Συνολικό μέρισμα περίπου 80 εκατ. ευρώ θα μοιράσει στους μετόχους της η Τράπεζα Πειραιώς, επιστρέφοντας στη διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια.
Η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε στα μέσα Απριλίου στον SSM το αίτημά της για διανομή μερίσματος στους μετόχους ίσο με το 10% των κερδών του 2023 και αναμένει την έγκριση του επόπτη πριν από την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τον Ιούνιο.
Όπως ανέφερε χθες στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024 της Τράπεζας, οι ισχυρές επιδόσεις της Πειραιώς από το ξεκίνημα του 2024, σηματοδοτούν τη δυνατότητά της να αυξήσει τα προς διανομή κέρδη στο 25% ως μέρισμα το 2025. Ερωτώμενη για το εάν θα αποτελέσει κριτήριο για τον SSM το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου για τις διανομές μερισμάτων, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εκτίμησε ως βασικό κριτήριο το να υλοποιείται το business plan και μάλιστα καλύτερα των στόχων. Όπως επισημάνθηκε, η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε όλους τους στόχους του επιχειρησιακού της πλάνου και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τούς υπερέβη. Ενδεικτική, για παράδειγμα, ήταν η ενίσχυση του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο α΄ τρίμηνο που από στόχο για 14% στο σύνολο του έτους, διαμορφώθηκε ήδη σε 16,5%.
Μιλώντας στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, χαρακτήρισε ορόσημο το α΄ τρίμηνο του 2024, καθώς βρίσκει την Πειραιώς να έχει επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος ευχαρίστησε προσωπικά τους επενδυτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Πειραιώς, συμμετέχοντας στο placement για τη διάθεση του 27% των μετοχών της, υποβάλλοντας προσφορές 11 δις. ευρώ που ξεπέρασαν τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Παράλληλα, ο κ. Μεγάλου ευχαρίστησε και το μάνατζμεντ του ΤΧΣ, για τη στήριξή του στην αναδιάρθρωση και στον μετασχηματισμό της Τράπεζας Πειραιώς τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε στο α΄ τρίμηνο 2024 την καλύτερη τριμηνιαία επίδοσή της σε επίπεδο καθαρών εσόδων προμηθειών (σημείωσαν ρεκόρ), λειτουργικών εξόδων και κόστους πιστωτικού κινδύνου. Μάλιστα, ξεχώρισε ως το σημαντικότερο επίτευγμα των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, το κόστος κινδύνου (προβλέψεις για επισφάλειες), το οποίο υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 17 μονάδων βάσης, ή 51 μονάδες βάσης συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών εξυπηρέτησης NPE και των εξόδων συνθετικών τιτλοποιήσεων.
Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επεσήμανε και την πρωτιά της Τράπεζας στη μείωση του κόστους, με τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα να διαμορφώνονται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 193 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5% ετησίως.
Σημείωσε επίσης την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων, παρά την οριακή επιβράδυνση από το προηγούμενο τρίμηνο και επιβεβαίωσε τον στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δις. ευρώ το 2024.
Αναφερόμενη στα επιτοκιακά έσοδα, η Διοίκηση είπε ότι το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο α΄ τρίμηνο 2024, στο 2,1%, ενώ επί του παρόντος το κόστος των νέων προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνεται άνω του 2,5%. Συνολικά, ο δείκτης καθαρού περιθωρίου επιτοκίου παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο και διαμορφώθηκε στο 2,71% από 2,77% το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε τον δείκτη NPE στο 3,5%, ενώ όπως αναφέρθηκε, προτεραιότητα είναι να αποτραπεί «μόλυνση» του δανειακού χαρτοφυλακίου από νέες επισφάλειες. Τέλος, η Διοίκηση της Τράπεζας αποκάλυψε ότι αναζητεί συνεργασίες για την πώληση ανακτημένων ακινήτων από πλειστηριασμούς. Όπως εκτίμησε, μέσω πωλήσεων και αποεπενδύσεων, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει έσοδα 150 εκατ. ευρώ ετησίως.