Κόσμος

Θέλουν να φορολογήσουν το junk food!

Τα ανθυγιεινά τρόφιμα συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία παγκοσμίως απ' ό,τι ο καπνός και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενεργοποιηθούν γρήγορα και να επιβάλουν φόρους στα επικίνδυνα προϊόντα, υποστηρίζει ένας ειδικός ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Βέλγος καθηγητής Ολιβιέ ντε Σούτερ ζητά να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας με στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας.

“Οι ανθυγιεινές δίαιτες συνιστούν σήμερα μεγαλύτερη απειλή από τον καπνό. Όπως ακριβώς ο κόσμος συμφώνησε να θέσει όρια στους κινδύνους του καπνού, θα πρέπει τώρα να συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο για την ικανοποιητική διατροφή”, υποστηρίζει.

Ο Ντε Σούτερ, ο οποίος είναι ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη διατροφή από το 2008, υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Παρίσι.

Το 2005, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, τέθηκε σε εφαρμογή η Σύμβαση του ΟΗΕ για τον έλεγχο του καπνού που είχε ως στόχο να μειωθούν οι θάνατοι και τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2012 ο Ντε Σούτερ υποστήριξε ότι μια παρόμοια συμφωνία για τα τρόφιμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φορολόγηση των ανθυγιεινών προϊόντων, τον έλεγχο των τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα και τη λήψη μέτρων όσον αφορά τη διαφήμιση του λεγόμενου junk food, των σνακ και του πρόχειρου φαγητού.

Στην ίδια έκθεση ζητούσε να αναθεωρηθεί το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων “που καθιστούν ορισμένα συστατικά φτηνότερα από άλλα” και να στηριχθούν οι τοπικοί παραγωγοί “ώστε οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά, φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα”.

Στη σημερινή ανακοίνωσή του ο Ντε Σούτερ υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για την προώθηση μιας καλύτερης δίαιτας και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα έχει αποτέλεσμα “μόνο εάν τεθούν σε σωστές βάσεις τα συστήματα που θα τη στηρίζουν”. “Οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται στις θερμίδες όμως συχνά αδιαφορούν για το τι είδους θερμίδες προσφέρουν τα τρόφιμα, σε ποια τιμή, σε ποιον είναι διαθέσιμες και πώς γίνεται η προώθησή τους στην αγορά”.

Η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη, επισήμανε “ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα προστατεύονται από επιθετικές διαφημιστικές εκστρατείες παραπληροφόρησης”, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ τριών υπουργείων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Παχυσαρκία και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η υποθρεψία πιο ανησυχητική από την παχυσαρκία για την υγεία ανοϊκών και ηλκιωμένων

Ανησυχία στη Βρετανία! Η κρίση οδηγεί στα …burger!

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα