Υγεία

Binge drinking: Το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξικό – Τι λένε οι επιστήμονες

Τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους τονίζουν οι επιστήμονες με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολική γιορτή σε κλαμπ της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, με αποτέλεσμα οκτώ εξ αυτών να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η μαζική δηλητηρίαση μαθητών από αλκοόλ μπορεί να εξηγηθεί και από άλλους παράγοντες.

Η ξέφρενη νύχτα στο κλαμπ της Βουλιαγμένης κατέληξε σε δηλητηρίαση από αλκοόλ για έφηβους, όχι μόνο εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας που κατανάλωσαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα -όπως όλα δείχνουν- αλλά και εξαιτίας του χαμηλού σωματικού βάρους των εφήβων και της “απειρίας” του οργανισμού τους στην επεξεργασία της αλκοόλης.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η Ανδρονίκη Νάσκα, Χημικός, Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ περιγράφει το φαινόμενο του «binge drinking».

«Το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξικό», εξηγεί, «και ειδικά για παιδιά 50 κιλών, που δεν έχουν αντοχές. η ίδια ποσότητα μπορεί να φτάσει σε τοξικό επίπεδο», όπως λέει.

Το φαινόμενο της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα, γνωστό και ως «binge drinking», θεωρείται πιθανός παράγοντας αυτής της δηλητηρίασης.

«Η γρήγορη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυξάνει τα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα και ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να τη μεταβολίσει. Όταν ο οργανισμός κατακλύζεται από αλκοόλ, ο μεταβολισμός παθαίνει, αυτό που λένε στα αγγλικά overwhelmed, δηλαδή κατάρρευση. Λόγω της μεγάλης ποσότητας του αλκοόλ. Άρα είναι πιθανόν η κατάσταση αυτή στην οποία βρέθηκαν τα παιδιά να είναι εξηγήσιμη ακόμη κι αν τα ποτά δεν ήταν νοθευμένα. Αν τα παιδιά κατανάλωσαν γρήγορα μεγάλες ποσότητες υπάρχουν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι», σημειώνει η ειδικός.

Επίσης, διευκρίνισε ότι ακόμη κι όταν κάποιος σταματήσει να πίνει, τα επίπεδα αλκοόλ συνεχίζουν να αυξάνουν λόγω της απορρόφησής του από το στομάχι και το έντερο. Αυτή η καθυστέρηση είναι ένας από τους λόγους που οι έφηβοι μπορεί να παραμένουν ζαλισμένοι αρκετή ώρα μετά την κατανάλωση, ενώ η πρόκληση εμετού σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει να αποβληθούν ποσότητες της τοξικής ουσίας από το αίμα.

Αλκοόλ και θανατηφόρες δόσεις

Τα επίπεδα ανοχής του αλκοόλ στο άτομο είναι χαμηλότερα για τους έφηβους και πάλι σχετίζονται με το βάρος σώματος και την μη εξοικείωση τους με την κατανάλωση αλκοόλ. Η θανατηφόρος δόση για παιδιά υπολογίστηκε στο μισό σε σύγκριση με αυτή των ενηλίκων και συγκεκριμένα:

«Η θανατηφόρος δόση -όχι η τοξική, η θανατηφόρος τονίζω- σε ενήλικες, είναι 5 με 8 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης ανά κιλό βάρος σώματος και στα παιδιά είναι η μισή. Η θανατηφόρος δόση για τα παιδιά είναι 3 γραμμάρια ανά κιλό βάρος σώματος. Άρα είναι πολύ πιο εύκολα τοξικό το αλκοόλ για τα παιδιά. Δηλαδή τα παιδιά έχουν τη μισή αντοχή απ’ ότι οι ενήλικες. Αν πιει το παιδί την ποσότητα που θα πιει ένας ενήλικας θα καταλήξει στο νοσοκομείο μετά βεβαιότητος», τονίζει η Καθηγήτρια.

Μεγαλύτεροι κίνδυνοι ατυχήματα και επιθέτικότητα

Το περιστατικό ενισχύει τις ανησυχίες που υπάρχουν για την εύκολη πρόσβαση και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο εξάρτησης.

«Η έκθεση στο αλκοόλ σε μικρή ηλικία σχετίζεται με μεγαλύτερο εθισμό»,  λέει η κα Νάσκα, προσθέτοντας ότι η ανησυχία για τους νέους επικεντρώνεται και στα ατυχήματα, καθώς τα υψηλότερα επίπεδα αλκοόλης επηρεάζουν την κρίση και τις κινητικές δεξιότητες, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα κινδύνου ατυχημάτων.

«Για τους νεαρούς ενήλικες ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι στα ατυχήματα. Οι επιδράσεις είναι σταδιακές. Αρχικά δεν μπορείς να μιλήσεις πολύ καλά, όσο ανεβαίνουν τα επίπεδα του αλκοόλ έχεις απώλεια μνήμης, αυτό το ότι δεν θυμάμαι καθόλου τι έχει γίνει. Όσο αυξάνονται τα επίπεδα γίνονται τα συμπτώματα όλο και πιο σοβαρά. Η έμφαση, όμως, είναι στα ατυχήματα. Όχι μόνο στα τροχαία, αλλά και ακόμη και στους τραυματισμούς από πτώσεις. Ή γίνονται επιθετικοί οι άνθρωποι ή δεν έχουν πλέον φραγμούς. Η κατανάλωση αλκοόλ σε αυτές τις ηλικίες συνδέεται με σοβαρές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των νέων», καταλήγει η κα. Νάσκα.

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Υγεία: Περισσότερα άρθρα