Παρασκευή, 29 Νοε.
19oC Αθήνα

Τι λέει τραπεζίτης στο ΑΠΕ για την βουτιά στις μετοχές

Τι λέει τραπεζίτης στο ΑΠΕ για την βουτιά στις μετοχές

Να καθησυχάσει τις ανησυχίες από τις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τις απώλειες στον τραπεζικό κλάδο επιχειρεί επιτελικό τραπεζικό στέλεχος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

«Η πορεία του Χρηματιστηρίου των τελευταίων ημερών δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα θεμελιώδη μεγέθη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, είναι μια υπερβολική αντίδραση που συνδέεται και με εξωγενείς παράγοντες όπως το ιταλικό ζήτημα», αναφέρει το επιτελικό τραπεζικό στέλεχος.

Και συνεχίζει: «Το μήνυμα για όποιον παρακολούθησε χθες το μεγάλο συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Εθνική Τράπεζα και ο Εκονομιστ με θέμα τις αλλαγές που έρχονται λόγω των νέων τεχνολογιών στο τραπεζικό σύστημα ήταν ξεκάθαρο από όλους τους ομιλητές αλλά και από τον πρόεδρο της ΕΕΤ Νίκο Καραμούζη: σήμερα έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ευρωστία και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει όλους τους χρηματοοικονομικούς δείκτες τους, ρευστότητας και καταθέσεων, κεφαλαιακής επάρκειας, μείωσης των NPEs, πρόσβασης στις αγορές και χρηματοδότησης της οικονομίας. Οι τράπεζες πέρασαν όλες με επιτυχία τα stress tests, ακόμα και κάτω από τις υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου και είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις των αγορών που βιώνουμε. Πολλά κρίσιμα ζητήματα έχουν επιλυθεί, το νέο θεσμικό πλαίσιο μας λύνει τα χέρια, αρκετές όμως προκλήσεις τις έχουμε ακόμη μπροστά μας και πρέπει να τις χειριστούμε με αποφασιστικότητα, σχέδιο, συνεργασία και υπομονή».

Ερωτηθείς για ένα από τα μεγάλα ζητήματα που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχίες, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το επιτελικό στέλεχος επαναλαμβάνει όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και από άλλα τραπεζικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες:

«Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) υποχωρούν σύμφωνα ακριβώς με τα όσα έχουν δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, από 110 δις το 2015, έχουν μειωθεί κάτω από 88 δισ. ευρώ, και η μείωση συνεχίζεται με μεγαλύτερους ρυθμούς. Στόχος μας το 2021 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να υποχωρήσουν στο 20% των συνολικών δανείων, ποσοστό που είναι βέβαια σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο τού 5% στην Ευρώπη, γεγονός που δείχνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».

«Χρειάζεται ψυχραιμία, απόλυτη προσήλωση στους στόχους, όχι κραυγές και φυσικά είναι απαραίτητο η πορεία της οικονομίας και οι ρυθμοί ανάπτυξης να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο. Η πορεία του τραπεζικού συστήματος συνδέεται απόλυτα με την πορεία της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε αυτή από τις αγορές. Οσο μεγαλύτεροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο γρηγορότερα θα υποχωρούν και τα κόκκινα δάνεια και οι τράπεζες θα επανέρχονται στην κανονικότητα», επισημαίνει.

πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις