Η αρχή έγινε την περασμένη Τετάρτη, όπου μετοχές των τραπεζών βρέθηκαν στην δίνη του κυκλώνα και κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Μπορεί χθες να ανέκαμψαν μερικώς καλύπτοντας μέρος των απωλειών, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι η μπόρα πέρασε. Το αντίθετο μάλιστα. Για δεύτερη ημέρα οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν σημαντική ενίσχυση και πλέον κινούνται πάνω από το 4,5%, επίπεδο που να σημειωθεί είναι ανάλογο με αυτό που ήταν στο τέλος του 2009, όταν και η Ελλάδα είχε ξεκινήσει τον δρόμο για την είσοδο στο Μνημόνιο.
Χθες μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και με δηλώσεις τους είπε ότι το κλίμα έχει χαλάσει και προέβλεψε επιδείνωση το επόμενο χρονικό διάστημα.
Δυστυχώς κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η οικονομία είναι ένα σπορ που μπορεί να ασκηθεί από τον καθένα και δεν έχουν αντιληφθεί ότι είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρά πράγμα, που οι χειρισμοί πάνω από όλα πρέπει να είναι υπεύθυνοι.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, πίσω από τις κλειστές πόρτες έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά δεν εισακούστηκε και μπήκε και αυτός σε μία λογική μάλλον επικίνδυνη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι πανηγυρίζουν θεωρώντας ότι το θέμα των συντάξεων έχει κλείσει και δεν πρόκειται να περικοπούν. Το θάρρος αυτό βέβαια το πήραν και από τις εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι έσπευσαν – περίπου – να υιοθετήσουν την θέση της κυβέρνησης, ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία.
Όλα αυτά θα μπορούσαν και μπορούν να συμβούν βέβαια υπό την αίρεση ότι θα συμφωνήσουν οι αγορές. Αν αυτές ανάψουν το «πράσινο φως» τότε μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος, που άλλωστε το θέλουν όλοι, και να μην περικοπούν οι συντάξεις. Τι θα γίνει όμως αν οι αγορές βρεθούν απέναντι; η απάντηση που δίνουν είναι οι αναλυτές, είναι πως «δεν θέλουμε να δούμε αυτό το έργο να παίζεται στην Ελλάδα».
Κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι αγορές είναι κυρίαρχες στον καπιταλισμό και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις χώρες εκείνες που θα βρεθούν στο στόχαστρο τους. Να μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, όχι εξαιτίας κάποιας απόφασης ενός θεσμικού οργάνου, αλλά εξαιτίας της απόφασης των αγορών.
Το τελευταίο 48ωρο εξαιτίας μία πίεσης – ομολογουμένως μεγάλη – που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές για μόλις μία συνεδρίαση, ανάγκασε την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει δύο συσκέψεις κορυφής (μία στο Μαξίμου και μία στο υπουργείο Οικονομικών) για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα συμβεί στην απευκταία περίπτωση που αυτό θα γίνει σε διάρκεια κάποιων ημερών. Ο πανικός δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί και κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπος με μία ενδεχόμενη τέτοια κατάσταση.
Τα ομόλογα
Η Ιταλία μετά το Eurogroup της Δευτέρας βρέθηκε στο επίκεντρο με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων της να φτάσουν το 3,3%. Ωστόσο χθες και προχθές η κατάσταση ήταν μάλλον ήρεμη, μετά και την προσπάθεια όλων να πέσουν οι τόνοι, τόσο από την πλευρά των Βρυξελλών, όσο και από την πλευρά της Ρώμης.
Η Ελλάδα όμως δεν ακολούθησε με αποτέλεσμα χθες η απόδοση του 10ετούς να βρεθεί πάνω από το 4,5% σημειώνοντας σημαντική άνοδο.
Οι μετοχές
Στο Χρηματιστήριο χθες η εικόνα ήταν καλή. Οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν και κέρδισαν πέριξ του 9%. Η Πειραιώς σημείωσε άλμα 9,23%, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 8,97%, η Eurobank 8,57% και η Alpha είχε άνοδο 7,63%. Η Motor Oil ενισχύθηκε κατά 4,16% και ο Μυτιληναίος κατά 2,92%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Aegean, Ελληνικά Πετρέλεια και ΟΛΠ.
Του Θανάση Παπαδή