Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Επετειακό 15ο Σεμινάριο Εφαρμοσμένης Χειρουργικής του Χεριού και του Άνω Άκρου στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Αποστολόπουλος» του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, από το Τμήμα Χειρουργικής του Άνω Άκρου – Μικροχειρουργικής, το οποίο συμπλήρωσε φέτος 30 χρόνια λειτουργίας από την έναρξή του το 1993.
Το Σεμινάριο είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνει επίδειξη χειρουργικών περιστατικών σε πραγματικό χρόνο, διαλέξεις και άσκηση σε πτωματικά χέρια. Συνολικά, 75 εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν το σεμινάριο, εκ των οποίων οι 55 συμμετείχαν στη άσκηση με τα πτωματικά χέρια. Οι ομιλητές – εκπαιδευτές ήταν 35 από όλη την Ελλάδα, την Αμερική και την Ευρώπη, και ανέπτυξαν 40 ομιλίες.
Οι Διευθυντές της κλινικής, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος και Διαμαντής Μισιτζής πραγματοποιήσαν 11 επεμβάσεις ποικίλης δυσκολίας ενώ στην πρακτική άσκηση αναλύθηκαν 12 χειρουργικές πράξεις συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής ανατομικής του καρπού με έμφαση σε πλέον σύγχρονες τεχνικές μικρής παρέμβασης, όπως είναι η αρθροσκόπηση του καρπού.
Το Σεμινάριο έλαβε θετική ανταπόκριση και εξαιρετική αξιολόγηση από τους εκπαιδευόμενους και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του επόμενου.
«Αισίως έχουμε φθάσει στην 15η χρονιά διεξαγωγής του Σεμιναρίου και πλέον έχει καταστεί ένα συνέδριο-θεσμός, που συμβάλλει στη μεταλαμπάδευση της ιατρικής γνώσης και στην ανταλλαγή εμπειριών με στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ Βασίλης Αποστολόπουλος.
Ο οργανωτής του Σεμιναρίου, Διευθυντής Χειρουργικής Άνω Άκρου-Νευροχειρουργικής στο Ιατρικό Αθηνών, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, δήλωσε: “Το σεμινάριο περιλαμβάνει τρεις ενότητες: η πρώτη αφορά στην επίδειξη χειρουργικών περιστατικών και δίνει την ευκαιρία στον εκπαιδευόμενο να κάνει ερωτήσεις και να λύσει τις απορίες του κατά τη διάρκεια του Χειρουργείου. Η δεύτερη περιλαμβάνει επιλεγμένες ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η τρίτη, άσκηση σε πραγματικά χέρια με τους εκπαιδευόμενους να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες από τους εκπαιδευτές”.
Από την πλευρά του, ο συνδιοργανωτής του σεμιναρίου, Διαμαντής Μισιτζής, Ορθοπεδικός, Χειρουργός Άνω Άκρου/Μικροχειρουργός στο Ιατρικό Αθηνών τόνισε: «Μετά από 15 χρόνια διεξαγωγής του Σεμιναρίου διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία, αντίστοιχη και με την εμπειρία που διαθέτουμε στην άσκηση της Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας στη χώρα μας. Η ανάγκη πλέον έγκειται στην εκπαίδευση των γιατρών κοντά σε ασθενείς και στη δυνατότητα να φεύγουν κατά την εκπαίδευση από τα δημόσια νοσοκομεία και να εκπαιδεύονται και στα ιδιωτικά. Έτσι, όχι μόνο θα εξετάζονται οι ασθενείς και αυτών των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αλλά θα αξιολογείται και η εμπειρία των γιατρών που τους θεραπεύουν». Ο Δρ. Μισιτζής, αναφέρθηκε επίσης στην «άριστη ιατρική υποδομή του Ιατρικού Κέντρου» σημειώνοντας ότι πρόσφατα αγοράσθηκε το τελευταίας τεχνολογίας μικροσκόπιο, «με απίστευτες ικανότητες και παροχές στον ιατρό και τελικά στον ασθενή».
«Βρισκόμαστε εδώ για να συγχαρούμε τους διοργανωτές του 15ου Σεμιναρίου Χειρουργικής Άνω Άκρου από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, που έχει ζωντανές μεταδόσεις πάρα πολύ δύσκολων κι εκλεπτυσμένων επεμβάσεων, σημαντικές διαλέξεις και όχι μόνον. Είναι τιμή για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών που συμπεριλαμβάνει στην αγκάλη του αυτούς τους επιστήμονες» ανέφερε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Επιστημονικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.
Το τμήμα Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1993, από μία ομάδα γιατρών εκπαιδευμένων στο γνωστικό αυτό αντικείμενο, με στόχο την αντιμετώπιση των τραυματισμών και της παθολογίας του Άνω Άκρου οργανωμένα, για πρώτη φορά σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη Ελλάδα. Φέτος, συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Λειτουργώντας συλλογικά, οι γιατροί του τμήματος έχουν ήδη αντιμετωπίσεις χιλιάδες ασθενείς με προβλήματα του Άνω Άκρου, καθώς και σύνθετα προβλήματα που απαιτούσαν γνώσεις Μικροχειρουργικής.