Site icon NewsIT

COVID-19, γρίπη, RSV: Τα νέα εμβόλια που θα μας προστατεύσουν από τις λοιμώξεις του χειμώνα

17.09.2024 | 10:08
COVID-19, γρίπη, RSV: Τα νέα εμβόλια που θα μας προστατεύσουν από τις λοιμώξεις του χειμώνα

Στιγμιότυπα από το Κέντρο Υγείας στην Λ.Αλεξάνδρας, όπου από νωρίς το πρωί είχε μεγάλη κινητικότητα και για μοριακούς ελέγχους για τον Covid-19, αλλά και πολύ μεγάλη προσέλευση στο εμβολιαστικό κέντρο που διαθέτει, Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Έτοιμες οι υγειονομικές υπηρεσίες για να παραλάβουν τα νέα εμβόλια που θα προστατεύσουν τους οργανισμούς μας από τις λοιμώξεις της COVID-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV.

Τον Οκτώβριο 2024, πρόκειται να ξεκινήσει η νέα περίοδος «θωράκισης» στη χώρα μας, με τους πολίτες να σπεύδουν για τα εμβόλιά τους κατά των λοιμώξεων των SARS-CoV-2 (COVID-19), γρίπης και του RSV.

Οι φετινές εκστρατείες εμβολιασμού αποσκοπούν στην προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, που παραμένουν ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε αυτούς τους αναπνευστικούς ιούς, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σύμφωνα με το iatropedia.gr.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παιδιατρικής, Γεώργιος Χρούσος, πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η φετινή εμβολιαστική περίοδος θα συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντιμετώπιση της COVID-19, αλλά και τον εμβολιασμό κατά του RSV, καθώς αναμένονται νέα, πιο ενισχυμένα εμβόλια.

Παράλληλα στη φαρέτρα μας, για την ακόμη καλύτερη προστασία των ηλικιωμένων προστέθηκε και το νέο 20δύναμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου (PCV20), το οποίο εντάχθηκε στο επικαιροποιημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2024, μετά την τροποποίησή του, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το νέο αυτό εμβόλιο προσφέρει κάλυψη έναντι περισσότερων ορότυπων του βακτηρίου και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνια νοσήματα, καθώς μπορεί να τα προστατεύσει από σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις και επιπλοκές.

Για τους φετινούς εμβολιασμούς αναμένεται να αποφασίσει αναλυτικά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 16/09/2024.

Νέα εμβόλια για COVID-19

Ο καθηγητής Χρούσος μιλώντας στο iatropedia.gr ανέφερε, ότι από τον Οκτώβριο θα είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα τα νέα εμβόλια που έλαβαν τον Αύγουστο έγκριση από τον Αμερικανικό FDA και τα οποία στοχεύουν τις νέες υποπαραλλαγές της Omicron που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, όπως λέει, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να το μεταδίδουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην έχουν καν συμπτώματα.

“Είναι τόσο πολύ μεταδοτικό το νέος στέλεχος που έχει προσβάλλει πολλούς ανθρώπους και πολλοί δεν το έχουν καταλάβει. Σε κάποιους δεν κάνει καθόλου συμπτώματα, ενώ σε κάποιους άλλους κάνει λίγα συμπτώματα. Κάποιοι που έχουν προβλήματα παχυσαρκίας, ωστόσο, ή κάποιοι με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενα προβλήματα είναι πιο ευάλωτοι. Γι’ αυτό έχουμε και κάποιους θανάτους. Υπάρχουν ακόμη θάνατοι από COVID-19. Οι 25 και 35 θάνατοι την εβδομάδα δεν είναι και λίγοι”, σχολιάζει ο ειδικός.

Το καινούργιο εμβόλιο θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για την καταπολέμηση των νέων μεταλλάξεων του ιού, προσφέροντας μεγαλύτερη προστασία από το κυκλοφορούν στέλεχος. Αν και το προηγούμενο εμβόλιο εξακολουθεί να παρέχει κάποια προστασία, το νέο εμβόλιο αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων και γι’ αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν σε επαναληπτικό εμβολιασμό.

«Θα πρέπει να εμβολιαστούν σίγουρα ξανά οι πλέον ευάλωτοι. Δηλαδή οι άνω των 60 και οι ανοκατεσταλμένοι οπωσδήποτε θα πρέπει να επαναλάβουν τον εμβολιασμό», επισημαίνει ο Χρούσος.

Εμβολιασμός κατά του RSV

Ένα σημαντικό νέο στοιχείο της φετινής περιόδου εμβολιασμών είναι η εισαγωγή του εμβολίου κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Πρόκειται για έναν ιό που πλήττει κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως βρογχιολίτιδα και πνευμονία.

Ο εμβολιασμός θα ήταν καλό να καλύπτεται για τις ευπαθείς ομάδες και τα μωρά, καθώς ο RSV είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα μικρά παιδιά, ειδικά κάτω των 2 ετών και για τους ηλικιωμένους.

Η εισαγωγή του εμβολίου αυτού στην εμβολιαστική στρατηγική αναμένεται να μειώσει τα περιστατικά σοβαρών λοιμώξεων και να αποσυμφορήσει τις υγειονομικές μονάδες κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου συνήθως καταγράφονται περισσότερα περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης

Παράλληλα με τους άλλους εμβολιασμούς, σε προτεραιότητα παραμένει και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ειδικά για τους ευάλωτους πληθυσμούς και όσους βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές.

Για φέτος προγραμματίζεται η διάθεση περισσότερων από 4 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικών εμβολίων στην Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να προσφέρουν επαρκή κάλυψη για την επικείμενη περίοδο γρίπης.

Ο καθηγητής Χρούσος επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ιδανικά από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, ώστε να προληφθούν οι επιπτώσεις από τα κύματα του ιού, που συνήθως κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά την περυσινή περίοδο (2022-2023), η δραστηριότητα της γρίπης κορυφώθηκε μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, με κυρίαρχο τον υπότυπο Α(Η3Ν2) και μικρότερη παρουσία των ιών τύπου Β και A(H1N1)pdm09.

Έναρξη των εμβολιασμών στα ιδιωτικά φαρμακεία

Οι πολίτες θα μπορούν φέτος να εμβολιαστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία εκτός από τη γρίπη και για την COVID-19, καταβάλλοντας πέντε (5) ευρώ (πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ) για τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμβολιαστική εκστρατεία κατά της γρίπης -την οποία θα εγκαινιάσουν οι φαρμακοποιοί με δική τους καμπάνια- θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ενώ τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα είναι διαθέσιμα σε δεύτερο χρόνο, λόγω καθυστερήσεων στην παραλαβή των νέων παρτίδων.

Mέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο, αναμένεται να υπάρχει επάρκεια, ενώ παραμένει σε ερωτηματικό εάν θα είναι έτοιμα και τα φαρμακεία για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 ώστε να μπορούν οι πολίτες να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Η δυνατότητα εμβολιασμού στα φαρμακεία προσφέρει ευελιξία και ευκολία στους πολίτες, ενισχύοντας τη συνολική εμβολιαστική κάλυψη της χώρας, όμως, να τονίσουμε ότι βρίσκει αντίθετους τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θεωρούν ότι ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη, η οποία θα πρέπει να τελείται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό και μετά από ιατρική εξέταση.

Πηγή: Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version