Τρίτη, 30 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ακριβαίνουν 580 φθηνά φάρμακα – Όλη η λίστα

Ακριβαίνουν 580 φθηνά φάρμακα – Όλη η λίστα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στα 580 φθηνά φάρμακα αυξάνονται οι τιμές σύμφωνα με το νέο Δελτίο Τιμών φαρμάκων που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας μέσω ΕΟΦ. Η ανατιμολόγηση αυτή, αφορά 580 φθηνά φάρμακα, οι τιμές των οποίων αυξάνονται ώστε να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

Οι αυξήσεις γίνονται μετά από σχετικό αίτημα φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς το κόστος παραγωγής τους είναι υψηλότερο από το κέρδος. Να σημειωθεί πως αιτήματα για ανατιμήσεις είχαν υποβληθεί για περίπου 900 φάρμακα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και σημαντικά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιβιοτικά και ινσουλίνες.

Γιατί οι αυξήσεις ήταν επιβεβλημένες

Οι αυξήσεις στα φάρμακα -που έρχονται ως συνέχεια Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο- χαρακτηρίζονται επιβεβλημένες, καθώς φθηνά, απαραίτητα και δοκιμασμένα διαχρονικά φάρμακα για πλήθος ασθενειών κινδύνευαν να αποσυρθούν από την αγορά από τις παρασκευάστριες εταιρείες ως ζημιογόνα και οικονομικά ασύμφορα.

Το  υπουργείο Υγείας υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, καθώς στα προηγούμενα Δελτία Τιμών ένας μεγάλος αριθμός σκευασμάτων έλαβαν τιμές κάτω από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών της Ευρωζώνης (Η Ελλάδα τιμολογεί τα σκευάσματα με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών της Ευρωζώνης).

Ως εκ τούτου υπήρξαν σημαντικές διαμαρτυρίες και προειδοποιήσεις για μπαράζ αποσύρσεων από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας.
Το κόστος από τις ανατιμήσεις υπολογίζεται ότι θα ανέλθει για τους ασθενείς σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τη συμμετοχή τους, ενώ το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, πως η λίστα με τις αυξήσεις τιμών περιέχει τελικά 580 φάρμακα και όχι 461, όπως είχε γίνει γνωστό τον Ιούνιο.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα φάρμακα
Πηγή: iatropedia

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις