Άρθρο του Κωνσταντίνου Ιακώβου*
Ζούμε σε μια εποχή που έχουν αλλάξει πολλά στη σχέση πολίτη-πολιτείας και Δήμου – δημότη. Αυτό που δεν έχει αλλάξει όμως είναι το γεγονός ότι η καθαριότητα είναι πολιτισμός, μια απαραίτητη υπηρεσία προς τον δημότη και ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Ωστόσο, η προσπάθεια που καταβάλλουμε ως διοίκηση και ως αρμόδια αντιδημαρχία είναι πολύ μεγάλη – αυτό δεν είναι μια απλή έκφραση, αλλά αντικειμενική διαπίστωση. Η ποιότητα παροχής υπηρεσίας από τον Δήμο προς τον δημότη και τον επισκέπτη είναι μετρήσιμη και βάση αυτού εξάγονται δύο συμπεράσματα. Πρώτoν, οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και δεύτερον, δημιουργούν δεδομένα τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κάνεις.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους, μόνο στη Β΄ Κοινότητα απομακρύνθηκαν 250 τόνοι ογκωδών. Την ίδια περίοδο από τα λουτρά Θέρμης απομακρύνθηκαν 50 τόνοι ογκωδών.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την καλύτερη απάντηση του έργου που παράγουμε και θεωρώ πως κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει πώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, διαθέτοντας προσωπικό, κονδύλια και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε το έργο της αποκομιδής ογκωδών να εξυπηρετείται στο ακέραιο.
Τι γίνεται όμως αν μόλις περάσει το προσωπικό του Δήμου και απομακρύνει όλα τα ογκώδη, αμέσως μετά υπάρχουν πολίτες που συστηματικά παρανομούν πηγαίνοντας και εναποθέτοντας αυθαίρετα νέα ογκώδη σε δημόσιο χώρο;
Εμείς ως δημοτική αρχή υπηρετούμε την πόλη και τον πολίτη, πρέπει όμως να υπηρετεί και ο πολίτης την πόλη του και τον συνάνθρωπο του, ακόμη και την τσέπη του, καθώς η όλη διαδικασία της αποκομιδής ογκωδών, εάν επαναλαμβάνεται λόγω κάποιον ασυνείδητων, σημαίνει επιπλέον έξοδα για τον Δήμο (εργατοώρες – καύσιμα). Ως διοίκηση επιθυμούμε και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρχει αύξηση ανταποδοτικών τελών – μάλιστα τα μειώσαμε κατά 30% προχωρώντας στη μεγαλύτερη μείωση σε όλη την Ελλάδα. Μια τέτοια πρακτική όμως δεν μας επιτρέπει να εξοικονομήσουμε πόρους ώστε να χρησιμοποιηθούν σε άλλες σημαντικές ανάγκες της καθημερινότητας. Θέλουμε δημότες συμμάχους να βλέπουν την Θεσσαλονίκη σαν το σπίτι τους και να πράττουν ανάλογα. Θέλουμε μαζί να πατάξουμε τα κακώς κείμενα, να απομονώσουμε όσους δρουν εγωιστικά και ενάντια στον κοινό συμφέρον.
Δεν είναι δύσκολο, ούτε πρωτάκουστο. Μια πόλη καθαρή χρειάζεται συμμαχία Δήμου και πολιτών. Για αυτό υποστηρίζω ότι το θέμα της καθαριότητας και ανακύκλωσης δεν προσφέρεται για άσκηση αντιπολιτευτικής γυμναστικής και για κριτική με στόχο μικροπολιτικά οφέλη. Φυσικά είναι ευπρόσδεκτη η καλοπροαίρετη και εποικοδομητική κριτική, όμως παράλληλα με αυτήν έχει αξία να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα πως δεν θα γίνεται ανεκτή η αντικοινωνική συμπεριφορά από μια μικρή μειοψηφία πολιτών που εναποθέτουν συνεχώς μεγάλες ποσότητες ογκωδών σε δημόσιο χώρο.
Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε κάδο να υπάρχει ένας υπάλληλος του δήμου ή ένας αστυνομικός, για να αποτρέπουν τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές. Δεν χρειαζόμαστε μηδενιστική κριτική – δεν βοηθά η μικροπολιτική σε αυτόν τον τομέα.
Εμείς κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για μια πόλη καθαρή. Από τους υπόγειους κάδους μέχρι την ενίσχυση του στόλου οχημάτων αποκομιδής, έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Για να γίνουν όμως αυτά μια καθολική εικόνα και βιωμένη εμπειρία χρειαζόμαστε σύμμαχο τον πολίτη.
* O Κωνσταντίνος Ιακώβου ειναι Αντιδημάρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Θεσσαλονίκης.