Site icon NewsIT

4 σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολύ αλάτι

25.08.2024 | 08:01
4 σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολύ αλάτι

Closeup of unrecognizable male chef seasoning meat on a grill with a pinch of salt. Very shallow focus.

Η έλλειψη αλατιού από τον οργανισμό μας, προκαλεί ζαλάδες και μυϊκές κράμπες, κάτι που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό μετά από έντονη σωματική άσκηση.

Αναμφίβολα, δεν υπάρχει φαγητό που να μην συνοδεύεται από αλάτι, ωστόσο, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, και οι ειδικοί προτείνουν η πρόσληψη αλατιού να γίνεται πάντα με μέτρο, δεδομένου μπορούμε να δώσουμε νοστιμιά σε διάφορα φαγητά, προσθέτοντας μπαχαρικά, μυρωδικά ή και λεμόνι.

Υπάρχουν, πάντως, ορισμένα σημάδια στον οργανισμό σας που καταδεικνύουν ότι καταναλώνετε πολύ αλάτι.

Αυξημένη δίψα

Η κατανάλωση αλμυρών τροφών αυξάνει την δίψα. Όταν η συγκέντρωση του νατρίου στο αίμα αυξάνεται, η έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης ενεργοποιείται έτσι ώστε το σώμα να διατηρεί υγρά που βοηθούν στην αραίωση του. Επίσης, τα νευρικά σήματα του εγκεφάλου μπορεί να προάγουν το αίσθημα της δίψας, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Current Biology.

Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα, όπως η ξηροστομία, κάτι που θεωρείται ως προειδοποιητικό σημάδι για για να πείτε περισσότερο νερό.

Κατακράτηση υγρών

H κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και, συνεπώς, σε πρήξιμο. Έτσι, ο ιδανικός τρόπος για να μην αισθάνεστε φουσκωμένοι είναι η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας νερού.

Αρκετά φαγητά σας φαίνονται άνοστα

Σε περίπτωση που καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τότε ο ουρανίσκος σας έχει συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο αλμυρής γεύσης. Επομένως, αρκετά φαγητά, (όπως το σπιτικό φαγητό), αλλά και φρούτα και λαχανικά, σας φαίνονται τελείως άνοστα.

Αυξάνεται η αρτηριακή πίεση

Όπως είναι γνωστό, το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, όπως μια σειρά άλλων παραγόντων : αλκοόλ, σωματικός βάρος, άσκηση. Όπως, αναφέραμε παραπάνω, η πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο οδηγεί στην κατακράτηση υγρών, η οποία με την σειρά της αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στον οργανισμό σας.

Τέλος, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά να καταναλώνετε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου μέσα στην ημέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού). Συνεπώς, η ιδανική ποσότητα είναι περίπου 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, ειδικά για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την Ένωση.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version