Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

Βρούτσης: Έτσι θα ενισχυθούν τα επαγγελματικά ταμεία

Βρούτσης: Έτσι θα ενισχυθούν τα επαγγελματικά ταμεία
Φωτογραφία αρχείου InTime

Τη σημασία της επαγγελματικής ασφάλισης τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα του 1ου συνεδρίου επαγγελματικής ασφάλισης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν αμφισβητείται ούτε διαπραγματεύεται η δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Όπως είπε, στόχος είναι να ενισχυθούν και οι τρεις πυλώνες, επισημαίνοντας ότι η επαγγελματική ασφάλιση είναι ένας θεσμός που προωθείται και ενισχύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και αρκετές δεκαετίες με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων, καθώς και με την έκδοση σχετικών οδηγιών. «Πιστεύουμε στους τρεις πυλώνες ασφάλισης, που ισχύουν σήμερα στη χώρα μας, αλλά θέλουμε να τους ενισχύσουμε μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις, κυρίως, όμως, τα Επαγγελματικά Ταμεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Μέχρι σήμερα, όπως σημείωσε, έχουν συσταθεί και λειτουργούν 23 Ταμεία Προαιρετικής Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ παρατηρείται έντονη κινητικότητα δημιουργίας νέων. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, ήδη, εκκρεμούν στο υπουργείο Εργασίας μία σειρά από αιτήσεις. Σε πρώτη προτεραιότητα, όπως συμπλήρωσε, βρίσκονται τέσσερα νέα Ταμεία.

Στο σημείο αυτό, επανέλαβε ότι το δημόσιο κοινωνικό σύστημα δεν κινδυνεύει από την επαγγελματική ασφάλιση. Με βάση την αναλογιστική μελέτη, στην οποία έκανε ειδική μνεία, σε λίγα χρόνια, η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας μας όσον αφορά το ΑΕΠ θα φτάσει στο μέσο όρο της συνταξιοδοτικής δαπάνης των ευρωπαϊκών χωρών. «Αποκτούμε ένα σταθερό και υγιές δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα» σχολίασε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας ανέλυσε τα επόμενα βήματα και τους στόχους του υπουργείου Εργασίας, συνοψίζοντας, ως εξής:

«- Μετά την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που αφορά τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, θα ακολουθήσει η ψήφιση του νόμου ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας “Ευρωπαϊκή Ένωση 2016/2341, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016, για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών”.

– Προώθηση και έκδοση των κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται στο σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να ενσωματωθεί πλήρως στο εθνικό μας δίκαιο.

– Περαιτέρω νομική θωράκιση του θεσμού και ενδεχόμενες προσθήκες και τροποποιήσεις στο βασικό νόμο 3029/2002.

– Τροποποίηση και συμπλήρωση ενός σημαντικού εργαλείου για την ομαλή και την απρόσκοπτη λειτουργία του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης, του Κανονισμού Δεοντολογίας που στην προηγούμενη θητεία μου είχα την ευκαιρία να θεσπίσω».

Αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι αυτό σηματοδοτεί το τέλος μίας 12χρονης περιπέτειας για την κοινωνική ασφάλιση και τους Έλληνες ασφαλισμένους και συνταξιούχους στη χώρα μας. «Θα κλείσει ο κύκλος της αγωνίας, της αβεβαιότητας και της αστάθειας» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι δεν περικόπτεται καμία σύνταξη. Αντίθετα, όπως σημείωσε, θα υπάρξουν αυξήσεις με ανταποδοτικό τρόπο, ενώ ανέφερε ότι για πρώτη φορά κατατίθεται ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ολοκληρωμένη αναλογιστική μελέτη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι, με την παρούσα μεταρρυθμιστική τομή, επιχειρείται η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και ολοκληρώνεται οριστικά η μεγαλύτερη διοικητική και οργανωτική ενοποίηση, καθώς ενοποιούνται όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε ότι εισάγεται για πρώτη φορά ένα καινοτόμο στοιχείο, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον κλάσεις, οι οποίες συνέδεαν τα χρόνια εργασίας με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ούτε σύνδεση με το εισόδημα, «που μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε φορολογικό». «Πλέον, δίνουμε την ευκαιρία της ελεύθερης επιλογής σχετικά με το επίπεδο των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλουν. Από την 1η Ιανουαρίου 2020, οι εισφορές θα διαμορφωθούν με βάση την επιλογή των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι, κάθε χρόνο, θα έχουν εκ νέου τη δυνατότητα της επιλογής. Επίσης, θεσπίζεται ένα σταθερό σύστημα εισφορών υγείας» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.

Συμπερασματικά, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα δώσει λύσεις, «καθώς, τα τελευταία 12 έτη, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, παρατηρήθηκαν παθογένειες, όπως φαινόμενα εισφοροδιαφυγής, ανεργία, μετανάστευση ενός μεγάλου ποσοστού παραγωγικού δυναμικού στο εξωτερικό, καθώς και έντονο δημογραφικό ζήτημα».

Τελευταίες ειδήσεις