Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Τρόμος! Πιθανόν να ρίξουν στον Ειρηνικό ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα!

Τρόμος! Πιθανόν να ρίξουν στον Ειρηνικό ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα!

Μια παραδοχή που προκαλεί σοκ και τρόμο. Η εταιρία Tepco, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μετά το σεισμό στη Φουκουσίμα και όσα έγιναν στο πυρηνικό εργοστάσιο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό ραδιενεργό νερό από τις καταστραμμένες εγκαταστάσεις της!

Το τρομακτικό ενδεχόμενο να πέσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό τόνοι μολυσμένου νερού άφησε ανοιχτό ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας. Ανακοίνωσε ότι η Tepco (εταιρία παραγωγής ενέργειας στην Ιαπωνία) πιθανόν να πετάξει το ραδιενεργό νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον ωκεανό γιατί δεν έχει χώρο να το αποθηκεύσει!

Η εταιρεία έχει συλλέξει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από τους σωλήνες ψύξης που χρησιμοποιούνταν για να μην λιώνουν οι πυρήνες καυσίμου μετά την καταστροφή που προκάλεσε στο εργοστάσιο ο σεισμός και το φονικό τσουνάμι του 2011.

Η μοναδική επιλογή θα είναι να διοχετευθεί στη θάλασσα και να διαλυθεί εκεί“, είπε ο υπουργός Γιοσιάκι Χαράντα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. “Το θέμα θα συζητηθεί από την κυβέρνηση, αλλά θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου“, είπε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση αναμένει την έκθεση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων προτού λάβει οριστική απόφαση για το πώς θα αποθέσει το ραδιενεργό νερό.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, σε διαφορετική συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τα σχόλια του Χαράντα “προσωπική του άποψη“.

Η Tepco δεν είναι σε θέση να αποφασίσει τι θα κάνει αλλά θα ακολουθήσει την απόφαση της κυβέρνησης, είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει χώρο για να αποθηκεύσει το νερό μέχρι το 2022. Ο Χαράντα δεν είπε πόση ποσότητα νερού χρειάζεται να ριχθεί στον ωκεανό.

Τυχόν απόφαση της κυβέρνησης να πέσει στον ωκεανό το μολυσμένο νερό θα προκαλέσει την οργή γειτονικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, η οποία τον περασμένο μήνα κάλεσε έναν ανώτερο αξιωματούχο της πρεσβείας της Ιαπωνίας και του ζήτησε εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση του μολυσμένου νερού της Φουκουσίμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ζήτησε από την Ιαπωνία “να λάβει μια συνετή απόφαση σχετικά με το ζήτημα“.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες της ανατολικής Ασίας είναι ήδη τεταμένες έπειτα από μια διαμάχη με αφορμή την αποζημίωση για Κορεάτες που υποχρεώνονταν σε εργασία στα ιαπωνικά εργοστάσια κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές πετούν συχνά στον ωκεανό νερό που περιέχει τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται σχετικώς αβλαβές.

Η Tepco, η οποία συναντά αντιδράσεις από ψαράδες, παραδέχτηκε τον περασμένο χρόνο ότι το νερό στις δεξαμενές της εξακολουθεί να περιέχει ρυπογόνες ουσίες εκτός από τρίτιο.

Τελευταίες ειδήσεις