Υπάρχει περιορισμένη γνώση για το εάν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια στην εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή (έμφραγμα).
Οι έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια και τα πρώιμα συμπτώματα σε ένα έμφραγμα επιτρέπουν στους γιατρούς να αξιολογήσουν εάν ένας ασθενής κινδυνεύει άμεσα και ενδεχομένως να τον σώσουν.
Μια νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καρδιά που γίνεται φέτος στην Γαλλία, εξέτασε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από ασθενείς, οι οποίοι έπαθαν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου. Συγκεκριμένα συνελέχθησαν πληροφορίες από την επικοινωνία που είχαν οι ασθενείς με ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, εντός 24 ωρών πριν από την καρδιακή ανακοπή.
Οι ερευνητές εντόπισαν ασθενείς από το Δανικό Μητρώο Καρδιακής Ανακοπής, οι οποίοι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου από το 2016 έως το 2018 και είχαν τηλεφωνήσει στις Επείγουσες Ιατρικές Υπηρεσίες της Κοπεγχάγης, έως και 24 ώρες πριν από το συμβάν. Οι ερευνητές αξιολόγησαν συστηματικά αυτές τις κλήσεις πριν από την καρδιακή ανακοπή και σημείωσαν τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τον καλούντα.
Αυτός ήταν είτε ο ίδιος ο ασθενής, είτε κάποιος που καλούσε εκ μέρους του. Τέλος, έγινε αντιπαραβολή των στοιχείων αυτών των ασθενών με εθνικές βάσεις δεδομένων για τη συλλογή άλλων πληροφοριών, όπως το αν εν τέλει οι ασθενείς επιβίωσαν ή όχι.
Το πιο κοινό σύμπτωμα λίγα λεπτά πριν ΔΕΝ είναι ο πόνος στο στήθος: Τι νιώθει το 60% των ασθενών
Από τους συνολικά 4.071 περιπτώσεις για καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου, στις 481 (11,8%) κάποιος είχε καλέσει σε ιατρικές υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης πριν από το συμβάν. Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν τα 74 έτη και το 59,9% ήταν άνδρες. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν κατά σειρά:
1. αναπνευστικά προβλήματα (59,4%)
2. σύγχυση (23,0%)
3. ασθενής που έπεσε αναίσθητος (20,2%)
4. πόνος στο στήθος (19,5%) και
5. ωχρότητα (19,1%)
Οι ιατρικές υπηρεσίες υποτιμούν τα αναπνευστικά προβλήματα έναντι του πόνου στο στήθος
Επείγουσα ιατρική ανταπόκριση στάλθηκε στο 68,7% των κλήσεων που ανέφεραν αναπνευστικά προβλήματα σε σύγκριση με το 83,0% που ανέφερε πόνο στο στήθος.
Όσον αφορά την επιβίωση, το 81% των ασθενών που ανέφεραν αναπνευστική δυσκολία σε κλήση πριν από το συμβάν σύλληψη πέθαναν εντός 30 ημερών σε σύγκριση με το 47% εκείνων που ανέφεραν πόνο στο στήθος.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Filip Gnesin, είπε: «Σε πάνω από το 10% των περιστατικών για καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου είχε γίνει τηλεφώνημα στις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έως και 24 ώρες πριν από το συμβάν, είτε από τους ίδιους τους ασθενείς, είτε από κάποιον παρευρισκόμενο. Η δυσκολία στην αναπνοή ήταν το συχνότερο κοινό αναφερόμενο σύμπτωμα, πολύ συχνότερο από τον πόνο στο στήθος.
Παρ’ όλα αυτά, σε σύγκριση με τον πόνο στο στήθος, οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν επείγουσα ιατρική βοήθεια και πιο πιθανό να πεθάνουν εντός 30 ημερών μετά τη σύλληψη.
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα αναπνευστικά προβλήματα είναι υποτιμημένο προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής ανακοπής”.
Και πρόσθεσε: “Παρόλο που η μελέτη μας δείχνει ότι ορισμένοι ασθενείς με καρδιακή ανακοπή παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα πριν από το συμβάν, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι μοναδικά σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Ελπίζουμε ότι η ευαισθητοποίηση για τα αναπνευστικά προβλήματα ως ένα κοινό σύμπτωμα πρώιμης καρδιακής ανακοπής θα συμβάλει, μαζί με περισσότερη έρευνα, στον εντοπισμό περισσότερων χαρακτηριστικών που αφορούν την καρδιακή ανακοπή, έτσι ώστε να μπορεί να προβλεφθεί και ενδεχομένως να προληφθεί στο μέλλον”.
Μετάφραση: iatropedia.gr /
Πηγές: https://www.escardio.org, https://www.news-medical.net