Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος Ερευνητής Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠ, μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου, κάνοντας την αποτίμηση της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Ήταν ξεκάθαρο χθες ότι η Ελλάδα ήθελε να μεταδώσει και τα κατάφερε ένα μήνυμα. Το μήνυμα ήταν ότι η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη περνούν από την Αθήνα. Ήταν ένα σαφές μήνυμα που πέρασε με ένταση όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος Ερευνητής Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Είμαστε κερδισμένοι για πολλούς λόγους»
«Ο ένας», εξηγεί, «είναι, γιατί έγινε απόλυτα κατανοητό ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε αναβάθμιση των Ευρωτουρκικών σχέσεων, αν δεν σεβαστεί η Τουρκία τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό, ήταν ένα μεγάλο κέρδος, ότι ξεκάθαρα εμείς και όχι κάποιοι τρίτοι, το είπαμε στους Τούρκους και αυτό ακούστηκε και στην Ευρώπη. Κατά δεύτερον, έδειξε η Ελλάδα ότι δεν διακατέχεται πια από φοβικά σύνδρομα. Κατάλαβαν οι Τούρκοι και οι Ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα δεν έχει φοβικά σύνδρομα και δεν φοβάται την Τουρκία. Έχουμε υιοθετήσει πια ένα δόγμα ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής η οποία συνδυάζεται και από ισχυρή δύναμη αποτροπής. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό να γίνει πλήρως κατανοητό στους φίλους μας τους Τούρκους».
Και συνεχίζει: «Η Τουρκία βρήκε μία Ελλάδα καλά οργανωμένη διπλωματικά, μία Ελλάδα που όρθωσε τείχος, μία Ελλάδα που δεν παρασύρθηκε από καλές κουβέντες και καλέσματα και μία Ελλάδα που έμεινε στην ουσία, μία Ελλάδα που δεν φοβάται και βγαίνει μπροστά».
Τελικά συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε σε όλα
«Διαπιστώσαμε μέσα από την συνέντευξη τύπου ότι έτσι έγινε, συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε σε όλα. Ο κύριος Δένδιας είπε, ότι πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια μεταξύ μας. Δεν μπορούσαμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ούτε μπορούμε να προσποιούμαστε ότι όλα είναι καλά και ότι συμφωνούμε με την Τουρκία. Η Τουρκία έχει ανάγκη κάποιες θεωρίες περί θαλάσσιων ζωνών και έχει αυτές τις οθωμανικές βλέψεις κι εμείς δεν μπορούμε να πούμε ναι ότι συμφωνούμε πράγματι διαφωνούμε. Το χάσμα που έχουμε με την Τουρκία είναι τεράστιο. Δεν γεφυρώνονται εύκολα και οι αλήθειες πρέπει να λέγονται».