Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Περιφερειακές εκλογές: Ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Ρόκος μιλάει στο newsit.gr

Περιφερειακές εκλογές: Ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Ρόκος μιλάει στο newsit.gr

O υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις περιφερειακές εκλογές, Βασίλης Ρόκος είναι ο νεότερος υποψήφιος στη μάχη της κάλπης της 8ης Οκτωβρίου.

Ο 34χρονος υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε στο newsit.gr για το όραμά του και το πρόγραμμα του συνδυασμού του, «Συνεργασία».

Ο πετυχημένος επιχειρηματίας στον τομέα των κατασκευών, εξήγησε την απόφασή του να κατέβει στον πολιτικό στίβο, αλλά και για το… νέο που φέρνει στη μάχη των περιφερειακών εκλογών.

«Είμαι 34 ετών και το ψηφοδέλτιό μας έχει μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήσαμε πραγματικά μια νεανική κοινωνική επανάσταση, υπό την έννοια ότι εγώ ως υποψήφιος είμαι ανεξάρτητος. Όλα τα κόμματα εκπροσωπούνται στις εκλογές. Υπάρχει εκπρόσωπος της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ 25, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όλοι έχουν έναν υποψήφιο. Εγώ είμαι ανεξάρτητος ως υποψήφιος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό προκύπτει από την ανάγκη των ανθρώπων αυτών να απεγκλωβιστούν από τα κομματικά στερότυπα και όλοι αυτοί οι άνθρωποι συνενώνονται κάτω από το πρόγραμμά μας».

Στο ερώτημα γιατί ο κόσμος αγκάλιασε την πολιτική του προσπάθεια απάντησε: «Γιατί το πρόγραμμά μας είναι το πιο καλοδομημένο πρόγραμμα που έχει γραφτεί ποτέ στην ιστορία, όχι της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά οποιασδήποτε περιφερειακής ενότητας».

Ερωτηθείς πως αποφάσισε να φύγει από τα στερότυπα και να πάρει αυτό το ρίσκο και τι τον ώθησε να συμμετέχει στα κοινά ο κ. Ρόκος εξήγησε: «Αυτό που με ώθησε περισσότερο στην απόφασή μου αυτή είναι το γεγονός ότι αυτό που βιώνουμε είναι ότι έχει απαξιωθεί αρχικά η πολιτική. Έχει απαξιωθεί κυρίως από τους νέους. Από την άλλη υπάρχει ένα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας και να μείνουν στη χώρα μας, αλλά δυστυχώς δεν τους δίνονται οι ευκαιρίες για να μπορέσουν να μείνουν εδώ. Έχω χάσει πάρα πολλούς μου φίλους, οι οποίοι έχουν πάει στο εξωτερικό, που εδώ δούλευαν σερβιτόροι σε κάποια μαγαζιά με πτυχίο και μεταπτυχιακό κι αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό», είπε ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις εκλογές.

Το όραμά του για τη Μακεδονία και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ο Βασίλης Ρόκος περιέγραψε τα όνειρά του για τη Μακεδονία: «Όραμά μας να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία να είναι το στολίδι, το διαμάντι, ο φάρος της ανάπτυξης και της οικονομίας. Δεν μιλάμε με όρους πολιτικής, αριστερά, δεξιά. Μιλάμε καθαρά με όρους για το πως μπορούμε να αναπτύξουμε την περιοχή μας. Πως μπορούμε να γίνουμε μια πλουτοπαραγωγική περιοχή, μια περιοχή η οποία μπορεί να παράξει πλούτο και όχι να καταναλώνει τον πλούτο που παράγουν οι μικρομεσαίοι».

Ο Βασίλης Ρόκος αναφέρθηκε και σε ένα από τους πιο μεγάλους στόχους του αν η «Συνεργασία» κερδίσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εκλεγεί Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 1914 ήταν ένα από τα δέκα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου. Θα μπορούσε να γίνει το λιμάνι υποδοχής των προϊόντων από όλες τις τρίτες χώρες. Πως; Πολύ απλά. Άμα αναπτύξουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κάνουμε έργα με τα οποία θα συνενώσουμε τον Αξιό Ποταμό μαζί με Δούναβη, που είναι κάτι που μπορεί να επιδοτηθεί από την ΕΕ στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης, τότε θα μπορούσε να γίνεται μεταφόρτωση των προϊόντων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε ποταμόπλοια και μέσα σε τρεις μέρες να φτάνουν τα προϊόντα στην κεντρική Ευρώπη», είπε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης.

«Πριν 20 χρόνια κάποιοι άνθρωποι είχαν κάνει το λιμάνι του Ρότερνταμ λιμάνι υποδοχής -εισαγωγής των προϊόντων από την Κίνα. Έτσι η αγροτική Ολλανδία έγινε μια πανίσχυρη δύναμη. Γιατί η χώρα στην οποία γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες κρατάει τους τελωνειακούς δασμούς. Σκεφτείτε αν αξιοποιούσαμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τι έσοδα θα είχαμε; Στον χώρο των επιχειρήσεων ο χρόνος είναι χρήμα. Σκεφτείτε ότι θέλει 20 με 30 μέρες ένα καράβι να κάνει τον κύκλο της Μεσογείου για να φτάσει στο Ρότερνταμ. Σκεφτείτε το οικολογικό αποτύπωμα», συμπλήρωσε.

Το σχέδιο με την Ινδία

Ο Βασίλης Ρόκος τόνισε ότι ένα από τα σχέδιά του είναι να γίνει το λιμάνι Θεσσαλονίκης χώρος υποδοχής των προϊόντων από την τεράστια αγορά της Ινδίας.

«Μέχρι πρόσφατα η Βρετανία ήταν η χώρα υποδοχής των προϊόντων της Ινδίας σκεφτείτε να γίνουμε εμείς. Είμαι αντιπρόεδρος στο ελληνοινδικό επιμελητήριο. Έχω κάνει άπειρες επαφές με το πατριωτικό μου καθήκον, διότι εννοείται ότι απ’ αυτό δεν έχω κάποιο όφελος, αντίθετα χάνω σε επίπεδο οικονομικό.

Επειδή όμως, είμαι βαθιά πατριώτης και πιστεύω στη χώρα μας, έχω κάνει απανωτές επαφές και απανωτά ταξίδια. Η Ινδία θέλει να βρει εναλλακτική για διείσδυση στην Ευρώπη. Η πρότασή μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε την Ελλάδα χώρο υποδοχής των προϊόντων από την Ινδία.

Ξέρετε τι σημαίνει αν καταφέρουμε αυτό το πράγμα; Σήμερα αν το χρέος είναι σε ένα δυσβάσταχτο επίπεδο, που δεν πρόκειται να αποσβεστεί ποτέ, σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που όλα αυτά τα προϊόντα μπορούσαν να περάσουν μέσω της Ελλάδας».

Καμία σχέση με την πραγματικότητα

Ο Βασίλης Ρόκος τόνισε ότι όλοι λένε πως η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά όπως επισήμανε: «Ακούμε όλα αυτά τα ωραία λόγια στην τηλεόραση, ανοίγουμε το παράθυρό μας και βλέπουμε ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Από τη μια πλευρά καυχιόμαστε ότι είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση κονδυλίων και από την άλλη πλευρά δεν βλέπουμε να γίνεται ούτε ένα έργο».

Η Περιφερειακή Οδός που δεν έχει ΛΕΑ

Ο Βασίλης Ρόκος έκανε αναφορά και στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι εκεί υπάρχει κάτι… απίστευτο. «Ξέρετε ότι η Θεσσαλονίκη στην Περιφερειακή της Γραμμή δεν έχει λωρίδα έκτακτης ανάγκης ΛΕΑ. Ξέρετε τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που πάρει φωτιά το Σέιχ Σου και είναι μποτιλιαρισμένος ο δρόμος; Δεν έχουμε ούτε Προαστιακό. Δεν έχουμε τίποτα αυτή τη στιγμή. Ούτε Μετρό. Έχει γίνει ανέκδοτο αυτό. Είμαι υπέρ του πλάνου Fly Over, αλλά κάντε πρώτα μια ΛΕΑ. Έβλεπα τις φωτιές που έκαιγαν όλη την Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα και σκεφτόμουν και έλεγα  τι θα γίνει σε μια μεγάλη φωτιά στη Μακεδονία “άμα μποτιλιάρει ο δρόμος”;». Σκάει ένα λάστιχο και το όχημα δεν έχει βγει πουθενά προς τα έξω».

Το τραμ

Ο Βασίλης Ρόκος έκανε πρόταση και για την δημιουργία τραμ στη Θεσσαλονίκη. «Στις αποθήκες του ΟΣΕ έχουμε ράγες. Κάθονται εκεί εδώ και 10ετίες. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ένα τραμ κατά μήκος της Εγνατίας. Θα μπορούσε να γίνει ένα τραμ μέχρι να γίνει το μετρό», ανέφερε.

«Έχουμε άγιο για τις πλημμύρες»

Ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις περιφερειακές εκλογές έκανε αναφορά και στο αν η Κεντρική Μακεδονία είναι θωρακισμένη σε περίπτωση που ξεσπάσουν εκεί μεγάλες πλημμύρες όπως έγινε στη Θεσσαλία με την κακοκαιρία Daniel και είπε με… αφοπλιστικό τόπο. «Ας πούμε ότι έχουμε άγιο».

Ο θανάσιμος κίνδυνος από την Λίμνη Κερκίνη

Ο Βασίλης Ρόκος έκανε και μια σημαντική αποκάλυψη, καθώς είπε ότι υπάρχει ρήγμα στα αντιπλημμυρικά αναχώματα στη Λίμνη Κερκίνη κι αν υπάρξει πρόβλημα τότε θα πλημμυρίσουν τεράστιες εκτάσεις.

«Με κάλεσε πρόεδρος ενός χωριού κοντά στη Λίμνη Κερκίνη. Εκεί υπάρχει ένα ανάχωμα. Αυτή τη στιγμή το ανάχωμα δακρύζει, υπάρχει διαρροή νερού. Ξεκίνησε να γίνεται ένα αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο έχει υλοποιηθεί μόνο κατά το ένα τρίτο και εδώ και δέκα χρόνια δεν κινείται τίποτα. Με μια μεγάλη νεροποντή υπάρχει ο κίνδυνος το ανάχωμα αυτό να καταρρεύσει. Αν καταρρεύσει το ανάχωμα το νερό θα φτάσει 1,5 μέτρο σε ύψος. Προειδοποιώ ότι το νερό θα φτάσει 1,5 μέτρο σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων, όπου είναι η πόλη των Σερρών», είπε ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει αν εκλεγεί

Ο Βασίλης Ρόκος μίλησε και για το πρώτο πράγμα που θα κάνει αν εκλεγεί. «Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα application που το σχεδιάζουμε εμείς και λέγεται Macedonia.gr, στο οποίο θα μπορούμε να δούμε όλα τα έργα σε μορφή διαύγειας. Όλα τα έργα που έχουν ξεκινήσει από την Κεντρική Περιφέρεια Μακεδονίας με φωτογραφικό υλικό. Να δουν ποιο είναι το στάδιο υλοποίησης, ποιες είναι οι προκηρύξεις. Δεν πρέπει να έχεις έναν… μπάρμπα από την Κορώνη για να δεις τις προκηρύξεις. Δεν πρέπει να έχεις ένα γνωστό για να σου πει ότι ακόμα και σε επίπεδο πρόσληψης υπάρχει αυτή η προκήρυξη», τόνισε.

Και συνέχισε: «Από κει και πέρα να υπάρξει και ο e-vote. Επιτέλους να εφαρμοστεί στη χώρα μας. Να ξέρει ο κόσμος ότι έχουμε αυτά τα κονδύλια και αυτά είναι τα έργα που έχουμε να υλοποιήσουμε σε προτεραιότητα. Να υπάρξει αμεσότητα δημοκρατίας. Δεν μπορεί να μην μπορούμε να ψηφίσουμε για το ποια έργα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα».

Videos Τελευταίες ειδήσεις