Τετάρτη, 27 Νοε.
10oC Αθήνα

Το “αντάρτικο” της κυβέρνησης με την αξιολόγηση, το ασφαλιστικό και το φορολογικό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η φράση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου «καήκαμε αν η αξιολόγηση καθυστερήσει ως τον Μάιο, Ιούνιο», που επανέλαβε χθες και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, όχι μόνο εκφράζει τους χειρότερους εφιάλτες της κυβέρνησης, αλλά οδηγεί και σε δεύτερες αιρετικές σκέψεις για την αναζήτηση διεξόδων στο πρόβλημα που απειλεί να πνίξει, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και γενικότερα τη χώρα.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης ακούγονται όλο και πιο έντονα προτάσεις για μονομερείς, εν μέρει, ενέργειες με την κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων χωρίς την έγκριση του κουαρτέτου.

Προσοχή όμως. Η κίνηση αυτή θα είναι όπως προαναφέρθηκε μονομερής εν μέρει, γιατί θα είναι αποτέλεσμα σιωπηρής αποδοχής από τους Ευρωπαίους του κουαρτέτου, θα έχει δηλαδή προηγουμένως η κυβέρνηση συμφωνήσει στα κύρια ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στη φορολογία με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ESM και μετά θα προχωρήσει στην οποιαδήποτε ενέργεια. Θα πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για ένα προσυμφωνημένο κάτω από το τραπέζι νομοθετικό ¨αντάρτικο¨.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε δύο πράγματα. Πρώτον ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι πολύ κοντά στις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό κενό, καθώς και για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μετά το 2018 (το δήλωσε και ο Ντάισελμπλουμ) και δεύτερον ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στον ¨Ενικό¨ τη Δευτέρα αναφέρθηκε στην κατάθεση στη Βουλή 6 νομοσχεδίων εντός του Μαρτίου και μεταξύ αυτών συμπεριέλαβε και το ασφαλιστικό.

Συνεπώς αν οι Ευρωπαίο εταίροι σιωπηρά αποδεχτούν έναν τέτοιο τρόπο να ξεπεραστούν οι τεράστιες διαφορές που τους χωρίζουν από το ΔΝΤ, τότε η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε «μονομερή» (εντός εισαγωγικών ενέργεια).

Την κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύουν και τα χτεσινά δημοσιεύματα του ¨Μπλούμπεργκ¨ σύμφωνα με τα οποία το Βερολίνο θα χαλαρώσει τη στάση του στο ασφαλιστικό εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Ενας άλλος παράγοντας προβληματισμού που συντελεί στο να κερδίζει έδαφος η ιδέα της «μονομερούς» ενέργειας είναι οι λόγοι που το ΔΝΤ προβάλλει τόσο υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις και να αμφισβητούν ακόμα και τα νούμερα του προϋπολογισμού και της ύφεσης του 2015.

Στην κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες και σε ορισμένους κύκλους των Βρυξελλών, έχει αρχίσει να υπάρχει ο προβληματισμός αν το ΔΝΤ εκδηλώνει αυτή τη σκληρή στάση επειδή έχει επιλέξει να απεμπλακεί από το ελληνικό πρόγραμμα και να διατηρήσει μόνο τη θέση του συμβούλου.

Επιπλέον, ο προβληματισμός στην κυβέρνηση και η κίνηση απελπισίας, όπως μπορεί να χαρακτηριστεί, πηγάζει και από το γεγονός πως δεν είναι δυνατόν να καθυστερεί η ρύθμιση ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως το ασφαλιστικό, τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό, το φορολογικό, η αυτοδήλωση ¨μαύρων¨ εισοδημάτων από την οποία υπάρχει η προσδοκία να εισπραχθούν σημαντικά ποσά.

Επίσης, δεν είναι δυνατόν να καθυστερεί άλλο αντιμετώπιση όλων εκείνων των θεμάτων της πρώτης αξιολόγησης εξαιτίας ων υπερβολικών, όπως χαρακτηρίζουν, απαιτήσεων του ΔΝΤ και να βαραίνει το οικονομικό κλίμα, καθώς και το γενικότερο κλίμα στη χώρα το οποία επιβαρύνεται δραματικά από την προσφυγική κρίση η οποία τείνει να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε