Για την κατάσταση της οικονομίας αλλά και το με ποια κριτήρια αποφασίστηκαν τα μέτρα στήριξης μιλά στο newsit.gr ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης απαντά και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και για το που αλλού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το voucher για τα καύσιμα και τα κίνητρα για να χρησιμοποιηθεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Τοποθετεί το άνοιγμα της πλατφόρμας σε τρεις εβδομάδες από σήμερα και θέλοντας να περιγράψει πως είναι η κατάσταση της οικονομίας αλλά και η ψυχολογία τόσο του ίδιου όσο και των πολιτών την παρομοιάζει με μια «πατητή» στην θάλασσα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λέει: «Το πιο επώδυνο διάστημα για μας σε επίπεδο προσωπικής ψυχολογίας είναι σε αυτή την φάση. Δεν ξέρω αν παίζατε μικρή, ελπίζω να μην το κάνατε γιατί ήταν ένα βίαιο πράγμα, αυτό που λέγαμε στην θάλασσα «πατητές». Εδώ πέρα είναι την ώρα που σου έχουν βάλει το κεφάλι μέσα και πας να βγεις και έχεις μισοπάρει ανάσα στο ξαναβάζουν μέσα». Εξηγεί επίσης από που βρίσκονται τα χρήματα για τα μέτρα στήριξης και αποκλείει κατηγορηματικά ένα νέο μνημόνιο.
Στο ερώτημα τι περιμένει και τι όχι από την Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 24 και 25 Μαρτίου σε επίπεδο μέτρων στήριξης ο κ. Σκυλακάκης απαντά:
«Αυτό που θα μπορούσε κανείς να περιμένει θα είναι μια καλύτερη διαχείριση της αγοράς ενέργειας, συνεπώς, να ξεκινούμε από κάπως χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις ακραίες τιμές τις οποίες είχαμε στο φυσικό αέριο που είναι μεγάλο κομμάτι του προβλήματος. Διότι το μεγαλύτερο κομμάτι του προβλήματος έρχεται από την ηλεκτρική ενέργεια που γίνεται εκρηκτικό κυρίως για πάρα πολλές επιχειρήσεις, μετά έρχεται το diesel και μετά έρχεται η βενζίνη. Είχαμε μεγαλύτερη αύξηση κατά 15 σεντς του diesel διεθνώς και αντίστοιχα και στην Ελλάδα και αυτή η μεγαλύτερη αύξηση του diesel επιβαρύνει όλο το πετρέλαιο κίνησης. Επίσης, θα μπορούσαμε να είχαμε μια πιο ευέλικτη εργαλειοθήκη. Τι δεν περιμένουμε. Δεν περιμένουμε κάτι αντίστοιχο του Ταμείου Ανάκαμψης που ήταν στην κρίση της πανδημίας διότι η ΕΚΤ και στο χειρότερο σενάριο όπως και η Κομισιόν περιμένουν θετική ανάπτυξη. Μπορούν να γίνουν κάποια άλλα πράγματα αλλά όχι κάτι μαζικό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξηγεί ακόμα ότι ειδικά για τα καύσιμα δεν θα είναι εύκολο να συνεχιστεί η στήριξη και μετά το τρίμηνο: «Όσο παραμένει ο πόλεμος», λέει, «και οι υψηλές τιμές των καυσίμων αλλά και ο επηρεασμός της ψυχολογίας που μπορεί κάποια στιγμή να επηρεάζει και άλλες οικονομικές μεταβλητές, η χώρα γίνεται φτωχότερη. Δεν έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες, έχουμε μικρότερες. Ελπίζω ότι θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια και θα έχουμε μια αποκλιμάκωση και η ικανότητά μας να παρεμβαίνουμε να είναι καλύτερη σε σχέση με το πρώτο σενάριο. Οι διεθνείς τιμές όταν ανεβαίνουν κάνουν τους αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου που δεν παράγουν όπως εμείς, να χάνουν πλούτο και εισόδημα και το κράτος και οι πολίτες και τους πωλητές Σαουδική Αραβία, Κατάρ να κερδίζουν πλούτο και αυτό μπορείς να το απαλύνεις κατά τι χρησιμοποιώντας όμως δανεικά. Και τώρα έχουμε έλλειμμα οπότε δανειζόμαστε που σημαίνει ότι θα κληθείς να τα γυρίσεις πίσω, αλλά δεν μπορείς να άρεις ένα τέτοιο φαινόμενο, να μην έχει επίπτωση, αυτό είναι ανέφικτο».
Για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα: «Τρεις εβδομάδες θα χρειαστεί η πλατφόρμα να ανοίξει γιατί θα πρέπει να νομοθετηθεί και να ανοίξει. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα καθιστά πιο γρήγορη και εύκολη την βοήθεια στους πολίτες».
Στο ερώτημα αν θα μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν και αλλού το voucher που θα δοθεί ο κ. Σκυλακάκης απαντά: «Ο σκοπός θα είναι να το χρησιμοποιήσει για τα καύσιμα δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει αλλού εκτός και αν θελήσει μια απευθείας μεταβίβαση στον λογαριασμό του αν δεν έχει smartphone, αλλά εκεί θα φροντίσουμε να δούμε κάποια κίνητρα για να ενθαρρύνουμε το voucher. Εμείς, θέλουμε αυτή η συναλλαγή να γίνει ηλεκτρονικά. Γι’ αυτό δίνουμε το ποσό. Δεν το δίνουμε για κάποια άλλη ανάγκη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για το κίνητρο, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι όποιος χρησιμοποιεί την άυλη κάρτα για την επιδότηση βενζίνης να έχει bonus.
Ένα ερώτημα που υπάρχει σε πολλούς είναι από που βρίσκονται τα χρήματα για τα μέτρα στήριξης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξηγεί αναλυτικά: «Η ίδια η αύξηση της τιμής της ενέργειας προκαλεί πρόσφατα οφέλη στους λογαριασμούς του ΕΛΑΠΕ, των ρύπων και των ΥΚΩ. Εμείς υπολογίζαμε ότι αγοράζαμε τις ΑΠΕ στον λογαριασμό ενέργειας σε μια χ τιμή και ήταν μια πάγια τιμή. Όσο όμως ήταν στο φυσιολογικό ήσουν στα ίσα ή έπρεπε να δίνεις. Όταν ξαφνικά εκτινάσσεται η τιμή και από τα 100 πηγαίνει για παράδειγμα στα 200 ευρώ, αυτό αφήνει τεράστια έσοδα. Αυτά τα έσοδα πηγαίνουμε και τα δίνουμε πίσω στους καταναλωτές για να απαλύνουμε. Δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης η ΔΕΗ, όταν έχει έσοδα από τα υδροηλεκτρικά της κοστίζουν πολύ λίγο. Είναι 10 με 12% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί, η ΔΕΗ σημειώνει μεγάλα κέρδη και δίνει πίσω αυτά τα κέρδη σαν δικές της εκπτώσεις. Αυτά είναι που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Υπάρχει όμως και ένα άλλο κομμάτι περίπου 1 δις πέρυσι και φέτος που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και προέρχεται από την καλύτερη εκτέλεση του 2021».
Ερωτάται επίσης γιατί τόσοι πολίτες έμειναν εκτός της ρύθμισης. Απαντά και στις καταγγελίες για μέτρο κοροϊδία από την αντιπολίτευση.
«Μιλάμε για 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα που μπαίνουν στην ρύθμιση, δηλαδή μιλάμε χονδρικά για 6-7 εκατομμύρια ανθρώπους σε επίπεδο νοικοκυριών. Έξω μένουν όσοι δεν έχουν αυτοκίνητο και χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τα ΜΜΜ αλλά και εκεί έχουμε κρατήσει τις τιμές. Το κράτος απορροφά τις αυξήσεις, όπως και στα ταξί γιατί δώσαμε απευθείας βοήθεια στους ταξιτζήδες και μένουν μετά έξω αυτοί που έχουν πάνω από 30.000 ευρώ. Τα 40 ευρώ είναι μικρό ποσοστό τους εισοδήματός τους. Κάποιος που έχει 30.000 ευρώ εισόδημα παίρνει 2.500 ευρώ οικογενειακά το μήνα. Το μεροκάματό του είναι 120 ευρώ, χονδρικά το λέω. Αυτός που είναι με τον κατώτερο μισθό έχει μεροκάματο 30 ευρώ και η αύξηση της βενζίνης του τρώει 1,5 με 2 μεροκάματα. Ερχόμαστε και λέμε σ’ εσένα που σου τρώει 1,5 με 2 μεροκάματα σου δίνουμε αυτά τα 30 με 40 ευρώ που ισοδυναμούν με ένα μεροκάματο κατώτερου μισθού περίπου. Αυτός που έχει πάνω από 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα συνήθως συνήθως έχει και κάποιες καλύτερες αποταμιεύσεις. Έχει μεγαλύτερη δυνατότητα αντίδρασης. Πάντα εμπεριέχεται μια αδικία ότι και να κάνεις. Υπάρχουν και άνθρωποι που εμφανίζουν μικρότερα εισοδήματα. Σε περίοδο κρίσης δεν μπορείς να κάνεις κάτι που να είναι τελείως ακριβοδίκαιο. Πρέπει να κάνεις κάτι για εκείνους που είναι σε δεινότερη θέση».
Για το πόσο θα κρατήσει η κρίση, ο υπουργός τονίζει δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη αλλά μόνο ευχή «μπορεί να μας πάει πολύ πίσω μπορεί να μας πάει λίγο πίσω. Εγώ επειδή είμαι φύση αισιόδοξος άνθρωπος ελπίζω να μας πάει λίγο πίσω», λέει χαρακτηριστικά.
Η συζήτηση ήρθε και στο θέμα των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και αν λόγω κρίσης θα πάνε πίσω. Ο υπουργός εξηγεί ότι αναγκαστικά θα γίνει μια αναγκαία προσαρμογή. «Αν παραμείνουν αυτά τα πολύ υψηλά κόστη θα πρέπει να περιορίσουμε σε κάποια έργα το φυσικό αντικείμενο. Σε κάποια άλλα θα επιδοτήσουμε μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων», λέει μεταξύ άλλων.
Εγώ σαν υπουργός ένα εξάμηνο έζησα φυσιολογικά
Για το παραγωγικό μοντέλο τονίζει ότι οι περίοδοι κρίσης είναι περίοδοι που αλλάζει ταχύτερα. «Οι άνθρωποι», σημειώνει, «είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μεγαλύτερες αλλαγές και βλέπουν την κρίση σαν ευκαιρία. Όταν τελειώσει η κρίση και δεν ξέρω τι άλλο θα μας έρθει. Εγώ σαν υπουργός για τα δημοσιονομικά, ένα εξάμηνο έζησα φυσιολογικά».
Για το ποια ήταν η μεγαλύτερη κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο κ. Σκυλακάκης απαντά: «Δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα και είναι ανάγκη αυτό για να μπορούμε να στεκόμαστε στα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν χωρίς αμφιβολία το πρώτο διάστημα της πανδημίας όταν δεν ήταν σαφές το πως θα αντιδράσει η Ευρώπη με δεδομένο ότι η αντίδραση της Ευρώπης έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην δική μας αντιμετώπιση της πανδημίας. Το πιο επώδυνο διάστημα για μας σε επίπεδο προσωπικής ψυχολογίας είναι σε αυτή την φάση. Δεν ξέρω αν παίζατε μικρή, ελπίζω να μην το κάνατε γιατί ήταν ένα βίαιο πράγμα, αυτό που λέγαμε στην θάλασσα «πατητές». Εδώ πέρα είναι την ώρα που σου έχουν βάλει το κεφάλι μέσα και πας να βγεις και έχεις μισοπάρει ανάσα στο ξαναβάζουν μέσα. Ψυχολογικά είναι μια επώδυνη φάση για όλους. Συνολικά για την κοινωνία που πέρασε μια δεκαετή κρίση πέρασε την πανδημία, αισθάνεται λίγο σαν να της κάνουν, η ζωή το κάνει αυτό, να την ξαναβάζουν μέσα στο νερό. Το ίδιο αισθανόμαστε και όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης, γιατί η πίεση της κοινωνίας αναγκαστικά και έτσι πρέπει να γίνεται έρχεται πάνω και σε αυτόν που έχει την ευθύνη για κάποιο κομμάτι διακυβέρνησης και τα δημοσιονομικά είναι σκληρό κομμάτι της διακυβέρνησης. Από αυτά που δεν μπορείς παρά να λες τα πράγματα ως έχουν».
«Όταν πλέει ένα σκάφος στην ηρεμία ο καπετάνιος μπορεί να πάει και για ύπνο»
Για το χειρότερο σενάριο και το ενδεχόμενο νέου μνημονίου: «Όχι με σαφήνεια το λέω γιατί και στο χειρότερο σενάριο η οικονομία θα έχει μια θετική πορεία διότι έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και φέτος θα κάνουμε απορρόφηση επενδύσεις 11 δις ευρώ και θα το προσεγγίσουμε. Σκεφτείτε ότι το 2019 η πραγματική απορρόφηση ήταν 5 δις ευρώ. Είναι τεράστια η διαφορά και αυτό μας δίνει την αισιοδοξία ότι σε κάθε περίπτωση θα κρατήσουμε το τιμόνι της οικονομίας αν είμαστε συνετοί και προσεκτικοί. Όταν πλέει ένα σκάφος στην ηρεμία ο καπετάνιος μπορεί να πάει και για ύπνο. Όταν είσαι στην θύελλα και σου φύγει το τιμόνι γρήγορα την παθαίνεις την ζημιά».
Για τις πρόωρες εκλογές: «Δεν το πιστεύω. Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Πείτε ότι είμαστε σε φάση πολεμικής αναμέτρησης. Οι κάλπες από την φύση τους λόγω και της απλής αναλογικής έχουν δυο κύκλους. Είναι κάτι που δεν έχει λογική και πολιτική λογική δηλαδή. Να πας σε μια τέτοια περίοδο αναταραχής. Σε μια εκλογικής αναμέτρηση δηλαδή στην καρδιά αυτής της κρίσης. Οι εκλογές είναι έναν χρόνο και κάτι μετά και ελπίζω και πιστεύω να πάμε εκεί στις εκλογές».
Κλείνοντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών φέρνοντας και πάλι το παράδειγμα του καπετάνιου είπε: «Επίσης αν αλλάξεις καπετάνιο και βάλεις κάποιον που του αρέσει να αφήνει το τιμόνι και να βλέπει πως το σκάφος παίρνει στροφές, πάλι έχει μεγάλους κινδύνους».