Για τις μείζονες προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το επόμενο διάστημα μίλησε ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Τσιάρας στον OPEN ενώ υπογράμμισε τον τριπλό στόχο στη διαχείριση των υδάτινων πόρων η ποιότητα του νερού, η επάρκεια υδάτινων πόρων και η αντιπλημμυρική προστασία.
Απαντώντας για το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και τη λειψυδρία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και την πολιτική επιλογή να συσταθεί ένας φορέας διαχείρισης νερών στη Θεσσαλία, που δρομολογεί ένα μοντέλο διαχείρισης, το οποίο πιθανότατα θα υιοθετήσουν όλες οι περιφέρειες της χώρας, με τρεις παράλληλους στόχους:
Τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού ύδρευσης και την επάρκεια του νερού άρδευσης, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι τα εν λόγω έργα αφορούν επίσης στην αντιπλημμυρική προστασία.
«Το ζήτημα της επαρκούς άρδευσης και του εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα κλειστά δίκτυα άρδευσης, τα οποία θα βοηθήσουν και στην εξοικονόμηση του νερού και στη μείωση του κόστους παραγωγής και στον εκσυγχρονισμό της ίδιας της αγροτικής γεωργικής εκμετάλλευσης, είναι ζητήματα τα οποία πλέον μπαίνουν σε λογική προτεραιοποίησης στις επιλογές της κυβέρνησης. Ήδη προχωράμε με την δομική ανασυγκρότηση, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ενώ ξεκινάνε σταδιακά οι μελέτες σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα σε περιφερειακό επίπεδο».
Ολοκληρώνεται η επανεκτίμηση – Σύντομα οι αποζημιώσεις για τον Daniel – Προχωρούν τα έργα στη Θεσσαλία
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τον Daniel, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σημείωσε ότι μετά τις καταστροφές από τον Ιανό, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε έναν ενιαίο μηχανισμό, ενοποιώντας όλες τις διασπαρμένες μέχρι τότε υπηρεσίες, ώστε να μπορεί η Ελληνική Πολιτεία να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών. Στην καταστροφή του Ντάνιελ η Κυβέρνηση επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά, αποζημιώνοντας άμεσα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στη Θεσσαλία, που έχουν πάρει και αποζημιώσεις, έχουν ενισχυθεί, έχουν βοηθηθεί σημαντικά και μέσω της κρατικής αρωγής και μέσω των αποζημιώσεων για τις αγροτικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. «Όμως, δεν λυθήκαν όλα τα προβλήματα, αλλά μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό δικαιούχων, σε μια τεράστιας κλίμακας καταστροφή, που αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά ως Πολιτεία. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις καλλιέργειες στη Θεσσαλία, γιατί έπρεπε να φτάσουμε στις 30/6 ώστε να γίνει μια επανεκτίμηση και ο προσδιορισμός με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, ώστε να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να κάνουμε μια σωστή εκτίμηση δίκαιων αποζημιώσεων για τους πολίτες Θεσσαλίας. Ελπίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις».
Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζεται και ξεκινά η υλοποίηση ενός πολύ μεγάλου αριθμού σημαντικών έργων που θα αλλάξουν τη μορφή και την εικόνα της Θεσσαλίας και στο οδικό δίκτυο και στην αποκατάσταση των σχολείων και στα πολλά αντιπλημμυρικά έργα τα οποία το επόμενο χρονικό διάστημα θα τα δούμε να κατασκευάζονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Θεσσαλίας.
Ειδική μνεία έκανε ο Κώστας Τσιάρας στα προγραμματισμέννα έργα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός έργα από το Μουζάκι Καρδίτσας, ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή νέων υποδομών στη Θεσσαλία.
Στοίχημα για το ΥΠΑΑΤ ο εκσυγχρονισμός του συστήματος πληρωμών
Αναφορικά με τις ενισχύσεις των αγροτών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας ανήγαγε σε πολιτικό στοίχημα για το ΥΠΑΑΤ τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ και την εξυγίανση του συστήματος πληρωμών. «Στόχος μας είναι η αντικειμενικοποίηση των διαδικασιών και η διαφάνεια, ώστε να γνωρίζει ο κάθε παραγωγός, ο κάθε αγρότης, ο κάθε δικαιούχος των κοινοτικών ενισχύσεων πόσα είναι τα χρήματα που δικαιούται, πότε τα παίρνει, για ποιο λόγο τα παίρνει και σε τι ακριβώς αφορούν. Είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άνοιξαν από χθες οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και μπορούν, πλέον, οι αγρότες να ξεκινήσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι και στον κρίσιμο χρόνο να πάρουν τις επιδοτήσεις τους.
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ΕΛΓΑ και επένδυση στην κατάρτιση των αγροτών
Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε, επίσης, στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. «Πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να αναμορφώσουμε και το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στον ΕΛΓΑ, αλλά και τον Κανονισμό του» είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών. «Στόχος μας είναι επενδύσουμε στην κατάρτιση των νέων αγροτών και να επιμορφώσουμε τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παράξουν ποιοτικά προϊόντα, όχι για την επιδότηση, αλλά για το ίδιο το προϊόν. Αυτοί οι αγρότες θα είναι εκείνοι που θα μπορέσουν θα αντλήσουν και τους περισσότερους πόρους, θα έχουν τη μεγαλύτερη βοήθεια.