Site icon NewsIT

Τέσσερις ελληνίδες φοιτήτριες σχεδίασαν «μαγικό» χαλί γυμναστικής για το σαλόνι

Χωρίς κατηγορία
28.05.2021 | 08:02
Τέσσερις ελληνίδες φοιτήτριες σχεδίασαν «μαγικό» χαλί γυμναστικής για το σαλόνι

Στις «Χίλιες και μια Νύχτες», ο Αλαντίν πολεμάει τον κακό μάγο πάνω στο ιπτάμενο χαλί του και μας «ταξιδεύει» σ’ έναν κόσμο μαγικό. Στην πραγματική ζωή μαγικά χαλιά μπορεί να μην υπάρχουν, όπως στα παραμύθια, αλλά υπάρχει ένα «έξυπνο χαλάκι που υπόσχεται να γίνει ο προσωπικός μας γυμναστής μέσα από το σαλόνι του σπιτιού μας.

Το «smat» είναι ένα IoT χαλάκι γυμναστικής που αλλάζει ριζικά τον τρόπο γυμναστικής στο σπίτι και είναι η πρόταση με την οποία «κατεβαίνει» στον διαγωνισμό «JA Start Up» του Junior Achievement Greece ομάδα φοιτητριών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το «smat» διαθέτει ενσωματωμένους αισθητήρες πίεσης που αντιλαμβάνονται την κατανομή του βάρους κατά την άσκηση ώστε να καθοδηγεί τον αθλούμενο σαν «προσωπικός γυμναστής». Χάρη στη mobile εφαρμογή, το smat προσφέρει ευρύ ασκησιολόγιο, εξατομικευμένο στις ανάγκες κάθε χρήστη και τρεις τύπους γυμναστικής (Training ,Strengthening, Rest) που εστιάζουν σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες. Κατά τη διάρκεια του επιλεγμένου προγράμματος, το smat στέλνει μήνυμα διόρθωσης, εάν οι σένσορες αντιληφθούν ανισοκατανομή βάρους ή πίεσης και επιβαρύνεται το σώμα του χρήστη. Αφού ολοκληρωθεί το εκάστοτε workout, ανανεώνεται το ιστορικό των μετρικών προόδου.

Η Αρίστη Συρίου, η Ελένη Τρουλλινού, η Κωνσταντίνα- Μαρία Σουρμπάτη και η Ιωάννα Καλογεροπούλου είναι οι τέσσερες φοιτήτριες που κατέγραψαν την ανάγκη για σωστή εκγύμναση, μέσα από την εμπειρία του εγκλεισμού που έζησαν, όπως όλοι, την περίοδο της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. Θέλησαν έτσι να προσφέρουν τη δυνατότητα εκγύμνασης με διαφορετικό και κυρίως σωστό τρόπο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η Αρίστη Συρίου εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το …μαγικό χαλί γυμναστικής, που δίνει οδηγίες από ασκήσεις για ζέσταμα μέχρι και διατάσεις για χαλάρωση! «Το “smat” είναι ένα IoT χαλάκι γυμναστικής διαστάσεων 30×30, στο οποίο ακουμπούν τα σημεία εκγύμνασης. Διαθέτει ενσωματωμένους αισθητήρες πίεσης, που αντιλαμβάνονται την κατανομή του βάρους κατά την άσκηση και καθοδηγεί τον αθλούμενο σαν …προσωπικός γυμναστής», σημειώνει η 21 ετών φοιτήτρια.

Το «smat» είναι ένας …αυστηρός γυμναστής. Δεν επιτρέπει έλλειψη συγκέντρωσης και μισές ασκήσεις, ούτε όμως και υπερβολές, γιατί, όπως σημειώνει η Αρίστη Συρίου, κατά τη διάρκεια του επιλεγμένου προγράμματος, στέλνει μήνυμα διόρθωσης εάν οι σένσορες αντιληφθούν ανισοκατανομή βάρους ή πίεσης, που σημαίνει ότι επιβαρύνεται το σώμα του χρήστη.

«Χάρη στη mobile εφαρμογή, το “smat” προσφέρει ένα ευρύ ασκησιολόγιο, εξατομικευμένο στις ανάγκες κάθε χρήστη και τρεις τύπους γυμναστικής (Training, Strengthening, Rest), που εστιάζουν σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες. Αφού ολοκληρωθεί το εκάστοτε workout, το ιστορικό των μετρήσεων προόδου ανανεώνεται», εξηγεί η φοιτήτρια.

Από την έρευνα που έχει κάνει με τις συμφοιτήτριες και συνδημιουργούς του χαλιού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι μικρός ο αριθμός των ανθρώπων που γυμνάζονται σωστά και κάπως έτσι προέκυψε και η ιδέα για τη δημιουργία της hi-tech κατασκευής, η οποία δίνει μέχρι και φωνητικές εντολές μέσω της εφαρμογής για το πρόγραμμα εκγύμνασης σε όποιον κάνει γυμναστική επάνω στο χαλί.

Οι τέσσερις φοιτήτριες έχουν στόχο να εξελίξουν την κατασκευή τους, με σκοπό να κυκλοφορήσει στην αγορά, ενώ προσδοκούν να γίνει η χρήση της ακόμη και από ανθρώπους που έχουν ανάγκη αποθεραπείας.

Το JA Greece στο οποίο συμμετείχαν οι τέσσερις φοιτήτριες είναι βραχίονας του παγκόσμιου Junior Achievement που εκπαιδεύει στην επιχειρηματικότητα δώδεκα εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και σε άλλες 120 χώρες. Το JA Worldwide, με ιστορία 100 ετών, βρίσκεται στην 7η θέση των 200 Καλύτερων Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών με τη σημαντικότερη προσφορά, επιρροή, αποτελεσματικότητα και δικτύωση σε όλο τον κόσμο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version