Στα δικαστήρια εναντίον της γαλλικής TotalEnergies προσέφυγε Βέλγος αγρότης ζητώντας αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη το αγρόκτημά του εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και απαιτώντας να εκδοθεί δικαστικό ένταλμα εις βάρος της πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να σταματήσει τις επενδύσεις σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων.
Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε σήμερα στο εμποροδικείο της Τουρνέ, είναι η πρώτη σχετιζόμενη με την κλιματική αλλαγή αγωγή που κατατίθεται στο Βέλγιο και η οποία στοχοθετεί πολυεθνική εταιρεία.
Ακολουθεί την υπόθεση ομαδικής προσφυγής στην οποία χιλιάδες πολίτες κατέθεσαν αγωγή εις βάρος της βελγικής κυβέρνησης ζητώντας αυστηρότερες περικοπές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δικαιώθηκαν. Εκπρόσωπος της TotalEnergies αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.
Ο Ιζ Φαλί, ο οποίος εκτρέφει βοοειδή στην κοινότητα Λεσίν, υποστηρίζει ότι, ως μια από τις 20 πρώτες εταιρείες στον κόσμο με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η TotalEnergies ευθύνεται εν μέρει για τις ζημιές που υπέστη η επιχείρησή του εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά το διάστημα 2016-2022.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αλλεπάλληλες ξηρασίες μείωσαν τη σοδειά στους βοσκοτόπους του, όπου καλλιεργεί τροφή για τα ζώα του, αναγκάζοντάς τον έτσι να την αγοράζει και, εν τέλει, να περιορίσει τον αριθμό των ζώων που εκτρέφει.
«Η εργασία μας εξαρτάται απολύτως από το κλίμα», δήλωσε ο Φαλί στο Reuters. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η TotalEnergies απέτυχε να συμμορφωθεί με τον βελγικό νόμο, ο οποίος ορίζει ότι όποιος προκαλεί ζημιά, πρέπει να αποζημιώνει.
Το επιχείρημα αυτό είναι παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε κατά της βελγικής κυβέρνησης στην άλλη αγωγή που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.
Ο Φαλί και τρεις ακτιβιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην υπόθεση επιδιώκουν την έκδοση δικαστικού εντάλματος που θα υποχρεώνει την TotalEnergies να αναθεωρήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο.
Ένα από τα αιτήματά τους ζητεί από την εταιρεία να αναστείλει άμεσα τις επενδύσεις σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων και να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 47% έκαστη μέχρι το 2030.
Επίσης ζητούν αποζημίωση, την οποία, αν λάβουν, ο Φαλί σκοπεύει να την δωρίσει σε μια οργάνωση βιώσιμης γεωργίας του Βελγίου.
Η υπόθεση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά από αυξανόμενες δικαστικές προσφυγές που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το τέλος του 2022 είχαν κατατεθεί 2.180 τέτοιες υποθέσεις.
Η αγωγή του Φαλί, ωστόσο, είναι ασυνήθιστη επειδή επιδιώκει να καταστήσει υπόλογη για την κλιματική αλλαγή μια εταιρεία σε μια χώρα διαφορετική από την έδρα της.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ