Σχεδόν 2.250 ελέγχους θα πραγματοποιήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες κυρίως στο επίπεδο των διανομέων προϊόντων διατροφής, τα οποία προορίζονται για τους καταναλωτές.
Στη Βρετανία έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις βιομηχανίες του τομέα διατροφής. Αλογίσιο κρέας βρέθηκε σε 29 προϊόντα που θεωρητικά περιείχαν βοδινό, σε 2.501 δείγματα, ανακοίνωσε χθες η βρετανική Υπηρεσία Διατροφικής Ασφάλειας. “Η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων με βόειο κρέας δεν περιείχε κρέας αλόγου. Τα δείγματα που είχαμε είναι εντελώς απαράδεκτα ωστόσο αποτελούν την εξαίρεση”, δήλωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας Κάθριν Μπράουν.
Και σε νέες χώρες αναφέρθηκε την Παρασκευή η παρουσία αλογίσιου κρέατος σε προμαγειρεμένα φαγητά, η συσκευασία των οποίων έφερε την ετικέτα “γνήσιο βοδινό”, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στη Βρετανία και την Ιρλανδία πριν από ένα μήνα.
Στην Αυστρία οι αρχές εντόπισαν ίχνη αλογίσιου κρέατος σε τορτελίνια που υποτίθεται περιείχαν βοδινό. Στη Νορβηγία η αλυσίδα σούπερ μάρκετ NorgesGruppen ανακοίνωσε ότι κρέας αλόγου ανιχνεύθηκε σε λαζάνια που πωλούνταν στα καταστήματά της τα οποία και αποσύρθηκαν από τα ράφια.
Στη Δανία το αρμόδιο υπουργείο για τη Διατροφή διεξάγει έρευνα σε ένα σφαγείο που μπορεί να συμπεριέλαβε αλογίσιο κρέας στο κρέας που παρουσιαζόταν ως βοδινό και πωλείτο σε εταιρίες παρασκευής πίτσας.
Στην Ολλανδία έρευνα διεξήχθη χθες στο νότο της χώρας σε εργοστάσιο που αναμίγνυε κρέας αλόγου και βοδινού πριν το μεταπωλήσει ως “γνήσιο βοδινό”. “Η εταιρία μετέτρεπε κουφάρια αλόγων από την Ολλανδία και την Ιρλανδία σε κομμάτια κρέατος και τα ανακάτευσε με κομμάτια βοδινού κρέατος”, ανακοίνωσε η εισαγγελία.
Άλλες χώρες που έχουν πληγεί έως τώρα είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Σουηδία.
Μέχρι σήμερα οι αρχές δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος, το σκάνδαλο αφορά 750 τόνους κρέατος εκ των οποίων οι 550 χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τουλάχιστον 4,5 εκατομμυρίων πακέτων νοθευμένου φαγητού σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική υπηρεσία, η εταιρία Spanghero, προμηθευτής κρέατος των κατεψυγμένων Findus “παραλάμβανε” επί έξι μήνες σε δέματα των 25 κιλών 750 τόνους αλογίσιου κρέατος με “σφραγίδα τελωνείου” που αντιστοιχούσε στο αλογίσιο κρέας, όπως αποδείχτηκε σε τιμολόγια που κατασχέθηκαν μεταξύ ενός διανομέα στην Κύπρο και της γαλλικής εταιρίας.
Η Spanghero, με έδρα στη νοτιοδυτική Γαλλία, απασχολεί 300 εργαζόμενους οι οποίοι είναι σε τεχνική ανεργία από την Πέμπτη, μετά την απόφαση των γαλλικών αρχών να της αφαιρέσουν την υγειονομική άδεια.
“Δεν ξέρω ποιός φταίει για την απάτη αυτή, αλλά δεν είμαστε εμείς. Έμεινα κατάπληκτος από τις κατηγορίες των γαλλικών αρχών. Η κυβέρνηση έτρεξε λίγο. Πιστεύω ότι θα αποδείξω την αθωότητά μας, πάντως τη δική του αθωότητα και των συνεργατών μου”, δήλωσε ο πρόεδρος της Spanghero Μπαρτελεμί Αγκέρ χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Διαβάστε
Εξαπλώνεται το διατροφικό σκάνδαλο – Κρέας αλόγου σε Γερμανία και Γαλλία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διατροφικό σκάνδαλο: Εντολή Κομισιόν για ελέγχους DNA στο κρέας
Διατροφικό σκάνδαλο: Έρευνες σε κυπριακή εταιρεία για κρέας αλόγου
ΕΕ: “Παραπλανητικές οι ετικέτες, αλλά το κρέας αλόγου δεν βλάπει την υγεία’