Ο Παύλος Γερουλάνος, ένας από τους 6 υποψήφιους για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές που θα γίνουν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, ήταν καλεσμένος στο newsit.gr.
Ο κ. Γερουλάνος απάντησε γιατί βλέπουμε τους υποψήφιους να μαλώνουν για το ποιος είναι πιο πολύ ΠΑΣΟΚ, για το αν ως Πρόεδρος του κόμματός του θα συνεργαζόταν με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών, για το ντιμπέιτ και πόσο χρήσιμο πιστεύει ότι θα αποδειχθεί, αλλά και για το αν φοβάται όπως άλλοι συνυποψήφιοί του παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία από άλλους χώρους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποιος είναι πιο ΠΑΣΟΚ
«Από την ώρα που μπήκα στο ΠΑΣΟΚ εγώ δεν βγήκα ποτέ, ακόμα και όταν είχαμε τις αναταράξεις», λέει ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ όσον αφορά στα σύμβολα τονίζει ότι πάντα πίστευε ότι τα σύμβολα έχουν μια παρακαταθήκη που έχουν αξία. «Από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι σήμερα το μόνο κόμμα που εξέφρασε την ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, που έδειξε πίστη στις Ελληνίδες και τους Έλληνες ήταν το ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν μια παρακαταθήκη που είχε αξία. Τα σύμβολα τα αλλάζεις ως τέλος μιας διαδικασίας. Πρώτα κάνεις ένα συνέδριο και μετά κάνεις ένα καινοτόμο καταστατικό και μετά μια εξόρμηση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να βρεις στελέχη που ήταν αδρανή για να ενεργοποιήσεις τους ψηφοφόρους και μετά τα αλλάζεις όλα. Με την ίδια λογική λέω ας μην βιαστούμε να το κάνουμε ΠΑΣΟΚ».
Για το σύνθημα Αλλαγή που επικαλείται ο ίδιος λέει ότι οποιαδήποτε αλλαγή αφορά τους πολίτες και πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή. «Εμείς έχουμε ένα πλαίσιο θέσεων που λέει ότι το υπάρχον πολιτικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει πεθάνει. Αν θέλουμε να γλιτώσουμε μια νέα χρεοκοπία πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο διοικείται το κράτος. Αυτό θα διευρύνει την παραγωγική βάση της χώρας και θα οδηγήσει σε μια δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αυτός είναι ο κορμός του σχεδίου μας. Αυτό θα γίνει με ένα κόμμα ανοικτό σε όλους που βλέπει μπροστά και δεν είναι δογματικό στα πάντα. Τα δυο μεγάλα κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιος είναι πιο συντηρητικός και ποιανού οι δικοί τους θα αναλάβουν την εξουσία και την οικονομία της χώρας», σημειώνει.
Φοβάται μικρή συμμετοχή στις κάλπες;
Ο κ. Γερουλάνος αναφέρει ότι παρότι ο ίδιος είχε προτείνει να γίνει ηλεκτρονικά η ψηφοφορία και λόγω πανδημίας αυτό δεν έγινε τελικά δεκτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Λυπάμαι πολύ που ενώ έχουμε το εργαλείο να το κάνουμε δωρεάν δεν έγινε. Αρχικά το πρότεινα για τους απόδημους αλλά το ίδιο ισχύει και για τα απομακρυσμένα χωριά. Τώρα που η πανδημία θερίζει την χώρα και ο κόσμος φοβάται να πάει να ψηφίσει θα έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε. Χρειαζόμαστε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Το εργαλείο υπάρχει και λέγεται Ζεύς και η επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) παρότι είπε ότι αγκαλιάζει την πρόταση δεν έκανε τίποτα για να προχωρήσει. Κρίμα. Κάνουμε σαν να είμαστε ένα κόμμα κλειστό που θέλουμε να κρατήσουμε τα πράγματα μεταξύ μας», τονίζει μεταξύ άλλων.
Δεν θεωρώ σοβαρές τις καταγγελίες για παρεμβάσεις
Για τις καταγγελίες προσπάθειας παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία από άλλους κομματικούς χώρους, είπε ότι δεν τις θεωρεί σοβαρές. «Υπάρχει μια συναισθηματική φόρτιση που θα φέρει κόσμο στις κάλπες. Όσο περισσότερος κόσμος έρθει στις κάλπες τόσο πιο συνεπές είναι το αποτέλεσμα με την βούληση του κόσμου. Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι κλειστοφοβικά μπας και κάποιος πάει για τους λάθος λόγους να ψηφίσει. Αν πορευόμαστε με σχέδιο οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά στο κόμμα».
Υπέρ των ντιμπέιτ
Ο κ. Γερουλάνος τάχθηκε υπέρ του ντιμπέιτ, υποστήριξε ότι δεν θα οδηγήσει σε πόλωση και πως είναι μια δυνατότητα σύγκρισης των υποψηφίων. «Δεν είναι όμως τα πάντα όλα το ντιμπέιτ», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, θεωρεί ότι οι πιο δύσκολες ερωτήσεις που χρήζουν απάντησης είναι αυτές που κάνει ο κόσμος στον δρόμο.
Με ποιον θα πάει και ποιον θ’ αφήσει…
Για την στάση που θα κρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών σε περίπτωση που δεν περάσει, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς τι θα γίνει, γιατί είναι δύσκολο και για τους δημοσκόπους να διακρίνουν ποιος θα έρθει στην κάλπη. «Πρέπει πρώτα να αφήσουμε να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος και εδώ είμαστε να δούμε τι θα κάνουμε μετά».
Τι θα έκανε ως Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αν την βραδιά των εκλογών ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα του ζητούσε κυβέρνηση συνεργασίας;
Εξήγησε, ότι αν υπάρχει κόμμα που να πιστεύει την βασική αρχή του κόμματός του και είναι η μεταφορά της εξουσίας εκεί που λογοδοτεί στον πολίτη, τότε θα συνεργαζόταν. «Αν κρίνουμε την μέχρι σήμερα πορεία των δυο κομμάτων που είναι πρώτα στις δημοσκοπήσεις, έχουμε τη ΝΔ που με το νόμο για το επιτελικό κράτος συγκεντρώνει την εξουσία στα χέρια των λίγων και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ που καπελώνει τους θεσμούς όπως πανεπιστήμια, επιμελητήρια και συνεταιρισμούς. Μακάρι να βρεθεί κόμμα που να ασπαστεί τις ιδέες μας αλλά δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες», μας λέει.
Θα δεχόταν πίσω συντρόφους του που πήγαν σε άλλα κόμματα;
Ο κ. Γερουλάνος όρισε ως βασική προϋπόθεση την επαφή με τον κόσμο. Και σε όσους λένε πότε θα γυρίσουν στελέχη τους απαντά ότι το βάρος πρέπει να πέσει στο πως θα τραβήξουν την προσοχή του κόσμου. «Ας πείσουμε τον κόσμο και ας του δείξουμε εμπιστοσύνη για να μας εμπιστευτεί με την σειρά του».
Γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος
«Η κατάσταση μου θυμίζει όλες τις λάθος πορείες που πήραμε στο παρελθόν. Η παραγωγική βάση της χώρας έχει συρρικνωθεί πολύ. Πολλές Ελληνίδες και Έλληνες μένουν εκτός από το ΕΣΠΑ. Οδεύουμε σε μια νέα χρεοκοπία, νέα μνημόνια που θα κληθούν να πληρώσουν μόνο τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Οι πλούσιοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Αν είναι άλλος να πάρει τα κέρδη και άλλος να πληρώσει τον λογαριασμό, η κατάσταση στην χώρα είναι επικίνδυνη. Το πολιτικό σύστημα έχει ρετάρει, έχει φαληρίσει. Θέλω να δείξω ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Εγώ το έκανα για 3 λόγους. Έχω πολιτικό σκεπτικό, είμαι άνθρωπος της αγοράς. Έχω δική μου εταιρεία και έχω ζήσει τον δικαστικό κλητήρα έξω από την πόρτα και ξέρω τι είναι να σε παίρνει η τράπεζα και να σε απειλεί ότι θέλει να πάρει τα λεφτά της πίσω. Και έχω και διοικητική πείρα».
Ο κ. Γερουλάνος απάντησε και σε 10 ερωτήσεις πιο προσωπικές για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Για συνήθειες της καθημερινότητάς του, για το ποιος είναι ο αγαπημένος του υπερήρωας, για το που του αρέσει να πηγαίνει διακοπές αλλά και αν είναι καπνιστής.