Ηγετικός Τσίπρας
Χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά τον ΣΥΡΙΖΑ – το κόμμα που οδήγησε ο ίδιος την κυβέρνηση – αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα διαπιστευτήρια των προθέσεων του ως προς την αναγκαιότητα συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων, με επικεφαλής προφανώς τον ίδιο αν και αυτό δεν το είπε. Στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο του Πειραιά, όπου διοργάνωσε εκδήλωση για την οικονομία το Ινστιτούτο Τσίπρα έδωσαν το «παρών» όλες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός με ηγετικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε έναν πιο ώριμο πολιτικό σε σχέση με τα χρόνια της πρωθυπουργίας του επισήμανε ότι «χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής». «Αν δεν υπάρξει άμεσα ισορροπία στην κεντροαριστερά και στην αριστερά τότε το κενό θα το καλύψει η ακροδεξιά» τόνισε. Βέβαια είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πως και από ποιους μπορεί να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κέντροαριστερός φορέας. Αλλά ο προβληματισμός υπάρχει. Και μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα.
Αιχμές για Κασσελάκη
Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη και όχι μόνο. «Στην προηγούμενη εναρκτήρια εκδήλωσή μας τον Ιούνιο, είχα μιλήσει για την ανάγκη να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο «μαζί», δήλωσε. «Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση. Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο.»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίδειξη δύναμης με …αφαίρεση
Ο Στέφανος Κασσελάκης σήμερα το απόγευμα στα νέα γραφεία του στον Ταύρο θα συναντηθεί με τους εθελοντές του και θα απαντήσει στις ερωτήσεις τους, σε μια κίνηση επίδειξης πυγμής σε όσους – δηλαδή στην συντριπτική πλειονότητα του «τσιπρικού» ΣΥΡΙΖΑ που τον θεωρεί ξένο σώμα. Ο Τσίπρας έδειξε το δρόμο. Για πρώτη φορά δημοσίως είπε ότι «οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση». Ή αλλοιώς να απαιτείται η …αφαίρεση!
Περί ενοικίου
Το ενοίκιο για το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Στέφανου Κασσελάκη μέχρι την 1 Δεκεμβρίου που είναι ο Β γύρος της εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι 20.000 ευρώ. Το αν υπογράφτηκε σύμφωνο εμπιστευτικότητας αυτό δεν ενδιαφέρει τον δημοσιογράφο και την στήλη. Έχει κι άλλες πηγές για να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες. Έκτός και αν κάποιος θέλει να διαψεύσει ότι το ενοίκιο δεν είναι 20.000 ευρώ. Κάτι μου λέει όμως ότι δεν θα το κάνει…
Για τα δίδυμα της Αλεξίας!
Με δύο κουτιά γλυκά εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη στην συνάντηση την οποία διοργάνωσε ότι στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τους 32 (28 παραβρέθηκαν) βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη στις επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας. « Σήμερα έχουν γενέθλια τα εγγόνια μου, τα δίδυμα της Αλεξίας κλείνουν τα 14, μπαίνουν στην εφηβεία και κερνάω» είπε στους βουλευτές και τους δημοσιογράφους η πρώην υπουργός. Στην αίθουσα ο Γεραπετρίτης της ζήτησε να καθίσει δίπλα του διότι διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και έχει άλλη βαρύτητα ο λόγος της. Η συζήτηση με τους βουλευτές κράτησε γύρω στις 3 ώρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στα βήματα του Καραμανλή
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε τρεις φορές στον Καραμανλή και την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε, οι κόκκινες γραμμές της οποίας παραμένουν. Ο Καραμαλής είχε πει ότι σε μία διαμάχη τρεις είναι οι λύσεις, ο πόλεμος, ο απευθείας διάλογος και η επιδιαιτησία η οποία περιλαμβάνει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, διερευνητικές επαφές και εφόσον οι δύο πλευρές τα βρούνε να προχωρήσουν σε συνυποσχετικό για να προσφύγουν στο δικαστήριο της Χάγης.
Κάποια στιγμή ο Άγγελος Συρίγος ρώτησε τον υπουργό εάν εμείς σήμερα επιμένουμε στο συνυποσχετικό ή στην απευθείας συνεννόηση. Ο υπουργός έδωσε έμφαση στον απευθείας διάλογο. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις, αν υπάρχει στρατηγική μετατόπιση. Ο Γιώργος Γεραπετριτης απάντησε όχι η διαδικασία της Χάγης παραμένει η στρατηγική προτεραιότητα αλλά έχει σημασία και ο απευθείας διάλογος. Παρενέβη και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία είπε ότι πάντα γινόταν απευθείας διάλογος. «Ευχαριστώ καλύφθηκα» φέρεται να απάντησε ο Στυλιανίδης.
Μια και μόνη διαφορά
Ο υπουργός Εξωτερικών επαναλάμβανε ότι για εμάς υπάρχει μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. « Με τον Φιντάν αυτά θα συζητήσουμε, αυτές είναι οι ελληνικές θέσεις, και εδώ μέση οδός δεν υπάρχει» τόνισε. Έφεραν αποτελέσματα και οι πολιτικές χαμηλής πτήσης. Για το κυπριακό είπε οτι όταν ανέλαβε ήταν νεκρό. Μετά από πολλές προσπάθειες και προσωπικές επαφές άρχισε μία προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών. Και αυτό οφείλεται στις καλές σχέσεις με την Τουρκία γιατί αν δεν ήθελε η Τουρκία ο Ερσίν Τατάρ δεν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Μακριά από την Χάγη
Ο Νικήτας Κακλαμάνης απευθυνόμενος στον Γεραπετρίτη είπε «στηρίζω την κυβέρνηση και τον ελληνοτουρκικό διάλογο όπως τον κάνετε». Ο ακραιφνής «σαμαρικός» Μίλτος Χρυσομάλλης δεν εξέφρασε καμιά ένσταση. Απαντώντας σε ερωτήσεις πόσο κοντά βρισκόμαστε στην Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι απέχουμε πολύ από το συνυποσχετικό αλλά κι αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, σημασία έχει να διατηρήσουμε τα ήρεμα νερά.
Καλό κλίμα
Η συζήτηση ήταν αναλυτική και εποικοδομητική όπως είπαν στο newsIT αρκετοί βουλευτές. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ικανοποιημένος από το επίπεδο της συζήτησης βγαίνοντας από την αίθουσα έκανε χιούμορ στους δημοσιογράφους λέγοντας: « Πήγαν όλα καλά, φανταστείτε δε χρειάστηκε να μιλήσει ούτε ο Χατζηβασιλείου!» που ως γνωστόν μιλάει πολύ συχνά για τα εθνικά θέματα.
Ανακωχή!
Δεν το άφησε να πέσει κάτω η Άννα Διαμαντοπούλου. Απάντησε στις αιχμές που άφησε ο Χάρης Δούκας για το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης της έδωσε τον πολιτικό σχεδιασμό όταν έλειπε από το ΠΑΣΟΚ 12 χρόνια και είναι και συγκεκριμένης πολιτικής προσέγγισης (προς το κέντρο ενώ εκείνος δεχόταν κριτική για φλερτ με κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ). «Η Ομόνοια χτίζει σπίτια, η διχόνοια τα γκρεμίζει» δήλωσε η πρώην υπουργός και Επίτροπος προσερχόμενη στην πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου, την Τρίτη το απόγευμα. Εξερχόμενη βέβαια είπε ότι δεν εννοούσε τον Δούκα και ότι αναφερόταν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τον Δούκα, αν και αισθάνεται ότι ο Ανδρουλάκης υποβάθμισε σχεδόν όλους τους υποστηρικτές του στην ΚΟ, φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κάνει ανακωχή. Θα βάζει πολιτική ατζέντα αλλά θα λειτουργεί δημιουργικά, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του, στο NEWSIT. Για να δούμε!
Αφωνία
Από την πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου απουσίαζε ο Παύλος Γερουλάνος διότι έκανε επέμβαση στις φωνητικές χορδές και 10 μέρες θα πρέπει να κάνει αφωνία. Μετά όμως θα επιστρέψει δριμύτερος, όπως είπε στην στήλη. Νέα αρχή μετ´ εμποδίων!
«Der Rosenkrieg» σε παραγωγικά υπουργεία
Ο γερμανικός τίτλος της αμερικανικής κωμωδίας «Ο πόλεμος των Ρόουζ» με τους Μάικλ Ντάγκλας, Κάθλιν Τέρνερ και Ντάνι Ντε Βίτο ήταν «Der Rosenkrieg». Με τα χρόνια έγινε συνώνυμος των διαζυγίων υψηλών εντάσεων μεταξύ ενός πρώην αγαπημένου ζεύγους και σήμερα χρησιμοποιείται τακτικότατα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Έχουμε και εμείς στη χώρα μας σε εξέλιξη πολλούς τέτοιους «Πολέμους των Ρόδων» με ισχυρότερη ένταση από την εποχή που Οίκοι της Υόρκης και του Λάνκαστερ διεκδικούσαν τον αγγλικό θρόνο. Όχι όμως μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών αλλά μεταξύ υπουργών και αναπληρωτών υπουργών ή υφυπουργών σε παραγωγικά υπουργεία που φαίνεται να μην έχουν και τις καλύτερες σχέσεις, με αλληλοκαρφώματα, εκατέρωθεν διαρροές και φήμες που προκαλούν ανησυχία σε διάφορους φίλους τους. Ψυχραιμία! Είναι τόσο κοντά ο ανασχηματισμός και δεν το πήραμε χαμπάρι;
Βιομηχανία: Χρειάζονται και επενδύσεις για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος!
Στο περιθώριο της εκδήλωσης που έγινε την Δευτέρα στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο, ένας βιομήχανος αναρωτιόνταν γιατί ορισμένοι συνάδελφοί του εξακολουθούν να σκούζουν για το ενεργειακό κόστος, χωρίς να έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ή για εξοικονόμηση. Η δική του, μεσαίου μεγέθους, βιομηχανία έχει από καιρό σταματήσει να προβληματίζεται για το ενεργειακό κόστος αφού επένδυσε σε φωτοβολταϊκά και πλέον δεν είναι έρμαιο των διακυμάνσεων τιμών στην αγορά χονδρικής σε Ελλάδα ή Ουγγαρία, όπως εξηγούσε. Αντίθετα κάποιοι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές του εξακολουθούν να στέλνουν επιστολές και άλλα φιρμάνια σε κυβέρνηση και διάφορους κλαδικούς φορείς χωρίς να έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις που θα περιόριζαν την εξάρτησή τους από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας. Η στήλη είναι υπέρ της μέσης οδού: και στήριξη από την πολιτεία, με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει, και επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ.
Οι προσφυγές για τα έργα κυβερνοασφάλειας
Μία εταιρεία πληροφορικής, μη εισηγμένη αλλά ισχυρή, κατέθεσε προσφυγή στο διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα έργα κυβερνοασφάλειας των τεχνολογικών συστημάτων του δημοσίου, ύψους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ. Το γεγονός πως η ίδια εταιρεία, μέσω αντιπροσώπου, είχε απειλήσει να τινάξει στον αέρα το διαγωνισμό για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην αγορά. Οι προσφυγές για τον «Δαίδαλος» αποσύρθηκαν, αλλά έπεσαν νέες προσφυγές για το έργο κυβερνοασφάλειας. Τι συμβαίνει και άλλαξε ξαφνικά το κλίμα στην αγορά τεχνολογίας; Γιατί υπάρχει τέτοιος εκνευρισμός στα γραφεία της Μεταμόρφωσης που εδρεύει η εταιρεία που άρχισε να κάνει προσφυγές σε μεγάλα και μικρότερα έργα; Η στήλη πληροφορείται πως ακόμα και σε διαγωνισμό για έργο κάτω του ενός εκατομμυρίου η εν λόγω εταιρεία απειλεί με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και πολύμηνη καθυστέρηση.
Με κεφάλαια για την Ελλάδα χρηματοδοτούμε startups εκτός χώρας!
Την περίοδο Αλέξη Τσίπρα είχαν δημιουργηθεί από κοινοτικά κονδύλια 4 – 5 funds που επένδυαν σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις. Τότε διαπιστώθηκε πως οι καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν ήταν και τόσο πολλές ώστε να επενδυθούν τα κεφάλαια που είχαν συγκεντρώσει τα funds. Ψηφίστηκε λοιπόν μια ρύθμιση που προέβλεπε πως τα κεφάλαια που προορίζονταν για την Ελλάδα μπορούσαν να επενδυθούν και σε καινοτόμες επιχειρήσεις του εξωτερικού, με Έλληνες ιδρυτές, αρκεί οι επιχειρήσεις να είχαν γραφείο στην Ελλάδα. Υπήρξε εκείνη την περίοδο κύμα ανοίγματος γραφείων στην Ελλάδα από ξένες startups με ελληνικής καταγωγής ιδρυτές ώστε να πάρουν τα κεφάλαια που τελικά έφυγαν από τη χώρα μας. Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει σήμερα μια αποτίμηση για το πόσα γραφεία αυτών των εταιρειών παραμένουν ανοικτά. Η πολιτική αυτή συνεχίστηκε και στα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως στο εννεάμηνο του 2024 οι ελληνικές εταιρείες private equity που λειτουργούν τα funds επένδυσης σε καινοτομίας πραγματοποίησαν 10 exits (πώλησαν το ποσοστό τους σε τρίτους επενδυτές). Μόνο οι τρεις από τις δέκα εταιρείες είχαν έδρα την Ελλάδα… Δεν γκρινιάζουμε, μην μας παρεξηγήσετε. Είναι καλό να στηρίζουμε τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά υπό τον όρο πως θα αφήσουν και κάτι στην Ελλάδα γιατί «τραβούν» κονδύλια που δεν περισσεύουν στη χώρα μας.
Η ανάγκη παραγωγικού μετασχηματισμού σε αριθμούς
Τα στοιχεία για την απασχόληση που περιλαμβάνονται στη χθεσινή τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ δείχνουν προς τα που πρέπει να κινηθούμε. Η Ελλάδα απασχολεί συγκριτικά υψηλά μερίδια εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα (11,7% του εργατικού δυναμικού έναντι μόλις 3,8% στην Ε.Ε.), καθώς και σε υπηρεσίες για εμπόριο, διαμονή και εστίαση (26,3% έναντι 19,1%). Αντίθετα, απασχολεί παραδοσιακά χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων στη μεταποίηση (9,9% έναντι 15,6%) και λοιπές υπηρεσίες. Παρά την πρόσφατη σημαντική αύξηση των μεριδίων απασχόλησης σε τομείς έντασης γνώσης και υψηλής τεχνολογίας, η απόκλιση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο αυξήθηκε στις υπηρεσίες, ενώ στη μεταποίηση υψηλής και μέσης τεχνολογίας, η απόκλιση παρέμεινε σταθερή. Μόλις το 1,6% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα απασχολείται στη μεταποίηση υψηλής και μέσης τεχνολογίας έναντι 6% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Άμεση προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία η εξειδίκευση της παραγωγής σε περιοχές υψηλής αξίας και καινοτομίας και, άρα, λιγότερο ευάλωτες σε επόμενες διεθνείς αναταράξεις» γράφουν στο ΙΟΒΕ. Τέλος «παρά τη βελτίωση που καταγράφεται προσφάτως, τα μερίδια απασχόλησης σε τομείς επιστήμης και τεχνολογίας παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς και καταγράφουν υψηλή ετερογένεια μεταξύ περιφερειών. Αντίστοιχα, οι ελληνικές περιφέρειες παρουσιάζουν έντονη ετερογένεια σε επιδόσεις ως προς δείκτες ανταγωνιστικότητας, με υστέρηση από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο».