Το ερώτημα είναι αν μπορεί να παρέμβει η επιστήμη ώστε να καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία. Η απάντηση φαίνεται πως κρύβεται στην άσκηση και κυρίως στη διατροφή που περιέχει ικανές ποσότητες αντιοξειδωτικών.
“Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι γερνούν βλέποντας την επιδερμίδα τους. Αυτό, όμως, είναι μόνο η επιφάνεια. Το δέρμα είναι ο καθρέφτης του οργανισμού. Ένας υγιής άνθρωπος έχει υγιή κύτταρα και όταν τα κύτταρα είναι υγιή, είναι υγιές και το δέρμα” επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ειδικευμένη σε θέματα αντιγήρανσης γιατρός, Ιωάννα Αρσενοπούλου.
“Θεωρώ πως ένα πολύ – πολύ γερασμένο δέρμα δεν συμβαδίζει με έναν πολύ υγιή οργανισμό. Η διατροφή είναι ένας από τους δύο σημαντικούς παράγοντες, με τους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε – όσο μπορούμε να παρέμβουμε – για να κρατήσουμε το σώμα μας υγιές, χωρίς φάρμακα, με φυσικούς τρόπους. Ο άλλος τρόπος είναι η άσκηση – η ελάχιστη άσκηση ή κίνηση. Για να μην τρομάζουμε τον κόσμο: δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνει κανείς στο γυμναστήριο και να αθλείται με ειδικά όργανα. Απαραίτητο είναι να κινείται το ανθρώπινο σώμα. Η καθιστική ζωή είναι πολύ σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία. Θα πρέπει ο καθένας να βρει τρόπο να κινείται είτε περπατώντας, είτε ανεβοκατεβαίνοντας γρήγορα τις σκάλες, είτε πηγαίνοντας καθημερινά μια μεγάλη βόλτα ή, στην καλύτερη περίπτωση, γυμναζόμενος μια ώρα την ημέρα στο γυμναστήριο” αναφέρει η κ. Αρσενοπούλου.
Πέρα απ’ αυτό, όμως, η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας καθυστέρησης της γήρανσης. Η κλασική παροιμία ότι, “είμαστε αυτό που τρώμε”, είναι αλήθεια.
“Η διατροφή έχει πολύ σημαντική σχέση με το γήρας. Στην Ελλάδα, οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά τρώνε πολύ μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων – πολλά μακαρόνια, πολλά ψωμιά – και πάρα πολλή ζάχαρη που είναι, κατά τη γνώμη μου, η πρώτη αιτία νόσησης από τη διατροφή. Και τρώνε λιγότερο θρεπτικές τροφές, όπως είναι τα ψάρια, τα φρούτα και ειδικά τα λαχανικά” συνεχίζει η κ. Αρσενοπούλου.
Εκείνο που συνιστά είναι η κατανάλωση 2 – 3 φρούτων την ημέρα και όχι μεγαλύτερη ποσότητα. “Κάποιοι τρώνε δύο κιλά φρούτα, αυτό δεν είναι σωστό. Τα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες επειδή περιέχουν φρουκτόζη και όταν τα τρώει κανείς λειτουργούν σαν να τρώει πολλή ζάχαρη. Το σωστό είναι 2 – 3 φρούτα την ημέρα” προσθέτει.
Συνιστά, επίσης, κατανάλωση λελογισμένης ποσότητας κρέατος και κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται στο γάλα και στα κρέατα, αλλά όχι αποφυγή. Κι ακόμη, κατανάλωση μετρημένης ποσότητας ζυμαρικών και ψωμιού ολικής άλεσης μέσα στην ημέρα. Εκείνο το οποίο “απαγορεύεται”, σύμφωνα με την κ. Αρσενοπούλου, είναι η κατανάλωση ζάχαρης.
“Δεν υπάρχει καθόλου ανάγκη για ζάχαρη. Αν θέλει κανείς να φάει κάτι γλυκό, καλύτερα να φάει δυο ξερά σύκα που σίγουρα είναι πιο υγιεινά από το να φάει μια πάστα. Η απόλαυση είναι θέμα εγκεφάλου. Η ζάχαρη έχει μια εθιστική ιδιότητα. Όλα είναι θέμα συνήθειας της γλώσσας, συνήθειας των ερεθισμάτων που στέλνει η γλώσσα στον εγκέφαλο. Αν κόψει κανείς τη ζάχαρη, μπορεί να δυσκολευτεί για μία ή δύο εβδομάδες, αλλά μετά η ζάχαρη θα του φαίνεται σαν δηλητήριο στη γλώσσα” λέει.
Η απάντηση που δίνει στο ερώτημα αν υπάρχουν τροφές που έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, είναι η εξής:
“Τα αντιοξειδωτικά θεωρείται ότι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες γιατί η οξείδωση στα κύτταρα είναι μια διαδικασία που επιφέρει γήρανση και η οποία είναι αναπόφευκτη διότι συντελείται με την αναπνοή. Υπάρχουν κάποιες τροφές που περιέχουν βιταμίνες. Οι βιταμίνες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Α, η β καροτένη. Αυτές μπορούμε να τις προσλάβουμε τρώγοντας αρκετά ωμά λαχανικά, γιατί όταν τα βράζουμε καταστρέφονται τα περισσότερα οφέλη, ψάρια αλλά και αβγά. Το αβγό είναι μια πολύ καλή αντιγηραντική τροφή, η οποία όμως είναι πολύ παρεξηγημένη. Είναι καλή τροφή ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν χοληστερίνη. Δυστυχώς, οι άνθρωποι στερηθήκαν τα αβγά, νομίζοντας τόσα χρόνια ότι βλάπτουν. Αυτό δεν ήταν σωστό. Το αβγό μπορούμε να το τρώμε άφοβα, εκτός αν υπάρχουν ειδικά προβλήματα και ο γιατρός το απαγορεύσει” απαντά η κ. Αρσενοπούλου.
Ο ιδανικός τρόπος πρόσληψης αντιοξειδωτικών είναι η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών, τα οποία υπάρχουν άφθονα στη χώρα μας, ενώ η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά θα πρέπει να αποφεύγεται.
“Η δυνατότητα απορρόφησης από τον οργανισμό των θρεπτικών συστατικών είναι πολύ μεγαλύτερη, όταν τα παίρνουμε από την τροφή και όχι από συμπληρώματα. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες που έδειξαν ότι τα συμπληρώματα σε μεγάλες δόσεις είναι βλαβερά και, μάλιστα, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος που δεν τρέφεται σωστά να νομίζει ότι θα αναπληρώσει, παίρνοντας μια μεγαβιταμίνη ή ένα συμπλήρωμα διατροφής που έχει περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών. Είναι λάθος να παίρνει κανείς από μόνος του συμπληρώματα διατροφής. Φυσιολογικές δόσεις συμπληρωμάτων μπορούν να λαμβάνονται μόνο με ιατρική παρακολούθηση, με συνταγή γιατρού δηλαδή. Την ποσότητα αντιοξειδωτικών που χρειάζεται κανείς, μπορεί να την προσλάβει καταναλώνοντας 7 – 9 μικρές μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα” εξηγεί η κ. Αρσενοπούλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καταπολεμούν τον καρκίνο με κύτταρα από βακτήρια