Χωρίς συμφωνία έληξε η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλη της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός δεν πήρε τις επιθυμητές απαντήσεις στην έκκλησή του για την ενίσχυση του ΕΣΥ, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θεωρείται πολύ πιθανή η απόφαση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής.
Υπενθυμίζεται πως χθες το απόγευμα έληξε η διορία του 48ωρου που είχε δώσει ο Βασίλης Κικίλιας στους ιδιώτες γιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή συντασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας μόλις γύρω στους 60 γιατρούς είχαν ανταποκριθεί, δηλαδή πολύ λιγότεροι από τον αριθμό των 200 γιατρών και κυρίως παθολόγων, γενικών γιατρών, πνευμονολόγων και αναισθησιολόγων, που ζητούσε ο υπουργός Υγείας για να μην προχωρήσει σε επιστράτευση.
click4more ΙΣΑ: Έκκληση σε ιδιώτες αναισθησιολόγους, παθολόγους και πνευμονολόγους να συνδράμουν στο ΕΣΥ
Μόλις την περασμένη Τετάρτη (17/3), ο κ. Κικίλιας είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «Σε αυτή τη μάχη για τη ζωή αναμένουμε και ζητούμε τη στήριξη από όλους τους γιατρούς», προσθέτοντας ότι «εάν στις επόμενες 48 ώρες δεν έχουν ανταποκριθεί τουλάχιστον 200 γιατροί στο νέο αυτό κάλεσμα θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών που έχουν ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη νοσηλεία COVID περιστατικών».
Σύμφωνα με γιατρούς που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, δεν είναι οριοθετημένο το πλαίσιο ενδεχόμενης ένταξης ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατά τους ίδιους, η απόφαση για επιστράτευση θεωρείται μάλλον ειλημμένη. Ανέφεραν δε πως ήταν χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, που σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε:
«Όταν φτάνουμε σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε. Η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά. Επομένως, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας για να συνεχίζει να περιθάλπει όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη».
«Δεν μου αρέσει η λέξη “τελεσίγραφο”. Μου αρέσει να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας. Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο Πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Πέτσας.