Κορυφώνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με στόχο να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος, προφανώς το λιγότερο επώδυνο πακέτο, και να κλείσει η συμφωνία, έστω και σε δόσεις. Όλα δείχνουν ότι το δύσκολο πακέτο θα μεταφερθεί στο μεσοδιάστημα, από το Σάββατο μέχρι και τις 21 Ιουνίου, οπότε και θα γίνει το καθοριστικό Eurogroup για την Ελλάδα.
Εκείνο πάντως που θα κρίνει τον οδικό χάρτη για την Ελλάδα, είναι η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή ή όχι του Ταμείου θα κριθεί σε πολιτικό και όχι σε τεχνικό επίπεδο. Το Βερολίνο θέλει και δεν θέλει το Ταμείο, ενώ από την πλευρά του Ταμείο θέλει να μπει, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το χρέος, έστω και αν δεν ικανοποιηθεί το 100% των απαιτήσεών της.
Η Αθήνα από την δική της πλευρά είναι και αυτή σε σταυροδρόμι. Από την μία θέλει να φύγει το ΔΝΤ, πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να συζητήσει ενδεχόμενη, αναστολή ή τουλάχιστον μετάθεση της μείωσης των συντάξεων που είναι προγραμματισμένες για την 1η Ιανουαρίου. Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών δεν μπαίνουν δημόσια σε αυτή την συζήτηση και λένε ότι όλα όσο έχουν συμφωνηθεί θα υλοποιηθούν.
Εξάλλου και η τρόικα ούτε καν θέλει να ανοίξει αυτή την κουβέντα και χθες ξεκαθάρισαν την ελληνική πλευρά, ότι τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ψηφιστεί για τη διετία 2019-2020 θα εφαρμοστούν ανεξαρτήτως του πλεονάσματος που θα επιτευχθεί εφέτος.
Ωστόσο, φαίνεται επί του παρόντος να μην μπαίνει θέμα επίσπευσης κατά ένα χρόνο της μείωσης του αφορολόγητου. Ανώτατος αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε χθες στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) για τα δημοσιονομικά εμφανίσθηκε να επιχαίρει για το ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019», είπε.
Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε πως η περικοπή των συντάξεων είναι αναπόφευκτη και πως τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μέτωπο αυτό θα τηρηθούν. Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου 2019 περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα έρθουν αντιμέτωποι με περικοπές στις συντάξεις τους και 900.000 εξ αυτών θα έχουν μεγάλες μειώσεις.
Πάντως τα νέα δεν είναι καλά από το μέτωπο της ανάπτυξης, αφού κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι η πρόβλεψη που θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο καταρτίζεται την παρούσα περίοδο από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου, ως μέρος του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, θα ενσωματώσει χαμηλότερη εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018, καθώς από το 2,3% θα τη μειώσει στο 2% περίπου.
Τα αγκάθια
Πάντως, από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις καταδείχτηκε πως ακόμη τα ανοικτά μέτωπα δεν είναι λίγα. Ο ΕΝΦΙΑ του 2018, οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και ο διορισμός νέων Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία είναι ανάμεσα στα δύσκολα ζητήματα.
Είναι ενδεικτικό πως στη συνάντηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη με τους θεσμούς τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM έδειξαν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι νέοι Γενικοί Γραμματείς δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη με την υπουργό να ρίχνει το μπαλάκι στο ΑΣΕΠ, στελέχη του οποίοι ενημέρωσαν τους τεχνοκράτες για το ότι κλήθηκαν να επιλέξουν για 69 θέσεις μεταξύ 7.000 βιογραφικών.
Οι σημερινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα επικεντρωθούν στην τεχνική πρόταση της κυβέρνησης για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018, καθώς και σε επιμέρους ζητήματα δημοσιονομικής φύσης. Εάν ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του προσχεδίου συμφωνίας από τους θεσμούς, το οποίο θα δοθεί αύριο στην ελληνική πλευρά.
Του Θανάση Παπαδή