Αν η χοληστερόλη στο αίμα σας έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, ίσως αναρωτιέστε αν μπορείτε να την βελτιώσετε με την βοήθεια της διατροφής. Η απάντηση είναι σίγουρα ναι, αλλά έως ένα βαθμό.
Όπως εξηγούν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η χοληστερόλη παράγεται κατά 80% από τον οργανισμό, ενώ η υπόλοιπη προέρχεται από τις τροφές. Επομένως, με την βελτίωση της διατροφής μπορεί να επιτευχθεί ελάττωση των επιπέδων της έως περίπου 20%.
Ιδανικά, η ολική χοληστερόλη πρέπει να είναι 200 mg/dl ή χαμηλότερη. Πιο σημαντικά είναι όμως τα επίπεδα της κακής (ή LDL) χοληστερόλης, της μορφής της που επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία.