Site icon NewsIT
14:11 | 17.02.22

Θεοδωρικάκος στο newsit.gr: «Στις 20 Μαΐου πιάνει δουλειά η πανεπιστημιακή αστυνομία»

Θεοδωρικάκος στο newsit.gr: «Στις 20 Μαΐου πιάνει δουλειά η πανεπιστημιακή αστυνομία»
Κατερίνα Σερέτη

Για όλα τα πραγματικά «καυτά» ζητήματα που έχει να διαχειριστεί στο υπουργείο του αλλά και για το πότε βλέπει εκλογές, μίλησε στο newsit.gr ο Υπουργός Προστασίας του ΠολίτηΤάκης Θεοδωρικάκος. Επίσης, απαντά για το μείζον θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και για την πανεπιστημιακή αστυνομία η οποία όπως αποκαλύπτει στις 20 Μαΐου πιάνει δουλειά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν άμεσα για την οπαδική βία και την αυστηροποίηση του πλαισίου, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία του 19χρονου Άλκη, μίλησε για τους ελέγχους που γίνονται στους συνδέσμους οπαδών, αλλά και για την σκληρή στάση απέναντι στον χουλιγκανισμό. Απαντά επίσης στις καταγγελίες από πρώην στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για παρεμπόδιση στο έργο τους και για «εντολές άνωθεν».

«Δεν ξέρω τι υπήρχε στο παρελθόν και αν υπήρχαν εντολές άνωθεν και τι είδους εντολές υπήρχαν», υπογραμμίζει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Και συνεχίζει: «Αυτό που θέλω να σας πω ότι είναι απόλυτη απόφαση και προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης, του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, η αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου του χουλιγκανισμού και της βίας είτε είναι μέσα στα γήπεδα είτε είναι έξω από τα γήπεδα. Το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 19χρονου παιδιού, του Άλκη στη Θεσσαλονίκη θεωρώ ότι έχει συγκλονίσει όλους τους Έλληνες. Είναι ένα σοκ για όλους μας. Είναι ανεπίτρεπτο, είναι έξω από κάθε όριο λογικής ένας άνθρωπος 19 ετών να χάνει τη ζωή του χωρίς λόγο, χωρίς αιτία, χωρίς αφορμή μόνο και μόνο γιατί μία συμμορία δυστυχώς 20χρονων να αποφάσισε να τον δολοφονήσει, γιατί περί αυτού επρόκειτο, τον δολοφόνησαν μόνο και μόνο γιατί ήτανε με μία άλλη ομάδα από τη δική τους. Αυτό το τραγικό γεγονός ας είναι η αφετηρία για μία απόλυτη αντιστροφή αυτού του φαινομένου. Ο αθλητισμός, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ είναι μία υπόθεση χαράς, ψυχαγωγίας, υγείας, ενότητας. Δεν μπορεί να είναι μία υπόθεση βίας και χουλιγκανισμού. Για αυτό το λόγο, ήδη έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά πρόσθετα μέτρα. Θέλω να σας πω, ότι μόνο τις ημέρες που μεσολάβησαν από την δολοφονία του Άλκη μέχρι σήμερα, η αστυνομία, πέρα από τη δουλειά που έκανε για την εξεύρεση όλων των ενόχων οι οποίοι πλέον έχουν αποδοθεί στην δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν βαριά προφανώς για την δολοφονία που διέπραξαν, έχει κάνει η ελληνική αστυνομία πάνω από 400 ελέγχους σε συνδέσμους οπαδών ομάδων και έχουν σφραγιστεί, έχουν κλείσει 61 τέτοιοι σύνδεσμοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σύνδεσμοι όλων των ομάδων, θέλω να υπογραμμίσω αυτό, διότι το φαινόμενο του χουλιγκανισμού δεν είναι μία υπόθεση της Θεσσαλονίκης. Είναι μια υπόθεση η οποία εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και εδώ στο λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και παντού. Η αστυνομία έχει πολλαπλασιάσει τους ελέγχους και βάζει τέλος σε παράνομους συνδέσμους που αποτελούσαν άντρα χουλιγκανισμού και βιαιοτήτων. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα κάνει ολοκληρωμένη ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων που παίρνει και τα οποία θα αφορούν τόσο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και φυσικά το Υπουργείο αθλητισμού που εκ των πραγμάτων έχει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την υπόθεση, προκειμένου να μπει ένα οριστικό τέλος. Άρα ας περιμένουμε μέχρι τις ανακοινώσεις, ωστόσο αυτό που θέλω να πω σε εσάς και στους ανθρώπους που μας παρακολουθούν αυτή την ώρα είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία μεγάλη συμμαχία για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας. Και σε αυτή τη συμμαχία, εκτός από την κυβέρνηση, το κράτος, την Πολιτεία και την αστυνομία οφείλουν να μετέχουν πρώτα από όλα οι αθλητικοί παράγοντες και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και των ΤΑΕ οι οποίοι πρέπει με τη σειρά τους να βάλουν ένα τέλος. Δεν έχουν ανάγκη από χούλιγκαν, δεν έχουν ανάγκη από στρατιές αγρίων, έχουν ανάγκη από οικογένειες, από νέους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να έρθουν να παρακολουθήσουν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα, θέλουν να μετέχουν σε αυτή την όμορφη διαδικασία».

Τα γήπεδα ανήκουν σε όσους θέλουν να απολαύσουν τον αθλητισμό

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ρωτήθηκε επίσης πως θα αλλάξει η κατάσταση έτσι ώστε να γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα.

«Είναι το σημείο τομής αυτή τη στιγμή. Και πρέπει να γίνουν επιλογές. Η επιλογή πρέπει να είναι ότι το γήπεδο ανήκει στους νέους ανθρώπους, τις οικογένειες, στην ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν τον αθλητισμό και δεν έρχονται για να βγάλουν ό,τι πιο βίαιο και χουλιγκανικό έχουν μέσα τους. Είναι μία απόλυτη επιλογή η οποία συνδέεται με τις ίδιες τις ομάδες. Επιμένω και πιστεύω ότι για λόγους και κοινωνικούς και αθλητικούς και αξιακούς, επιτρέψτε μου να πω ακόμη και για λόγους οικονομικούς, τους συμφέρει να ασχοληθούν με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, των κανονικών ανθρώπων, οι οποίοι αγαπούν τον αθλητισμό και θέλουν να έρχονται ως φίλαθλοι να απολαμβάνουν όμορφες στιγμές μέσα στα αθλητικά γήπεδα, και όχι να πέσουν θύματα του χουλιγκανισμού και βιαιοτήτων».

Δολοφονία Άλκη: Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ολοκληρώσει την αποστολή διευρεύνησης

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφορικά με τις έρευνες για την δολοφονία του 19χρονου Άλκη ξεκαθάρισε ότι ενημερωνόταν διαρκώς και πως από την πληροφόρηση που έχει ουσιαστικά ο κύκλος των υπόπτων έχει κλείσει.

«Ποτέ δεν μπήκα στις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Βεβαίως είχα διαρκή ενημέρωση από την αστυνομία καθώς το συγκεκριμένο έγκλημα απασχολεί ολόκληρη τη χώρα. Είναι απολύτως δικαιολογημένο το ανθρώπινο ενδιαφέρον, ενός γονέα πρώτα από όλα πέρα από την πολιτική ιδιότητα ο ίδιος ο πρωθυπουργός νοιάστηκε για αυτή την υπόθεση και είχαμε συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία. Η εικόνα που έχω από την αστυνομία είναι ότι ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί η δική της αποστολή διερεύνησης στο συγκεκριμένο έγκλημα. Αυτή είναι η εικόνα την οποία έχω. Τώρα εάν οτιδήποτε άλλο προκύψει νομίζω η αστυνομία απέδειξε σε αυτή την υπόθεση ότι και ξέρει και θέλει και μπορεί να κάνει σωστά την δουλειά της και επομένως εάν προέκυπτε οτιδήποτε άλλο δεν πρέπει κανείς να έχει καμία αμφιβολία ότι θα αποδοθεί στην δικαιοσύνη και έχει αποδειχθεί κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο, ανεξάρτητα από την ιδιότητα, την οικονομική δύναμη, την επιφάνεια ή το οτιδήποτε. Απέναντι στο νόμο είμαστε και οφείλουμε να είμαστε όλοι ίσοι κι ο νόμος ισχύει για όλους».

Η ενδοοικογενειακή βία και τα ειδεχθή εγκλήματα που πληθαίνουν 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ρωτήθηκε και για την ενδοοικογενειακή βία και τα περιστατικά που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Όπως σημειώνει, «Στην Ελληνική Αστυνομία έχουν συσταθεί 6 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, τα 5 είναι στο λεκανοπέδιο Αττικής και το ένα είναι στην Θεσσαλονίκη».

Τονίζει ωστόσο ότι «την αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας δεν την κάνουν μόνο τα συγκεκριμένα έξι τμήματα, δηλαδή οι περιπτώσεις που καταγγέλλονται και τα θέματα διαχειρίζονται και από πολλές δεκάδες άλλα τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Απλώς αυτά τα τμήματα είναι εξειδικευμένα σε αυτή τη δουλειά και πέφτει πάνω τους ένας μεγάλος όγκος από αυτές τις υποθέσεις, οι οποίες δυστυχώς είναι αλήθεια ότι την περίοδο της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού έχουν αυξηθεί σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό».

Και συνεχίζει: «Είναι μια υπόθεση την οποία δεν πρόκειται να σταματήσει η ελληνική αστυνομία να αναπτύσσει τη δράση της. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα στις γυναίκες, οι οποίες κατά μείζονα λόγο, καταστρεπτική πλειονότητα είναι τα θύματα αυτών των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας να μιλάνε, να απευθύνονται στην ελληνική αστυνομία, να απευθύνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, με τις οποίες η αστυνομία έχει πολύ στενή συνεργασία, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι τα θέματα που κρίνονται και αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να συνεργάζεται με την αυτοδιοίκηση και το πράττει. Και θέλουμε αυτή τη συνεργασία να την ενισχύσουμε γιατί πιστεύουμε ότι θα φέρει πολύ περισσότερα αποτελέσματα. Παροτρύνουμε λοιπόν τις γυναίκες να απευθύνονται στις αρχές, τις αστυνομικές αρχές και να ξέρουν ότι εκεί υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τις βοηθήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά».

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάνει ειδική αναφορά και στο αποτρόπαιο έγκλημα στην Κυψέλη με θύμα ένα παιδί μόλις 7 ετών

«Δυστυχώς», λέει, «το τελευταίο διάστημα έχουμε βρεθεί μπροστά σε εγκλήματα, τα οποία σοκάρουν. Σοκάρουν ακόμα και ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Πολύ πρόσφατη περίπτωση της δολοφονίας στην Κυψέλη ενός 7χρονου παιδιού πριν από πέντε χρόνια. Μια απίστευτη ιστορία η οποία ήρθε στην επιφάνεια, χάρη στην πολύ επίμονη και προσεκτική έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας. Αλλά αυτό που μας τρελαίνει όλους μας είναι ότι εκεί πέρα βρέθηκε μια μητέρα μαζί με έναν άνθρωπο, αναγκαστικά θα τον πω άνθρωπο, αν και μου είναι αδιανόητο ότι μπορεί άνθρωπος να κάνει αυτό το πράγμα, να σκοτώσουν ένα παιδάκι επτά ετών. Η δουλειά της αστυνομίας εκ των πραγμάτων είναι να εξιχνιάζει κάθε έγκλημα και ασφαλώς δεν έχει ευθύνη η αστυνομία για τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι συμπτώματα μιας πολύ δύσκολης εποχής, η οποία συνδυάζει πάρα πολλές κρίσεις δυστυχώς, οι οποίες σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι είναι εισαγόμενες κρίσεις. Η κρίση της πανδημίας, η οποία έχει θέσει σε δοκιμασία ολόκληρη την ανθρωπότητα αλλά έχει θέσει σε δοκιμασία και το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων, διότι η απομόνωση απέναντι στην αλληλεγγύη, η  καρτερικότητα απέναντι στη βιασύνη, είναι πράγματα χαρακτηριστικά και συμπτώματα τα οποία ασφαλώς συνδέονται με τις ανθρώπινες συμπεριφορές, οι οποίες γίνονται όλο και πιο ακραίες και όλο και πιο επιθετικές και άγριες εάν μου επιτρέπετε. Σε αντίθεση με αυτό που μόλις σας είπα, οφείλω να επισημάνω ότι η λεγόμενη μικρή και μεσαία εγκληματικότητα και παραβατικότητα, οι κλοπές, οι ληστείες, οι διαρρήξεις αυτό το πεντάμηνο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αν συγκρίνει κανείς με το 2019 και το 2018, υπάρχει μια σοβαρή μείωση. Της τάξεως του 25 με 30%. Ασφαλώς ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν με ικανοποιεί μία μείωση, θα με ικανοποιούσε να μην υπήρχε εγκληματικότητα. Το 2020 ήταν μια χρονιά με πολύ μικρότερη εγκληματικότητα καθώς ήταν αδύνατο να δράσουν οι εγκληματίες λόγω της καραντίνας».

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Πιάνει δουλειά 20 Μαΐου 

Για τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αυτό που οι περισσότεροι αποκαλούμε Πανεπιστημιακή Αστυνομία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε μέσω του newsit.gr ότι τα 400 στελέχη της θα είναι έτοιμα στις 20 Μαΐου και άρα από το φθινόπωρο του 2022 θα είναι σε κανονική ροή η φύλαξη των ΑΕΙ.

«Στις ΟΠΙ, έχουν προσληφθεί 400 νέοι άνθρωποι, 300 αγόρια και 100 κορίτσια. Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται στη σχολή που έχουμε  Θράκη και θα είναι έτοιμοι γύρω στις 20 Μαΐου να στελεχώσουν αυτή την υπηρεσία, η οποία έχει ως σκοπό ένα ελεύθερο πανεπιστήμιο. Ένα ελεύθερο πανεπιστήμιο είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο οι φοιτητές και οι καθηγητές θα αισθάνονται ασφαλείς. Αυτός είναι ο σκοπός που υπάρχει αυτή η υπηρεσία. Θα δραστηριοποιηθεί ανάλογα και με το πόσο θα είναι έτοιμα τα ίδια τα πανεπιστήμια και οι πρυτανικές αρχές οι οποίες έχουν αναλάβει την υποχρέωση να τοποθετήσουν τουρνικέ και κάμερες, ώστε να είναι ελεγχόμενη η είσοδος στο πανεπιστήμιο. Στο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να μπει κανένας άλλος εκτός από τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους ενός πανεπιστημίου. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, αυτό πρέπει να συμβαίνει και στην πατρίδα μας. Προετοιμαζόμαστε και από την δική μας πλευρά θα είμαστε απολύτως έτοιμοι περί τα τέλη Μαϊου να θέσουμε σε εφαρμογή αυτόν τον θεσμό. Από το φθινόπωρο του ’22 θα είναι σε κανονική ροή τα πράγματα. Θέλω να διευκρινίσω ότι αυτό αφορά τα πανεπιστήμια που έχουν πρόβλημα. Δεν έχουν πρόβλημα όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι λίγα και συγκεκριμένα αυτά που έχουν πρόβλημα, στα υπόλοιπα δεν υπάρχει λόγος να πάνε άνθρωποι που υπηρετούν στις ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αυτό θα συμβεί με σχολές, όπως καλή ώρα είναι εδώ η παλιά ΑΣΟΕΕ, το οικονομικό πανεπιστήμιο, όλοι γνωρίζουμε ότι έχει υπάρξει εκεί ένα κέντρο με πολύ σοβαρά προβλήματα. Εκεί θα αξιοποιηθούν οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μόλις είναι έτοιμη και η πρυτανική αρχή να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας που σας περιέγραψα πριν».

Πότε θα γίνουν εκλογές;

«Είναι ένα θέμα για το οποίο έχει μιλήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας. Κανένας υπουργός δεν έχει δικαίωμα να σας πει κάτι διαφορετικό. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Προσωπικά θέλω να σας πω ότι δεν βρίσκω κανένα λόγο να πολώνεται το κλίμα από οποιονδήποτε. Είμαστε σε μία εποχή που οι πολίτες είναι πολύ περισσότερο μετριοπαθείς, αναζητούν το μέτρο και την λογική. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται με μετρό και λογική και προωθεί αυτονόητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τις οποίες επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Παράδειγμα πριν από λίγο με ρωτήσατε τι γίνεται με το θέμα της ασφάλειας. Αναρωτιέμαι υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν θέλουν να είναι τα παιδιά μας και οι καθηγητές ασφαλείς στα πανεπιστήμια; Άρα αυτό που κάνουμε στο πανεπιστήμιο δεν είναι μια ιδεοληψία, δεν είναι μια αυταρχική απόφαση. Είναι μια αυτονόητη επιλογή για να προσφέρουμε ελεύθερα πανεπιστήμια, που ελεύθερο Πανεπιστήμιο είναι το ασφαλές πανεπιστήμιο. Το ίδιο ισχύει γενικότερα στη χώρα. Θεωρώ ότι οι τόνοι είναι καλό να πέσουν, διότι θα είναι πολύ κουραστικό για την κοινωνία να παρακολουθεί οξυμένες κομματικές αντιπαραθέσεις επί ένα-ενάμιση χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές. Ασφαλώς η ακρίβεια είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, αλλά θεωρώ ότι όλοι οι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι δεν είναι αιτία του προβλήματος η πολιτική της κυβέρνησης. Και επίσης θέλω να χτυπήσω ένα καμπανάκι ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουμε στο ουκρανικό μέτωπο. Αυτή την ώρα που μιλάμε δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη, αλλά δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μία σοβαρή εξέλιξη η οποία μπορεί να εκτινάξει ακόμη περισσότερο την τιμή του φυσικού αερίου και η κυβέρνηση παίρνει μια σειρά μέτρα για να προφυλάξει την ελληνική κοινωνία από αυτό το κύμα της ακρίβειας και θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση, η οποία αφορά όλους μας. Όλοι μας είμαστε θύματα αυτής της οικονομικής πίεσης στα νοικοκυριά, με μία κατάσταση την οποία θα την αντιμετωπίσουμε μέσα από την οικονομική ανάπτυξη που προσδοκούμε να είναι πολύ μεγάλη το επόμενο διάστημα, καθώς ελπίζουμε ότι θα μπει οριστικά τέλος στην κρίση πανδημίας, με την έννοια ότι επιτέλους θα περιοριστούν πολύ δραστικά οι αρνητικοί αριθμοί που αφορούν τα κρούσματα, τους θανάτους και τους ανθρώπους οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι».

Δείτε όλη την συνέντευξη

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version