Στο προφίλ της στο Facebook, η αιτούσα εμφανίζεται να ζει και να εργάζεται στο Λονδίνο, με τον σύζυγό της, και το Ειρηνοδικείο Αθηνών έκρινε πως η γυναίκα προχώρησε σε “ανειλικρινή δήλωση” σχετικά με την οικονομική της κατάστασης, καθώς αποσιώπησε δολίως τη βελτίωση του οικογενειακού εισοδήματός της.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lawspot.gr, η ιστορία άρχισε το 2012, όταν η δανειολήπτρια εργαζόταν ως δακτυλογράφος σε εφημερίδα και λάμβανε για ένα χρόνο επίδομα ανεργίας. Μετά τη λήξη του, εμφανίζεται να μην έχει κανένα εισόδημα ενώ τα εισοδήματα του συζύγου της δεν ξεπερνούσαν τα 660 ευρώ μηνιαίως.
Οι δικηγόροι της τράπεζας από την οποία η γυναίκα είχε λάβει στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο οφειλής 76.000 ευρώ, προσκόμισαν στο δικαστήριο φωτογραφίες από το προφίλ της στο Facebook, που την έδειχναν να ζει μια άνετη ζωή με το σύζυγο της και να εργάζονται στο Λονδίνο, εδώ και μία τετραετία.
Προσέφυγαν στα δικαστήρια και το Ειρηνοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση της για την υπαγωγή στις διατάξεις του Νόμου 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η δανειολήπτρια θα πρέπει τώρα είτε να ξοφλήσει ολόκληρο το ποσό που χρωστάει, είτε να επιδιώξει ρύθμιση του χρέους απευθείας με την Τράπεζα.
«Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν γιατί οι τράπεζες παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram. Αυτό αμφισβητείται όσον αφορά την νομιμότητά του από τον νομικό κόσμο», τόνισε στην ΕΡΤ, ο δικηγόρος Γιώργος Νικολόπουλος.
«Εάν έχει επιλέξει το προφίλ του να είναι δημόσιο τότε οι αναρτήσεις του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δικαστήριο αφού ουσιαστικά η ερμηνεία που δίνουν τα δικαστήρια είναι ότι παραιτείται της προστασίας της ιδιωτικότητάς του», εξήγησε ο δικηγόρος Δημήτρης Μπόλης.