Site icon NewsIT

Χρηματιστήριο: Μακροβούτι στο άνοιγμα με πτώση 2%!

Χωρίς κατηγορία
11.10.2018 | 10:35
Χρηματιστήριο: Μακροβούτι στο άνοιγμα με πτώση 2%!

- Την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων ακολουθεί και το ελληνικό - Στο στόχαστρο και πάλι οι τραπεζικές μετοχές - Καταποντίστηκε ο Dow Jones - Τσακίστηκαν οι ασιατικές αγορές

Στο -2% άνοιξε το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την πανωλεθρία στα ξένα χρηματιστήρια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ασία. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 612,48 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,13%. Αρχικά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 610,51 μονάδες (-2,45%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,16%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,54%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφει μόνο η μετοχή του ΟΛΠ (+0,65% στα 15,600 ευρώ). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-4,73% στα 1,0480 ευρώ), της Eurobank (-4,03% στα 0,4762 ευρώ), της Viohalco (-3,91% στα 2,460 ευρώ) και της Εθνικής (-3,25% στα 1,430 ευρώ).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,68%), της Υγείας (-2,60%), των Προσωπικών Προϊόντων (-2,22%) και των Κατασκευών (-2,03%). Ανοδικά κινούνται μόλις 3 μετοχές, 58 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές. ‘Ανοδο καταγράφουν οι μετοχές: Q&R 7,98%, ΟΛΠ +0,65% και Ικτίνος+0,38%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ειδησεοφωνική Ελλάς -13,89% και Νάκας -10,00%.

Μεγάλες απώλειες και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ύστερα από τη βουτιά που σημείωσε χθες η Wall Street.

Όλοι οι κλάδοι στην Ευρώπη κινούνταν σε αρνητικό έδαφος με τις μετοχές τεχνολογίας να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν βαριές απώλειες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός δείκτης υποχώρησε νωρίτερα κατά 2,4%.

Στις 10:12 ώρα Ελλάδας, ο ευρύτερος πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 1,4% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του Ιανουαρίου του 2017. Όλοι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες αναφοράς σημείωναν πτώση άνω του 1%.

Που οφείλεται το «κραχ» στη Wall Street

Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών αποδόθηκε κυρίως στις ανησυχίες για το υψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Η άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες πως η Fed μπορεί να επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων.

«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ’ αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω (…) ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί», επέμεινε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ σπανίως αναφέρονται στις αποφάσεις της Fed δημοσίως τις τελευταίες δεκαετίες: η ανεξαρτησία της θεωρείται κρίσιμη για την οικονομική σταθερότητα. Αλλά ο Τραμπ έχει ήδη αποκλίνει από αυτόν τον κανόνα και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα διστάσει να το πράξει ξανά εάν το διοικητικό της συμβούλιο συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Την Τετάρτη οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε ημερήσια βάση από την 8η Φεβρουαρίου, ενώ οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας είναι ανάμεσα σε αυτές που δέχονται το βαρύτερο πλήγμα.

Ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς γρήγορα, όμως άλλοι διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

Η Fed έχει εντολή από το Κογκρέσο να διατηρεί τον πληθωρισμό και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι το τρέχον διάστημα λίγο πάνω από το 2% σε ετήσιο ρυθμό, ενώ ο ονομαστικός δείκτης της ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 40ετίας.

«Βουτιά» και στην Ασία

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε σε χαμηλό μηνός σήμερα και υπέστη τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειές του από τον Μάρτιο, καθώς δέχθηκε πλήγμα από το ξεπούλημα στις παγκόσμιες μετοχές.

Στις απώλειες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου συνέβαλε και η αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για την κερδοφορία της από την εταιρία βιομηχανικού εξοπλισμού Yaskawa Electric, η οποία παρέσυρε πτωτικά τις μετοχές ομοειδών της εταιριών με μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 3,9% στις 22.590,86, το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τις 10 Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει περίπου κατά 8% από το υψηλό 27 ετών στις 24.448,07 στο οποίο ανήλθε την περασμένη εβδομάδα. Ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέγραψε βουτιά 3,5% στις 1.701,86 μονάδες. 

Moody’ s: Ευάλωτη σε «ατυχήματα» παραμένει η Ελλάδα

Εξαιρετικά υψηλό «δείκτη ευαισθησίας» στον κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων εμφανίζει η Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στήριξη στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος πλήττεται από τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό αναφέρει η Moody’ s σε χθεσινή της έκθεση, υπερτονίζοντας τα τρία βασικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.

Ο οίκος αναφέρεται στο μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στη χαμηλή κερδοφορία και στο υψηλό ποσοστό των κεφαλαίων που αναλογούν στον αναβαλλόμενο φόρο. «Παρ’ όλα αυτά, η εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος στην έκτακτη χρηματοδότηση από την ΤτΕ και το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί σημαντικά, οι τράπεζες έχουν ανακτήσει πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν», σημειώνει.

Όσο για τον πολιτικό κίνδυνο, τον θεωρεί «μέτριο». Ο κίνδυνος σχετίζεται με το ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι μικρή καθώς και με το γεγονός ότι για πολλά χρόνια ακόμη οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να υλοποιήσουν και άλλες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version