Τρίτη, 5 Νοε.
15oC Αθήνα

Ένα… «τατουάζ» μας προστατεύει! Επαναστατική διεθνής ανακάλυψη

Ένα… «τατουάζ» μας προστατεύει! Επαναστατική διεθνής ανακάλυψη

Λέγεται «ηλεκτρονικό δέρμα», έχει το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών!

Την επαναστατική ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη, που δημιούργησαν το e-skin, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια πληθώρα λειτουργιών, όπως η παρακολούθηση της καρδιάς και του εγκεφάλου, η υποβοήθηση του λόγου, ο έλεγχος των προσθετικών άκρων κ.α.

Ο εξελιγμένος εύκαμπτος αισθητήρας, πάχους μόλις μιας ανθρώπινης τρίχας, που μοιάζει με τατουάζ και προσκολλάται εύκολα στο δέρμα, όπως εξίσου εύκολα τεντώνεται και αποσπάται, ίσως μια μέρα αντικαταστήσει τα άβολα και ογκώδη ηλεκτρόδια διαφόρων συμβατικών συσκευών, επιτρέποντας στους γιατρούς να μαθαίνουν την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων χωρίς την χρήση άλλου εξοπλισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζον Ρότζερς του πανεπιστημίου του Ιλινόις, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το BBC, το “Nature” και το “New Scientist”, ανέφεραν ότι, προς το παρόν, το “τατουάζ” μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για λίγες μέρες κάθε φορά, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μένει στο δέρμα για μήνες.

Το ηλεκτρονικό “δέρμα” τοποθετείται σχεδόν οπουδήποτε και είναι σε θέση να κάνει πράγματα που δεν μπορούν οι παραδοσιακοί ιατρικοί αισθητήρες, όπως για παράδειγμα, αν τοποθετηθεί στο λαιμό, να αντιλαμβάνεται τις λέξεις αρκετά καλά για να ελέγξει ένα απλό βιντεοπαιχνίδι στον υπολογιστή.

Το “τατουάζ” θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει ανθρώπους με λαρυγγικές παθήσεις να επικοινωνήσουν ή θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση της κατάστασης πρόωρα γεννημένων μωρών ή, ακόμα, να αξιοποιηθεί από φυσικοθεραπευτές.

Το ηλεκτρονικό “δέρμα” περιέχει αισθητήρες, αντένες, διόδους εκπομπής φωτός (LED) και άλλα κυκλώματα, όλα σαν “σάντουιτς” ανάμεσα σε δύο προστατευτικά στρώματα. Τροφοδοτείται ενεργειακά από ενσωματωμένες ηλιακές κυψέλες ή από επαγωγικά πηνία.

Το “σάντουιτς” κάθεται πάνω σε ένα εύκαμπτο φύλλο πολυεστέρα που μιμείται τις φυσικές ιδιότητες του δέρματος. Το “τατουάζ” είναι αρκετά λεπτό για να προσκολλάται στο φυσικό δέρμα χάρη στις λεγόμενες “δυνάμεις βαν ντερ Βάαλς” που συγκρατούν μεταξύ τους τα μόρια των στοιχείων.

Οι ερευνητές εργάζονται ήδη για να προσθέσουν στο τεχνητό “δέρμα” νέα εξαρτήματα, όπως πιεζοηλεκτρικές συσκευές που θα παρέχουν ενέργεια μόνο με την κίνηση του ανθρώπινου σώματος, μικροσκοπικές μπαταρίες και “τσιπ” ασύρματης επικοινωνίας για το “φόρτωμα” δεδομένων ή εντολών.

Σε πρώτη φάση, το ηλεκτρονικό “δέρμα” είναι αρκετά ακριβό, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι σταδιακά, όταν αρχίσει η μαζική παραγωγή του, θα φθηνύνει.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε