Η τελευταία απόπειρα έγινε στις ΗΠΑ με το Girosa, ένα φάρμακο που περιέχει την ουσία φλιμπανσερίνη, που επιδρά στον εγκέφαλο και αυξάνει τη λίμπιντο των γυναικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος.
Ωστόσο απορρίφθηκε από τον FDA δηλαδή τον οργανισμό φαρμάκων. Ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά μεγάλος μεταξύ των εταιρειών καθώς από τη μέχρι τώρα πορεία του Viagra – και το “ροζ” χάπι θα αποδειχθεί χρυσοφόρο. Το γαλάζιο χαπάκι που βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών κάνει ετήσιες πωλήσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων ετησίως σταθερά από το 1998 που κυκλοφόρησε.
Από την άλλη και οι γυναίκες – για τις οποίες ο οργασμός δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο για τους άντρες – θέλουν να κυκλοφορήσει το χάπι που θα δώσει πνοή στην ερωτική τους ζωή. Σημαντικό είναι και το πρόβλημα αρκετών γυναικών στην εμμηνόπαυση, που στερούνται από βιολογικούς και ψυχολογικούς λόγους τη χαρά του σεξ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμερικανός επιστήμονας του FDA, ο οποίος το 2004 είχε απορρίψει επίθεμα τεστοστερόνης που υποσχόταν να αυξήσει τη γυναικεία λίμπιντο, δέχεται ακόμη και σήμερα απειλητικά μηνύματα από γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, μεγάλη μερίδα ανθρώπων υποστηρίζουν ότι με το χάπι αυτό επιχειρείται να αναδειχθεί σε ιατρικό πρόβλημα η χαμηλή λίμπιντο.
Η πρώτη έκθεση της FDA για το Girosa ήταν αρνητική, καθώς παρατηρήθηκαν σε γυναίκες που το πήραν συμπτώματα όπως ζαλάδα, ναυτία και αίσθημα κόπωσης.
Στην αρένα για το γυναικείο βιάγκρα κονταροχτυπιούνται πάντως η Βoehringer η οποία μάλιστα επιστράτευσε και ένα πρώην “κουνελάκι” για την προώθηση. Ήταν άλλωστε αυτή η εταιρεία που δημιούργησε χάπι με flibanserin ως αντικαταθλιπτικό, διαπιστώνοντας στην πορεία ότι αποκαθιστούσε τη λίμπιντο.
Επίσης, η γνωστή Pfizer επί χρόνια προσπαθούσε να αποδείξει ότι το βιάγκρα λειτουργεί τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, ενώ η Ρrocter & Gamble λάνσαρε το επίθεμα τεστοστερόνης, το οποίο και πάλι “κόπηκε”.
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ η ΒioSante Ρharmaceuticals βρίσκεται στα τελευταία στάδια παρασκευής ενός άλλου επιθέματος τεστοστερόνης, το οποίο ελπίζει να υποβάλει προς έγκριση στον FDΑ το 2011, ενώ η Αcrux προσπαθεί να παρασκευάσει ένα ανάλογο σπρέι με βάση την τεστοστερόνη.
Ρεπορτάζ του CBS