Υγεία

ECDC προς κράτη της ΕΕ: «Ετοιμάστε στρατηγική εμβολίων για την Ευλογιά των πιθήκων»

Ο οργανισμός μολυσματικών ασθενειών της ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού, για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων «Ευλογιάς των πιθήκων», εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων μετάδοσης της νόσου από την κοινότητα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), απαντώντας σε ερωτήσεις την Κυριακή, γνωστοποίησε ότι θα κάνει τη σύσταση σε μια αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα. Οποιαδήποτε κίνηση εμβολιασμού θα χρησιμοποιούσε το υπάρχον εμβόλιο Ευλογιάς -καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της «Ευλογιάς των πιθήκων»- και θα σήμαινε ανοσοποίηση των στενών επαφών επιβεβαιωμένων ασθενών με «Ευλογιά των πιθήκων».

Η ανοσία κατά της Ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποια διασταυρούμενη προστασία έναντι της «Ευλογιάς των πιθήκων». Η Ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για να προστατευθούν από μια πιθανή αναζωπύρωση.

Το ECDC που εδρεύει στη Στοκχόλμη τόνισε ότι δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της Ευλογιάς σε στενές επαφές κατά της «Ευλογιάς των πιθήκων» σε αυτό το στάδιο και είπε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ, από τη φαρμακοβιομηχανία της Δανίας Bavarian Nordic’s Imvanex, δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της «Ευλογιάς των πιθήκων» και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ανέφερε το ECDC.

Η προσέγγιση, γνωστή ως προφύλαξη μετά την έκθεση, συνιστάται επειδή η ασθένεια εξαπλώνεται σε άτομα χωρίς γνωστές συνδέσεις με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή πληγείσα περιοχή, σε αυτό που είναι γνωστό ως μετάδοση στην κοινότητα.

Το εμβόλιο είναι επίσης διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν συστήσει παρόμοια στρατηγική.

Οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές αγωνίζονται να κατανοήσουν καλύτερα το ξέσπασμα, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εκτός των περιοχών όπου είναι ενδημικό.

Μέχρι το Σάββατο, 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ από 12 χώρες όπου ο ιός κανονικά δεν κυκλοφορεί.

Το Ισραήλ, η Αυστρία και η Ελβετία δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν τα πρώτα τους κρούσματα την Κυριακή. Ευτυχώς, για την ώρα, το πρώτο -και μοναδικό- ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα, βγήκε αρνητικό το βράδυ της Κυριακής.

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα