά στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση την έχει υποβαθμίσει εντελώς. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως μπορεί να είναι οποιαδήποτε η συμμετοχή του ταμείου αρκεί να μην εμποδίζει τη συνολική συμφωνία.