Η Τερέζα Μέι φαίνεται πως πλήρωσε ακριβά την αυτοπεποίθηση αλλά και την σιγουριά της ότι οι Βρετανοί θέλουν ένα σκληρό Brexit. Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και την προσωπική της αποτυχία για αυτοδυναμία, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να την... τρολάρουν!
Φορώντας μάσκα με το πρόσωπό της, που σκουπίζει τα δάκρυα της, άφησαν λουλούδια στον… τάφο του “σκληρού” Brexit. Όλα δείχνουν ότι οι Βρετανοί θέλουν έξοδο από την ΕΕ αλλά… ζητούν αυτό να γίνει μαλακά, ώστε να μην στοιχίσει στην οικονομία αλλά και την καθημερινότητα τους.
Στο μεταξύ, παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Συντηρητικούς αλλά και την ίδια την Μέι εκείνη δεν δείχνει να πτοείται. H βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις χθεσινές πρόωρες εκλογές που εξήγγειλε με στόχο να εξασφαλίσει ισχυρότερη εντολή για τις συνομιλίες σχετικά με το Brexit, δήλωσε σήμερα η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κένσμπεργκ.
“Η Τερέζα Μέι δεν έχει πρόθεση να ανακοινώσει την παραίτησή της αργότερα σήμερα“, δήλωσε η Κένσμπεργκ στο ραδιόφωνο του BBC προσθέτοντας ωστόσο: “Δεν είναι ξεκάθαρο σε μένα αν επιχειρούν να διαψεύσουν τις φήμες μέχρι να έχει απολύτως αποφασίσει”.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Βρετανίας δεν ξέρουν τι συμπέρασμα να βγάλουν από το αποτέλεσμα των εκλογών, που δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ενώ ίσως καθυστερήσει – αν δεν εκτροχιάσει- τις συνομιλίες για το Brexit.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο είναι πολύ νωρίς να εικάσει κάποιος πώς θα αντιδράσει η Ένωση σε μια αλλαγή στα αιτήματα της Βρετανίας για την αποχώρησή της το 2019 ή εάν θα καθυστερήσει η σχεδιαζόμενη για τις 19 Ιουνίου έναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Ας δούμε εάν η επόμενη κυβέρνηση θα αλλάξει τη θέση της για το Brexit», δήλωσε ο αξιωματούχος καθώς τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Μέι δεν μπορεί πλέον να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ ήταν ένας από τους λίγους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έκανε κάποιο δημόσιο σχόλιο. «Φαίνεται ότι ίσως χρειαστούμε ένα τάιμ-άουτ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Χρόνο για την ανασυγκρότηση όλων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter.
Η Μέι, που είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία κατά του Brexit πέρυσι αλλά ανέλαβε το Συντηρητικό κόμμα αφού ο Ντέιβιντ Κάμερον έχασε το περυσινό δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ, παρουσίασε τους όρους της για την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο. Στη συνέχεια, προκήρυξε πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερη πλειοψηφία και να ενδυναμώσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις.
Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα που εν πολλοίς ήταν επιθυμητό και στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες πίστευαν ότι μια ενισχυμένη Μέι θα είναι σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την ΕΕ και να αντισταθεί στις πιέσεις από τις σκληροπυρηνικές φατρίες υπέρ του Brexit εντός του κόμματός της, που ζητούσαν η Βρετανία να απορρίψει τους όρους της ΕΕ ακόμα και να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να σκέφτονται την πιθανότητα η Βρετανία να αλλάξει ενδεχομένως γνώμη και ζητήσει να παραμείνει εντός της ΕΕ. Οι περισσότεροι φαίνονται τώρα να προτιμούν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ να αποχωρήσει ομαλά και γρήγορα. Για να διακοπεί η διαπραγμάτευση του Brexit θα χρειαστεί η συναίνεση των άλλων κρατών-μελών.
Οι άλλες 27 κυβερνήσεις ανησυχούν ιδιαιτέρως ότι μια κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Βρετανία να παύσει να είναι μέλος της ΕΕ στις 30 Μαρτίου του 2019, όπως ορίζεται στο Άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, χωρίς να διαπραγματευθεί εκείνους τους όρους διαζυγίου που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα χαοτικό νομικό κενό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανότητες η Βρετανία να είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια γρήγορη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που θέλει με την ΕΕ μετά την αποχώρησή της.
Σε σημείωμα σε πελάτες της, η UBS ανέφερε ότι η σχετική ισχύς των σκληροπυρηνικών ομάδων υπέρ του Brexit σε μια αδύναμη κυβέρνηση των Συντηρητικών θα μπορούσε να καταστήσει μια κατάρρευση περισσότερο πιθανή και δυσκολότερη την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας. Οι εικασίες στη Βρετανία ότι ένας διαφορετικός κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να επιδιώξει ένα «ηπιότερο» Brexit από αυτό που είχε προτείνει η Μέι, ενδεχομένως επιδιώκοντας να παραμείνει στην ενιαία αγορά, φαίνεται επίσης να δημιουργούν πρόβλημα στην ΕΕ.
Ενώ οι 27 θα μπορούσαν να είναι πρόθυμοι να δώσουν στη Βρετανία κάποιου είδους πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά όπως αυτή που έχουν προσφέρει στη Νορβηγία ή την Ελβετία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα σημαίνει πως η Βρετανία θα συνεχίζει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ, χωρίς όμως να έχει λόγο στο πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διατηρούν αμφιβολίες για το πώς η όποια βρετανική κυβέρνηση μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους να αποδεχθούν μια τέτοια έκβαση και άρα θα είναι επιφυλακτικοί στο να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση καθώς φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξουν χωρίς μια συμφωνία που να μπορούν να επικυρώσουν και οι δύο πλευρές το 2019.
Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit και το χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες είναι ξεκάθαρα, δήλωσε σήμερα (09.06.2017) ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο θα πρέπει να ξεκινήσουν μόνο όταν η Βρετανία θα είναι έτοιμη.
«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να ξεκινήσουν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο. Το χρονοδιάγραμμα και οι θέσεις της ΕΕ είναι σαφείς. Ας σκεφθούμε πώς θα επιτύχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Προειδοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter.
“Δεν ξέρουμε πότε οι συζητήσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν. Ξέρουμε όμως πότε πρέπει να ολοκληρωθούν. Κάντε ό,τι καλύτερο για να αποφύγετε τη μη συμφωνία ως αποτέλεσμα των μη διαπραγματεύσεων,” έγραψε ο πρόεδρος Τουσκ.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «έχασε το στοίχημα» που είχε βάλει προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καθώς το κόμμα της έχασε την αυτοδυναμία του, εκτίμησε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
«Η κυρία Μέι έχασε το στοίχημα της και άρα βρίσκεται σε μια λιγότερο απλή θέση, διότι κατά βάθος δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς σήμερα το πρωί για να κυβερνήσει», εξήγησε ο Μοσκοβισί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Οι Συντηρητικοί πλέον πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με άλλο κόμμα ή να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.
Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς της εταίρους η Μέι «μπορεί να βρει στους Ιρλανδούς Ενωτικούς, που παραδοσιακά είναι πιο κοντά στους Συντηρητικούς. Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα σχηματίσει μια κυβέρνηση ιδιαίτερα σύντομη», εκτίμησε ο Γάλλος επίτροπος.
Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών ισοδυναμούν με μια απόρριψη του «σκληρού Brexit» και αποτελούν μια ευκαιρία για την Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ. Ο Βαράντκαρ, ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Φίνε Γκαέλ, ο οποίος πρόκειται να διαδεχθεί τον Έντα Κένι ως πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα έπειτα από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, είπε πως θα διαδραματίσει τον ρόλο που του αναλογεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι συνομιλίες της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδο θα γίνουν με ομαλό και συνεκτικό τρόπο.
«Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών δείχνουν για εμένα ότι δεν υπάρχει ισχυρή εντολή για ένα σκληρό Brexit, κάτι που αποτελεί μια ευκαιρία για την Iρλανδία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βαράντκαρ αφού η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο απερχόμενο Κοινοβούλιο κατά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.