Υγεία

Ο ΠΟΥ κήρυξε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία” για την πολιομυελίτιδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε σήμερα "παγκόσμιας εμβέλειας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία" μετά τη διάδοση της πολιομυελίτιδας σε πολλές χώρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Ο ΠΟΥ είχε πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα έκτακτη σύνοδο για την πολιομυελίτιδα μετά την ανακάλυψη, τον Ιανουάριο, κρουσμάτων που εισήχθησαν στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ισημερινή Γουινέα. “Η απόφαση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν ομόφωνη”, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

“Αν δεν ελεγχθεί, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία την παγκόσμια εξάλειψη μιας από τις σοβαρότερες ασθένειες που θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε με τον εμβολιασμό”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαγωγής της πολιομυελίτιδας αφορά το Πακιστάν, το Καμερούν και τη Συρία και ζητεί από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση με εκστρατείες εμβολιασμού αυτών που πρέπει να ταξιδέψουν και διατηρώντας το μηχανισμό αυτό για τουλάχιστον έξι μήνες αφότου διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα εξαγωγής της ασθένειας. Οι χώρες όπου έχει διαπιστωθεί η παρουσία της ασθένειας και τις οποίες αφορά αυτή η προειδοποίηση είναι το Αφγανιστάν, η Ισημερινή Γουινέα, η Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Σομαλία και η Νιγηρία.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος που πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Μπορεί να επιφέρει την παράλυση μέσα σε μερικές ώρες και σε μερικές περιπτώσεις είναι θανάσιμη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 99% από το 1988, περνώντας από τα 350.000 στα 406 καταγεγραμμένα κρούσματα το 2013. Η μείωση αυτή είναι το αποτέλεσμα της παγκόσμιας προσπάθειας για την εξάλειψη αυτής της νόσου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το 2014, δεν απομένουν παρά μόνο τρεις χώρες όπου η νόσος αυτή θεωρείται ενδημική, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και το Πακιστάν, ενώ το 1988 ήταν περισσότερες από 125.

“Εντούτοις η πολιομυελίτιδα συνεχίζει να διαδίδεται σε διεθνή κλίμακα από τις χώρες στις οποίες ενδημεί καθώς και από τις χώρες στις οποίες εμφανίζονται και πάλι κρούσματα”, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο, κατά τη θεωρούμενη “χαμηλή περίοδο” μετάδοσης της πολιομυελίτιδας, έχουν εντοπισθεί τρεις νέες εκδηλώσεις εισαγόμενων κρουσμάτων πολιομυελίτιδας: στην Ασία (από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν), στη Μέση Ανατολή (από τη Συρία στο Ιράκ) και στην κεντρική Αφρική (από το Καμερούν στην Ισημερινή Γουινέα)”, εξηγεί ο παγκόσμιος οργανισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός μετά από δυο ύποπτα κρούσματα πολιομυελίτιδας στη Συρία

Χιλιάδες παιδιά εκτεθειμένα στην πολιομυελίτιδα μετά την απαγόρευση του εμβολιασμού

Υγεία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα