«Ο Αθηναίος κάτοικος και εκείνος ο οποίος θέλει να εγκατασταθεί στην Αθήνα, θα δει μια τριπλή ανάσα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με τα νέα μέτρα για τα ακίνητα.
Ο κ. Τσάπαλος σχολιάζοντας τις νέα μέτρα στην αγορά των ακινήτων, τόνισε πως «ουσιαστικά το επόμενο διάστημα είναι το κομμάτι της αναστολής των Airbnb σε συγκεκριμένες περιοχές», ενώ πρόσθεσε: «Το τρίτο διαμέρισμα είναι ένα από τα διαμερίσματα που μπήκε ουσιαστικά ένας φραγμός για τον επόμενο χρόνο στο να μην εγκατασταθούν καινούργιες βραχυχρόνιες μισθώσεις, Airbnb και ούτω καθεξής. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η παρέμβαση που έχουμε κάνει. Η παρέμβαση είναι τριπλή (…)
Είναι το κομμάτι της αύξησης της Golden Visa σε όλη την Περιφέρεια Αττικής που αυτό ευνοεί εμμέσως το να δοθούν αυτά τα ακίνητα για χρήση από Έλληνες πολίτες και κατοίκους και όχι στο να δοθούν στο εξωτερικό. Με το να λάβει κάποιος μια Golden Visa γιατί θα την πληρώσει πιο ακριβά, θα την πληρώσει 800.000 ευρώ από 500.000 που ήταν στο παρελθόν.
Και φυσικά είναι και το τεράστιο κίνητρο που δίνουμε στους ιδιοκτήτες ακινήτων για αυτά τα ακίνητα που έχουν για πολλά χρόνια κλειστά, τρία χρόνια και πάνω, να τα φέρουν πάλι στην αγορά με μηδενικό φόρο. Δηλαδή να μην πληρώσουν φόρο οι άνθρωποι αυτοί για τα επόμενα τρία χρόνια, εφόσον κάνουν μια μακροχρόνια μίσθωση τριών ετών και άνω.
Αυτές οι τρεις παρεμβάσεις είναι παρεμβάσεις πραγματικά «ανάσα» για τους κατοίκους, για τους Αθηναίους, όχι μόνο σε αυτά τα τρία διαμερίσματα, αλλά και συνολικά (…)
Θα δούμε αν έχει ασκηθεί πίεση σε άλλες περιοχές πχ Κυψέλη ή άλλα διαμερίσματα της Αθήνας και θα κρίνουμε κατά περίπτωση αν πρέπει να επεκτείνουμε τη φραγή αυτή ή θα πρέπει να την άρουμε (…) Ο Αθηναίος κάτοικος θέλει να βρίσκει σπίτι για το παιδί του. Καταλαβαίνω την ανάγκη για αύξηση των τουριστικών εσόδων. Το σεβόμαστε και γι’ αυτό είναι μια ισορροπημένη μεταρρύθμιση.
Αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τον Αθηναίο κάτοικο και γενικότερα τον πολίτη, ο οποίος ψάχνει να βρει ένα σπίτι για το παιδί που είναι φοιτητής και δεν βρίσκει, ή για τον ίδιο».
Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ανέφερε, ακόμη: «Ο πρωθυπουργός προχθές ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος αυτού, ενός πάρα πολύ σημαντικού προγράμματος που βοήθησε χιλιάδες ζευγάρια, χιλιάδες οικογένειες να βρουν το δικό τους σπίτι.
Και ακριβώς επειδή πέτυχε, βρήκαμε τρόπο, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να εξευρεθούν χρήματα 2 δισ. ευρώ για να μπορέσει αυτό το πρόγραμμα να επεκταθεί – και όχι μόνο να επεκταθεί, αλλά να διευρυνθεί και όσον αφορά τα ηλικιακά, και να μην είναι μόνο νέοι άνθρωποι που θα το λάβουν – να είναι και μεγαλύτερης ηλικίας έως 49 – 50 ετών.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ουσιαστικά στις τελικές διαπραγματεύσεις για να καθοριστούν όλα αυτά τα επιμέρους, μεταξύ αυτών και το επιτόκιο, αλλά και κάποια άλλες τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες. Θα υπάρχει εξειδίκευση για τα μέτρα αυτά μέσα στην εβδομάδα, το πιθανότερο από τους αρμόδιους υπουργούς για να δοθεί η απάντηση και για το επιτόκιο.
Πάντως και στο κομμάτι του επιτοκίου υπάρχουν διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να είναι ένα επιτόκιο το οποίο να είναι υποφερτό και να μην δυσχεραίνει αυτούς οι οποίοι στο τέλος θέλουμε να ωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό – και μας έχουν αντιγράψει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Για τα κοινωνικά επιδόματα, είπε, ακόμη: «Ανακοινώθηκε και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέσω του επιδόματος κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον Δεκέμβριο που εντάχθηκαν μέσα όλα τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ρούχων ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ και εξαντλήσαμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο. Τα συνολικά χρήματα που δώσαμε σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, δηλαδή τα επιπλέον χρήματα που θα μπουν στις τσέπες των πολιτών το 2025 είναι της τάξεως του 1.5 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Είναι χρήματα τα οποία προσπαθήσαμε, τα βρήκαμε χωρίς να αυξήσουμε φόρους, τα βρήκαμε μέσω ενός νοικοκυρέματος που κάναμε στην οικονομία και συνεχίζουμε να την κάνουμε και θεωρώ ότι ήταν μια δίκαιη, ισορροπημένη ενίσχυση όλων των κοινωνικών ομάδων. Τα συγκεκριμένα επιδόματα έχουν αυξηθεί και τα προηγούμενα χρόνια δύο φορές. Κάθε φορά που υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, προσπαθούμε αυτούς τους ανθρώπους, ειδικά αυτούς τους ανθρώπους, να τους ενισχύουμε οικονομικά».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, σημείωσε: «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, καθότι είναι συγκεκριμένα: 67ο έτος για όσους έχουν 15ετία και πάνω, 62ο, -ισχύει εδώ και πολλά χρόνια- εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης. Υπάρχουν φυσικά και κάποιες ειδικές προβλέψεις, για μητέρα με ανήλικο – και κάποιες άλλες μικρότερες κατηγορίες».
Για τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των συνταξιούχων που εξαγγέληκαν στη ΔΕΘ, τόνισε: «Στις εξαγγελίες της ΔΕΘ, από τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκαν μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των συνταξιούχων που ξεπερνούν το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτά πώς επιμερίζονται: Είναι τα χρήματα που θα πάνε στο έκτακτο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο για όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά και είναι περίπου 700.000.
Υπάρχουν επίσης 400 εκατ. ευρώ που θα δοθούν με τη μορφή αυξήσεων σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά, από τον Ιανουάριο και μετά. Είναι της τάξεως του 2,2 – 2.5%.
Και έχουμε επίσης προϋπολογίσει και 600 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν σε νέους συνταξιούχους. Υπάρχει μια «έκρηξη συνταξιοδοτήσεων» τα τελευταία χρόνια και αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο.
Επομένως, 1,2 δισ. ευρώ περίπου θα πάνε στις συντάξεις, στους συνταξιούχους. Από εκεί και πέρα η ΕΑΣ είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και το έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό, και θέλουμε με κάποιον τρόπο να βρούμε μια φόρμουλα προκειμένου αυτή να υπολογίζεται με διαφορετικό και πιο δίκαιο τρόπο (…)
Αυτό το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προχθές είναι ένα ισορροπημένο πακέτο ενίσχυσης όλων των κοινωνικών ομάδων και των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών και των μισθωτών».