Site icon NewsIT
21:03 | 07.04.22

Tσιόδρας στο Φόρουμ των Δελφών: «Θα έχουμε καλύτερη κάλυψη με ένα εμβόλιο ανά δύο ή τρία χρόνια»

Tσιόδρας στο Φόρουμ των Δελφών: «Θα έχουμε καλύτερη κάλυψη με ένα εμβόλιο ανά δύο ή τρία χρόνια»

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, σε πάνελ κατά τη 2η ημέρα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού των Δελφών, Πέμπτη 7 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Newsit Newsroom

Υποχωρεί η πίεση από τον κορονοϊό μέχρι το καλοκαίρι κι έτσι από τώρα και στο εξής θα πρέπει να αναπτύξουμε νέα και αποτελεσματικά συστήματα επιτήρησης της Δημόσιας Υγείας, όπως ανέφερε σήμερα, Πέμπτη (07.04.2022), ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum).

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, καθώς υποχωρεί η προστασία με το πέρασμα του χρόνου, ενώ θα πρέπει να καθοριστεί -όπως πρόσθεσε- νέα δοσολογία εμβολίων για καλύτερη απόκριση. Μία δόση κάθε δύο ή τρία χρόνια θα είναι το ιδανικό, όπως είπε.

Σημείωσε επίσης, πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, γιατί δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, αλλά και μία σειρά σχετικών προβλημάτων Δημόσιας Υγείας, όπως η ποιότητα του αέρα και οι ζωονόσοι.

Ειδικά η ποιότητα του εσωτερικού αέρα θα είναι απαραίτητη τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε χώρους όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, σημείωσε. Εκτός από τις ευπαθείς ομάδες είπε, τα συμπτώματα στους υπόλοιπους μοιάζουν με αυτά του απλού κρυολογήματος ή της γρίπης.

Ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιοδρας αναφέρθηκε και στην απόκριση του συστήματος Υγείας και στη βελτίωση των εργαστηριακών μέσων, ώστε να επιτηρείται επαρκώς ο ιός. Ανέφερε πως η Σκωτία ξεκινά από τον Μάιο ένα σύστημα καταγραφής μόνο των σοβαρών περιστατικών. Με το σύστημα αυτό θα ελέγχεται μόνο ο πολίτης με σοβαρό πρόβλημα και θα λαμβάνει γρήγορα την αναγκαία θεραπεία.

Τσιόδρας: Ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι και να επενδύσουμε στο μέλλον

Ο Καθηγητής τόνισε ότι η πανδημία είναι μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι, ωστόσο θα πρέπει να κάνουμε μία ανασκόπηση των δράσεων, ώστε να δούμε που μπορούμε να επενδύσουμε στο μέλλον.

«Το καλοκαίρι αυτό είναι σημαντικό. Αναμένεται να υποχωρήσει ο ιός και είναι ευκαιρία να ανασκοπήσουμε τις δράσεις και να δούμε ποια είναι τα ελλείμματα και που πετύχαμε, ώστε να επενδύσουμε στο μέλλον. Σίγουρα πρέπει να επενδύσουμε στην επιτήρηση της νόσου και όχι μόνο στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων. Να εστιάσουμε στην αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων και εμβολίων και στην διαχείριση του συνδρόμου Long Covid. Χρειάζεται συντονισμός και να ενισχύσουμε όσα πέτυχαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Η επιτήρηση σύντομα δεν θα αφορά μόνο σε αριθμούς, αλλά στα σοβαρά περιστατικά και την αποτελεσματικότητα φαρμάκων και εμβολίων. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε πως η επιτήρηση θα περάσει από την καταγραφή αριθμών στην καταγραφή στα νοσοκομεία. «Προς τα εκεί θα κινηθούμε εκτός αν αλλάξει ο ιός», πρόσθεσε.

Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια, καθώς χάνουμε σταδιακά την προστασία από τη λοίμωξη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι διατηρείται η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να ανασχεδιαστούν οι δοσολογίες των εμβολίων, έτσι ώστε να μην μας καλύπτουν μόνο για 3-4 μήνες.

«Χρειαζόμαστε πιο ευρεία εμβόλια, που θα προκαλούν ισχυρότερη μνήμη στο ανοσοποιητικό και που θα τα κάνουμε μια φορά το χρόνο ή ανά διετία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, διευκρίνισε ότι αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό των εμβολιασμένων. «Αν είχαμε 100% εμβολιαστική κάλυψη, στις ΜΕΘ θα ήταν μόνο εμβολιασμένα άτομα που δεν πέτυχαν ανοσιακή απόκριση με το εμβόλιο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί και η επικοινωνία με τον κόσμο, καθώς όπως σημείωσε «η ανεξέλεγκτη υπερπληροφόρηση έκανε κακό στην επιστήμη».

«Το επιστημονικό μήνυμα πρέπει να παρουσιαστεί καθαρά στον κόσμο», εξήγησε.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες, σε συνεργασία με το ECDC και τον HERA, εξετάζουν 4-5 διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας. «Ευελπιστούμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Θα πρέπει η Ευρώπη να αντιδρά άμεσα και συντονισμένα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά το καλοκαίρι»

Επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίστηκε ο Pierre Delsaux, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας. «Φοβάμαι ότι δεν έχουμε εξέλθει της κρίσης. Κανείς δεν ξέρει τί θα γίνει μετά το καλοκαίρι», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μετάλλαξης λόγω του ανεμβολίαστου πληθυσμού. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη και οργάνωση και τάχθηκε υπέρ της κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος, σημειώνοντας ότι όποιος προσπάθησε μόνος δεν τα κατάφερε.

Στο φαινόμενο των επαναλοιμώξεων αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, σημειώνοντας ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου έχει αυξηθεί ο αριθμός τους. Παρόλα αυτά, είπε ότι αναλογικά αποτελούν το 3% όλων των λοιμώξεων και επειδή όποιος νοσεί έχει ήδη έναν βαθμό ανοσίας, τα περιστατικά είναι λιγότερο σοβαρά και παρουσιάζουν μειωμένη θνητότητα.

Ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε ότι στις περισσότερες πανδημίες η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει στο τέλος της διετίας, ωστόσο είναι σημαντικό πλέον να παρακολουθούμε συγκεκριμένους δείκτες, όπως της σοβαρής νόσους, της νοσηλείας και των θανάτων.

Τέλος, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για επικράτηση αερογενών λοιμώξεων και για δημιουργία νέων, επομένως χρειάζεται, όπως είπε, προσανατολισμός προς νέες τεχνολογίες και νέο σύστημα υγείας που να στηρίζεται σε σύγχρονες δομές.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version