Πέμπτη, 28 Νοε.
14oC Αθήνα

Υποαποδίδουν οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων – Αύξηση των πλειστηριασμών ζητούν οι Θεσμοί

Υποαποδίδουν οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων – Αύξηση των πλειστηριασμών ζητούν οι Θεσμοί
Φωτογραφία: iStock

Η συνέχιση της κερδοφορίας των τραπεζών σε περιβάλλον πτωτικών επιτοκίων, η διαφύλαξη των δανειακών χαρτοφυλακίων από νέα κόκκινα δάνεια, η αντιμετώπιση του ιδιωτικών οφειλών και η πρόοδος στην απονομή της Δικαιοσύνης και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, κυριάρχησαν ως θεματικές στις συναντήσεις που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ESM με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης στην Αθήνα, ενόψει της δημοσίευσης της φθινοπωρινής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετα – προγραμματική εποπτεία.

Το μόνο ακανθώδες σημείο των συναντήσεων με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, ήταν αυτό των πλειστηριασμών και των ανακτήσεων οφειλών από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή». Οι τιτλοποιήσεις υποαποδίδουν σε επίπεδο ανακτήσεων και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο για κατάπτωση κρατικών εγγυήσεων στο μέλλον.

Η υποαπόδοση, είχαν επισημάνει οι Θεσμοί από την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και είναι κυρίως αποτέλεσμα χαμηλών ανακτήσεων από παράπλευρες ρευστοποιήσεις λόγω της αναστολής των διαδικασιών εκτέλεσης κατά την πανδημία COVID-19.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες, η υψηλή αναλογία ανεπιτυχών πλειστηριασμών και η μη ρευστοποιήσιμη δευτερογενής αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβραδύνουν επίσης τη διαδικασία. Πέραν των περισσότερων πλειστηριασμών για την είσπραξη οφειλών, οι Θεσμοί τονίζουν ότι πρέπει να ανοίξει και η δευτερογενής αγορά των κόκκινων δανείων, δηλαδή η μεταπώληση δανειακών χαρτοφυλακίων που έχουν αγοραστεί από επενδυτές σε νέους επενδυτές για την περαιτέρω εξυγίανση των δανείων αυτών. Το ότι αυτό γίνεται με αργούς ρυθμούς, έχει καθυστερήσει την επιστροφή πολλών δανειοληπτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι Θεσμοί ενημερώθηκαν για την περαιτέρω στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων, τα οποία για τις τέσσερις συστημικές έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα δεικτών ΜΕΔ από 3,1% έως 4,7%. Όπως είπαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, στόχος είναι δείκτης ΜΕΔ κάτω του 3% για όλες τις τράπεζες το 2025.

Οι Θεσμοί τόνισαν την ανάγκη ισχυρών κεφαλαιακών μαξιλαριών από τις τράπεζες και για την αντιμετώπιση τυχόν νέων κόκκινων δανείων. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες διαχείρισης είπαν ότι έχουν μειώσει το απόθεμα ΜΕΔ που διαχειρίζονται λίγο κάτω των 70 δις. ευρώ. 

Τελευταίες ειδήσεις