Αν. Μακεδονία και Θράκη

Ποιες περιοχές της Ελλάδας “προτιμά” ο καρκίνος

Ο καρκίνος φαίνεται πως "προτιμά" κάποιες περιοχές της Ελλάδας περισσότερο από κάποιες άλλες. Η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο, επισημαίνει ο παθολογοανατόμος και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας "Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο" Σάββας Παπαδόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

“Η Δράμα μαζί με τις Σέρρες και το Κιλκίς είναι οι περιοχές της Ελλάδας με την υψηλότερη θνησιμότητα αλλά και με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης του πληθυσμού (23%) μαζί με τις Σέρρες (26%) τη στιγμή που στην Ξάνθη ο δείκτης είναι μόνο 15%” αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αφορμή ήταν η διοργάνωση του 2ου Επιστημονικού Συμποσίου, με θέμα “Περιβάλλον και καρκίνος. Η παρέμβαση της φύσης στην παθογένεση- πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου”, που θα πραγματοποιηθεί 14-16 Φεβρουαρίου στη Δράμα.

H μετανάστευση στη Γερμανία, τα φυτοφάρμακα αλλά και οι ρύποι της γειτονικής Βουλγαρίας, ίσως να ευθύνονται για την αυξητική τάση του καρκίνου στη Δράμα

Αυξητική τάση του καρκίνου έχει παρατηρήσει περισσότερο στη Δράμα και λιγότερο στη Ξάνθη και την Καβάλα ο καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει στο συνέδριο τα επιδημιολογικά δεδομένα του καρκίνου στην Ανατολική Μακεδονία.

Ο ίδιος πιθανολογεί ότι η αυξητική τάση του καρκίνου στη Δράμα μπορεί:
– Πρώτον να είναι ένα δημογραφικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη μετανάστευση των Δραμινών κατά τη δεκαετία του ΄60 στη Δυτική Γερμανία, όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς.
– Δεύτερον να έχουν επηρεαστεί οι κάτοικοι της περιοχής από φυτοφάρμακα ή από τους υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. το ραδόνιο, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Δράμας υπάρχει σε υψηλότερα ποσοστά.
– Τρίτον να οφείλεται σε ρύπους που παράγει η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται στην Ελλάδα με τα νερά του Νέστου ή ακόμη και στη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπου είχε συμβεί ατύχημα το 2006.

“Θα πρέπει όμως να γίνουν διαφορετικού τύπου μελέτες για να μπορούμε να μιλήσουμε με ακριβή στοιχεία και όχι πιθανολογώντας. Οι δικές μου μελέτες είναι περιγραφικής αιτιολογίας και βασίζονται στην παρατήρηση των τάσεων” προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία “Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο” δημιουργήθηκε από επτά Δραμινούς γιατρούς που ασχολούνται με τον καρκίνο.

“Η Εταιρεία έχει σαν πρώτη προτεραιότητα να δώσει απαντήσεις σε τοπικά προβλήματα και ανησυχίες, αλλά απώτερος στόχος είναι η Δράμα να αποτελέσει ‘πλατφόρμα’ και σημείο προσέγγισης όλων των επιστημών και τεχνολογιών με επίκεντρο τον καρκίνο” επεσήμανε ο ογκολόγος Χαράλαμπος Ανδρεάδης, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της Εταιρείας μαζί τον κ. Παπαδόπουλο.

Διαβάστε ακόμα:

Κάτω από 5% το ποσοστό των κτιρίων στην Κεφαλονιά που θα κριθούν προσωρινά “μη κατοικήσιμα”

Ρίχτερ στη Βουλή – Άγριος καυγάς Βούλτεψη – Στρατούλη για Κεφαλονιά και Φαρμακονήσι – «Είστε πολιτικοί απατεώνες. Ντροπή δεν έχετε απάνω σας;»

Νεα τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ: Στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα τάχθηκε υπέρ της εξόδου από το ευρώ – Δολιοφθορέας της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ λέει η κυβέρνηση

‘Τώρα κούρεμα χρέους για να μην κυβερνήσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ”

Αν. Μακεδονία και Θράκη

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Αν. Μακεδονία και Θράκη: Περισσότερα άρθρα