Υγεία

Fit… με περπάτημα;

Αν και η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης μας, πολλοί λίγοι είναι αυτοί που φροντίζουν με αυτόν τον …τρόπο τον εαυτό τους.
Η καθιστική ζωή και τα επιπλέον κιλά μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο την άρνηση για γυμναστήριο. Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να το αντιμετωπίσει;
 
Η σύσταση είναι απλή… τίποτα «εξωφρενικό»… Μπορεί απλά να ξεκινήσει να περπατά. Αναλογιστείτε πόσες φορές χρησιμοποιείτε το περπάτημα μέσα στην ημέρα σας. Είναι η πιο απλή σωματική δραστηριότητα που μπορεί να γίνει οπουδήποτε, όποτε θέλετε εσείς, χωρίς να αποσπά αδιάκριτα βλέμματα και χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερο κόπο.
 
Αν συνυπολογίσει κανείς τα οφέλη που εμφανίζονται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα… τότε οποιαδήποτε αμφισβήτηση εξαφανίζεται.
 
Πράγματι, το περπάτημα βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Κάντε επί μια εβδομάδα περπάτημα και ελέγξτε στο τέλος της αν καθυστερείτε να κουραστείτε ή να λαχανιάσετε, είναι μια μικρή ένδειξη των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, το περπάτημα δεν εξασκεί μονάχα ένα μυ, αλλά πολλές ομάδες μυών ταυτόχρονα (πόδια, χέρια, πλάτη, ακόμη και τους κοιλιακούς). Αυτός είναι και ο λόγος όπου οι άνθρωποι που περπατούν συστηματικά έχουν καλύτερη στάση σώματος.
 
Αλλά και η διάθεσή μας ωφελείται, ενώ παράλληλα μπορούμε να ελέγχουμε και το βάρος μας. Μάλιστα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παχύσαρκους (άνδρες και γυναίκες), έδειξε πως 30 λεπτά ήπιου περπατήματος καθημερινά συνέβαλαν ώστε οι άνθρωποι αυτοί να διατηρήσουν ή ακόμη και να χάσουν βάρος. Αντίστοιχα άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν πως μια ώρα περπάτημα την ημέρα μπορεί να συμβάλει στην απώλεια τουλάχιστον 5 κιλών μέσα σε ένα χρόνο αν δεν αλλάξει κάτι στη διατροφή.
 
30 λεπτά περπάτημα καθημερινά = απώλεια 170-220 θερμίδων = υπερδιπλάσιες θερμίδες από όσο ξοδεύει κάποιος βλέποντας τηλεόραση.
 
Πως μπορείτε να το πετύχετε;
 
Κανόνας 1ος: Ξεκινήστε αργά και σταθερά. Μπορείτε να ξεκινήσετε να περπατάτε δέκα λεπτά καθημερινά σε ήπια ένταση και κάθε δύο με τρεις ημέρες να αυξήσετε τη διάρκεια και την ένταση. Έτσι θα παρατηρήσετε σιγά σιγά τη φυσική κατάσταση και το ρυθμό της αναπνοής σας να βελτιώνονται και σταδιακά θα μπορείτε να περπατήσετε περισσότερο χρόνο, με μεγαλύτερη ένταση.
 
Κανόνας 2ος: Βάλτε το περπάτημα μέσα στην καθημερινότητά σας
Συνήθως κατά τη διάρκεια των διακοπών περπατάμε περισσότερο από τον χειμώνα κι αυτό γιατί συνηθίζουμε να το επιδιώκουμε καθημερινά ως συνήθεια. Πως μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό όλο το χρόνο;
Περπατήστε περισσότερο γυρνώντας από τη δουλειά: Αυξήστε ή αλλάξτε τη διαδρομή προς το σπίτι ή επισκεφθείτε ένα πάρκο.
 
Μάθετε τη γειτονιά σας: Μισή ώρα περπάτημα στη γειτονιά ή στο πάρκο της γειτονιάς θα βελτιώσει τη διάθεσή σας και θα σας «αποτοξινώσει» από το στρες της δουλειάς.
 
Περπατήστε με… Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Κατεβείτε μία στάση πριν από το σπίτι ή παρκάρετε το αυτοκίνητο σε κάποιο σταθμό του μετρό ή λεωφορείου και μπείτε στο κέντρο της περιοχής σας με τα πόδια. Έτσι καταφέρνετε να περπατάτε 400-500 μέτρα περισσότερο απ΄ ότι συνήθως!
 
Ψωνίστε…: Μπορεί το να πηγαίνετε στο super market κάθε φορά που ξεχάσατε κάτι να είναι μπελαλίδικο, ωστόσο θα σας επιτρέψει να «αυξήσετε τα χιλιόμετρα» της ημέρας σας. Παράλληλα, κουβαλώντας μικρά βάρη κάθε φορά κάνετε και ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη) που ενισχύουν το μυο-σκελετικό σύστημα.
 
Γίνετε φιλόζωοι: Η παρουσία κατοικίδιων σε ένα σπίτι είναι αποδεδειγμένο πως βελτιώνει τη διάθεση, την κοινωνικότητα και μερικές φορές και την …υγεία του ανθρώπου. Κάνοντας μια βόλτα με το σκύλο σας, δεν φροντίζετε μόνο το κατοικίδιό σας αλλά και εσάς. Παράλληλα, βάζετε μια «καλή» συνήθεια στη ζωή σας που μπορεί να γίνει και μια «καλή» ρουτίνα.
 
Κανόνας 3ος: Αποφύγετε τις δικαιολογίες
Κάθε καινούρια συνήθεια μπορεί να φαντάζει δύσκολη στην αρχή. Οι δικαιολογίες που φέρνουμε συχνά δεν αποτελούν τίποτε λιγότερο από τροχοπέδι σε μια επιθυμία και βιολογική ανάγκη του σώματός μας.
Η απουσία παρέας αποτελεί την πιο συνηθισμένη δικαιολογία… ενεργοποιηθείτε: εξηγήστε στον σύντροφο, στο συγκάτοικο ή στην κόρη σας τα οφέλη της άσκησης και πείστε τους να σας ακολουθήσουν. Ίσως να είναι και μια καλή ευκαιρία για ήρεμη συζήτηση και επαφή.
 
Το σώμα μας μπορεί να αποζητά τον καναπέ στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, παράλληλα όμως αναζητά και την αναζωογόνηση και το «λάδωμά» του.
 
Πηγή: nutrimed.gr
 
Υγεία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα