Σάββατο, 30 Νοε.
16oC Αθήνα

Τόμσεν: Πρέπει να δοθεί παράταση των πληρωμών του ελληνικού χρέους

Τόμσεν ΔΝΤ ΕΚΤ

Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην Αυστριακή εφημερίδα, Der Standard παραχώρησε ο Πωλ Τόμσεν. Ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ κλήθηκε κατ’ αρχήν να εξηγήσει στους αυστριακούς φορολογούμενους γιατί είναι αναγκαίο ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα.

Ο ίδιος απαντάει ως εξής: «Η Αυστρία θα πάρει πίσω τα χρήματά της. Δεν ζητάμε κούρεμα χρέους αλλά να δώσουμε μια ανάσα στους Ελληνες.Έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να φέρει εις πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Τώρα, χρειάζεται επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων, για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της».

Και προσθέτει: «Η επιμήκυνση είναι αρκετή αλλά πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι 100 χρόνια. Αυτό συζητάμε τώρα. Την διάρκεια».

Ερωτάται αν τον ενοχλούν οι κατηγορίες που έχει δεχθεί προσωπικά ο ίδιος στην Ελλάδα για τις περικοπές και την κοινωνική ανέχεια.

Και απαντά: «Αυτή είναι η ειρωνεία. Εδώ και μερικά χρόνια, εμείς απαιτούσαμε μια λιγότερο γρήγορη αποκατάσταση του προϋπολογισμού. Το να μας επιρρίπτεται η ευθύνη είναι άδικο. Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με τους Έλληνες για αυστηρούς στόχους, οι οποίοι ήταν άσκοπα φιλόδοξοι και χρειάστηκαν σημαντικές περικοπές. Εμείς το αποδεχθήκαμε. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν οι αριθμοί άρχισαν να αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους, είχαμε επισημάνει ότι κάτι είναι λάθος. Είπαμε ότι χωρίς αυτά τα πρόσθετα μέτρα, αυτό που συμφωνήσατε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προέκυψε η εντύπωση ότι επρόκειτο για δικές μας κατευθυντήριες γραμμές μας – αλλά δεν ήταν».

Εξηγεί επίσης ότι «το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι η στρατηγική της υπερφορολόγησης δεν θα λειτουργήσει αν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση. Και επιβεβαιωθήκαμε. Οι φορολογικές διοικήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει δραματικά γιατί δεν έχουν κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι συντάξεις

«Άλλη μία ανησυχία αφορά τις συντάξεις», λέει ο Τόμσεν. «Προκειμένου να μην τις μειώσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή δαπάνης. Στο σημείο όμως που δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και η αστυνομία να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά. Γενικά οι δαπάνες συγκρατήθηκαν με έναν μη διατηρήσιμο τρόπο. Γι΄αυτό και εμείς, ως ΔΝΤ, απαιτούσαμε εδώ και χρόνια μεταρρυθμίσεις τόσο στη φορολογία, όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Και τελικά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα επιτέλους συμφώνησε».

Τελευταίες ειδήσεις