Site icon NewsIT

Τρέμει ο Ερντογάν – Κουρδικό κράτος “σφήνα” στην Τουρκία

14.09.2017 | 08:09
Ερντογάν κουρδικό κράτος

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Το κουρδικό κράτος φαίνεται ότι θα είναι γεγονός μέσα στους επόμενους μήνες και αυτός είναι ο εφιάλτης του Ερντογάν.

Το δημοψήφισμα της 25 Σεπτεμβρίου στο Ιράκ για τη δημιουργία νέου κουρδικού κράτους με την απόσχιση του ιρακινού Κουρδιστάν πλησιάζει και το καθεστώς του Ερντογάν παρατηρεί στενά τις εξελίξεις.

Οι εξελίξεις ωστόσο μοιάζουν πολύ δυσάρεστες για την Άγκυρα καθώς απ’ τη μια πλευρά το Ιράκ δεν μπορεί να ελέγξει την περιοχή.

Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει έντονο πλειοψηφικό ρεύμα για την απόσχιση, ενώ ταυτόχρονα ήρθε ένα σαφές μήνυμα ότι υπάρχουν δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την επιλογή.

Το Ισραήλ υποστηρίζει τις νόμιμες προσπάθειες του κουρδικού λαού να δημιουργήσει το δικό του κράτος, δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αποκάλυψε έτσι ξεκάθαρα ότι η χώρα του βλέπει με καλό μάτι τη δημιουργία του Κουρδιστάν.

Πρόκειται για μια επιλογή που φαίνεται ότι έχουν κάνει εδώ και καιρό οι ΗΠΑ και είναι μια εξέλιξη η οποία πλήττει τόσο το Ιράν, με το οποίο οι Αμερικανοί έχουν κακές σχέσεις, όσο όμως και το Ιράκ και κυρίως την Τουρκία.

Το Ιράκ θα χάσει εδάφη, το ίδιο φοβάται και το Ιράν, καθώς υπάρχουν συμπαγείς κουρδικοί πληθυσμοί και στο δικό του έδαφος στις περιοχές που συνορεύουν με το ιρακινό Κουρδιστάν, ωστόσο είναι η Τουρκία η οποία αποκτά το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το Κουρδιστάν μπαίνει σαν αγκάθι στο πλευρό της, καθώς στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας οι κουρδικοί πληθυσμοί που μάχονται για τα δικαιώματά τους είναι η πλειοψηφία. Ο ανοιχτός πόλεμος με το PKK έχει φουντώσει και πάλι, ενώ οι εξελίξεις στη Συρία δείχνουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η απόσχιση και των εκεί κουρδικών περιοχών.

Ντόμινο αποσχίσεων;

Δημιουργείται μια περιοχή που μοιάζει με εφιάλτη για τον Ερντογάν καθώς ολόκληρη αυτή η περιοχή εφάπτεται με τις περιοχές των Κούρδων της Τουρκίας.

Η απόσχιση του ιρακινού Κουρδιστάν μοιάζει ως η αρχή ενός ντόμινο αποσχίσεων εδαφών από Συρία σε πρώτη φάση και στη συνέχεια από την Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν φοβάται ότι θα είναι ο πρώτος ηγέτης του σύγχρονου τουρκικού κράτους που θα χάσει μέσα από τα χέρια του εδάφη.

Η αλλαγή συνόρων ωστόσο είναι ένα ζήτημα κάτι παραπάνω από λεπτό. Μετά από χρόνια πολέμου οι απώλειες εδαφών από το Ιράκ μοιάζουν ίσως μια υπόθεση εύκολη, καθώς ήδη οι Κούρδοι ελέγχουν πλήρως την περιοχή τους. Το ίδιο ίσως να συμβεί και στη Συρία που μαστίζεται από τον εμφύλιο.

Η υπόθεση της Τουρκίας ωστόσο είναι ένα ζήτημα με διαφορετική βαρύτητα. Οι κινήσεις του Ερντογάν προς τη Μόσχα δείχνο0υν ότι στη “σκακιέρα” παίζουν πολλά πιόνια…

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version