Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Βουλή: Έκτακτα μέτρα για τους πυρόπληκτους – Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε 5 νησιά

Βουλή: Έκτακτα μέτρα για τους πυρόπληκτους – Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε 5 νησιά
φωτογραφία: αρχείο Eurokinissi

Εγκρίθηκαν απόψε από τη Βουλή τα έκτακτα μέτρα για να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι της Αττικής και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε 5 ν νησιά του Αιγαίου.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στη Βουλή τόνισε:

“Τα μέτρα αυτά ήταν επιβεβλημένα και ήταν αυτονόητη η αντίδραση της Πολιτείας απέναντι σε μια ανείπωτη τραγωδία, μια καταστροφή που πήρε μαζί της ανθρώπους και κόπους μιας ζωής”.

“Από την πρώτη στιγμή, όπως είπαμε, τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Από τη δική μας πλευρά, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, για να μπορέσουν οι άνθρωποι που επλήγησαν να βοηθηθούν στον αγώνα τους, για να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους”, πρόσθεσε.

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό στα αιτήματα των πυρόπληκτων και αν απαιτηθεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν ανεπαρκή τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων της φονικής πυρκαγιάς του Ιουλίου αλλά και τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Βουλή: Πυρόπληκτοι

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου παρουσίασε στοιχεία για την οικονομική ενίσχυσή τους.

Όπως ειδικότερα ανέφερε:

-Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 3.265 αιτήσεις. 1.739 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και σε 613 εκκρεμούν κάποια διορθωτικά στοιχεία των δικαιούχων. Έχει χορηγηθεί συνολικά το ποσό των 15.269.135,84 ευρώ σε 3.091 πληγέντες – φυσικά πρόσωπα.

-Έχουν υποβληθεί 156 αιτήσεις για πληγείσες επιχειρήσεις και έχει χορηγηθεί το ποσό των 607.300 ευρώ σε 85 πληγείσες επιχειρήσεις. Επίσης, έχει γίνει έκδοση πιστοποιητικών κατεδάφισης που ενέχουν και την άδεια κατεδάφισης, για τη διευκόλυνση των πολιτών. Έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα αυτοψίας επικινδύνων, ετοιμόρροπων κτιρίων. Για την Ανατολική Αττική τα κτίρια είναι 336 και για τη Δυτική Αττική τα κτίρια είναι 108.

-Έχει εκδοθεί η απόφαση για την οριοθέτηση της περιοχής, προκειμένου να βγουν οι αποζημιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ούτε ένα ευρώ στους πυρόπληκτους από τον ειδικό λογαριασμό λόγω γραφειοκρατίας

Αρνητικές εντυπώσεις αναφορικά με τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού, προκάλεσε η αποκάλυψη εντός Βουλής, ότι αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Κινέτα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει διατεθεί από τα σχεδόν 40 εκατομμύρια που έχουν συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό, αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ως ένας εκ των τριών θεσμικών διαχειριστών του ειδικού λογαριασμού (σ.σ. οι άλλοι δύο είναι οι υπουργοί Χρ. Σπίρτζης και Ευκλ.Τσακαλώτος), μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε σε αυτό το γεγονός, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα στοιχεία αναφορικά με τις πηγές των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί. Οι σχετικές αναφορές έγιναν με την ευκαιρία κύρωσης της Πράξης νομοθετικού Περιεχομένου που από το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τις 24/7 είχε προβλέψει τη “Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018”.

“Ο κεντρικός λογαριασμός έχει αυτή την στιγμή το ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 35 εκατομμύρια είναι από τρεις κεντρικούς φορείς, δηλαδή τα 20 εκατομμύρια είναι από τον ΟΑΕΔ με πρόνοια για τις ανακατασκευές σπιτιών, τα 10 εκατομμύρια έχουν μπει από το αποθεματικό της Βουλής, και τα 5 εκατομμύρια από την Τράπεζα της Ελλάδας. Τα υπόλοιπα 2.700.000 ευρώ αναφέρονται σε εισφορές, σε συμβολές είτε πολιτών είτε μεγαλύτερων οργανισμών, πρεσβειών κ.λπ. συνολικά 3.000 φυσικά πρόσωπα ή φορείς. Εξ αυτών 72 φορείς ή πρόσωπα έχουν δώσει από 3.000 ευρώ και περισσότερο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Για να συνεχίσει:

“Απ’ αυτό το ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει δαπανηθεί προς ώρας ούτε ένα ευρώ. Έχουν γίνει αιτήσεις ήδη από Υπουργεία. Έρχονται – ή θα έρχονται – αιτήματα από κρατικές Υπηρεσίες, από φορείς – εννοώ δημόσιους – για να ικανοποιούνται. Θα δίνονται, δηλαδή, κάποια ποσά τα οποία ύστερα, κατά το δημόσιο λογιστικό και με πλήρη έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο – ακόμα και ο ίδιος ο λογαριασμός και πλέον κατά Υπουργείο – θα ελέγχονται”. Αναφερόμενος στις έως τώρα διαδικασίες, οι οποίες υποτίθεται ενεργοποιούνται για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών, που πάντως παραμένουν ανικανοποίητες επί τετράμηνο, ο Πρόεδρος της Βουλής μεταξύ άλλων σημείωσε:

“Ήδη έχουν γίνει αιτήσεις – οι οποίες έχουν εγκριθεί – για δύο ποσά, δηλαδή για ένα εκατομμύριο ευρώ και για άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά δεν έχουν εκταμιευθεί. Το ένα εκατομμύριο ευρώ είναι για την αποξήλωση του αμιάντου ως ειδικού υλικού από τα κτήρια που ήδη έχουν πέσει. Τα έχουν αποξηλώσει. Επίσης, είναι και ένα εκατομμύριο ευρώ για την ειδική φαρμακευτική αγωγή για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγκαυματίες. Από το Υπουργείο Υγείας έχει κατατεθεί μία λίστα σχετικά με το ποιους αφορούν συγκεκριμένα, ατομικά, για ποια περίοδο και για ποια πρόνοια που θα πρέπει να ληφθεί για την ανακούφισή τους. Είναι ένα ειδικό κονδύλι. Αυτές οι δύο αιτήσεις μάς έχουν γίνει και βεβαίως, κατ’ αρχήν, έχουμε θεωρήσει ότι θετικά πρέπει να ικανοποιηθούν”.

Αντιπολίτευση: Τα μέτρα είναι ανεπαρκή

“Υπάρχει έντονη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα. Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο αποδεικνύει από τη μια μεριά την ολιγωρία της Κυβέρνησης, αλλά κυρίως την εγκατάλειψη από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει τη βασική ευθύνη για όλα αυτά τα έργα τα οποία δεν έγιναν και είχαμε το τραγικό περσινό αποτέλεσμα τέτοια ημερομηνία”, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και τόνισε ότι η καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Κ. Συνολάκη.

“Δεν είναι δυνατόν να καίγονται 100 άνθρωποι, να φταίνε οι προηγούμενοι και εσείς να μην έχετε καμία ευθύνη. Λίγη συστολή, λίγη ντροπή, λίγο σεβασμός στα θύματα!”, απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα. “Οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές. Οι κάτοικοι προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Συνεπώς, είναι λογικό να απαιτούν άμεση αποζημίωση στο 100% της συνολικής ζημιάς”, ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ και ζήτησε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων. Είπε ακόμη ότι “πολλά από αυτά που υπήρχαν στην ΠΝΠ ή από άλλες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε καθυστερούν είτε εφαρμόζονται με αποκλεισμούς και εξαιρέσεις”.

Η διαχείριση της κρίσεως που ανέκυψε από τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου πρέπει να βρίσκει το σύνολο του Σώματος της Βουλής ενωμένο, ταγμένο στην υπηρεσία των συμπολιτών μας που βρέθηκαν αίφνης σε δεινή θέση, ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης και πρόσθεσε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι να σταθούν ξανά στα πόδια τους οι πυρόπληκτοι και αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση με τα μέτρα της ΠΝΠ.

“Θα πρέπει να προβλέψουμε και θα πρέπει τάχιστα να πάρουμε μέτρα έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε τέτοιες ανείπωτες τραγωδίες και καταστροφές στο μέλλον”, ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι, κατά τη συζήτηση των ΠΝΠ στην κοινοβουλευτική επιτροπή, απέρριψε αίτημα να κληθούν σε ακρόαση πυρόπληκτοι και νησιώτες.

Αποκατάσταση κτηρίων

Με τροπολογία που ψηφίστηκε απόψε από τη Βουλή, επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων που είναι απαραίτητες από τις Διευθύνσεις Δασών ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση κτηρίων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.

ΦΠΑ στα νησιά

Κριτική άσκησαν, όμως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με αφορμή την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 5 νησιά που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την προσφυγική κρίση.

“Κυρώνουμε την πράξη που αφορά την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αυτά. Τα πέντε νησιά αυτά είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος και η Κως. Η παράταση αυτή έγινε για να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και οι κάτοικοι των νησιών αυτών που φέρουν το μεγάλο βάρος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης της ελληνικής Κυβέρνησης με τους θεσμούς”, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

“Ήταν πάντοτε αίτημα των δανειστών να αυξηθεί ο ΦΠΑ και να πάει στα κανονικά επίπεδα και σε αυτά τα νησιά, αλλά ήταν κόκκινη γραμμή από την κυβέρνηση του Αντώνη του Σαμαρά. Αυτό, λοιπόν, δεν είχε γίνει πράξη και δεν υπήρχε στο email Χαρδούβελη, όπως κακώς είπατε, όπως λάθος πληροφορηθήκατε. Δύο φορές το αρνηθήκαμε αυτό, βάλαμε βέτο και δεν προχώρησε η διαδικασία αυτή. Το κάνατε εσείς”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία της ΝΔ για παράταση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά έως το τέλος του 2019.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις