Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του αργυρού Ολυμπιονίκη και εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 43 ετών. Έπασχε από ένα σπάνιο είδος καρκίνου και λίγοι γνώριζαν ότι πάλευε για χρόνια με το καρκίνωμα ΝUT.
Το καρκίνωμα NUT, που στοίχισε τη ζωή του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, είναι ένας σπάνιος καρκίνος που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Συνήθως, βρίσκεται στο κεφάλι, τον λαιμό και τους πνεύμονες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το καρκίνωμα NUT αναπτύσσεται από τα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα που αποτελούν το δέρμα και την επένδυση ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι.
Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Πόσο κοινό είναι το καρκίνωμα NUT;
Είναι τόσο σπάνιο που υπάρχουν λίγα δεδομένα για το πόσοι άνθρωποι το έχουν. Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να το αναπτύξουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση του καρκινώματος NUT
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πού αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα. Μερικά γενικά συμπτώματα είναι:
- Πόνος
- Ακούσια απώλεια βάρους
- Κούραση
- Βήχας
- Δυσκολία στην αναπνοή
Διάγνωση
- Απεικόνιση: Εάν έχετε συμπτώματα NC, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει απεικονιστικές σαρώσεις όπως CT, MRI και PET για να εξετάσει πού βρίσκεται ο όγκος και πόσο μεγάλος είναι. Θα ελέγξουν επίσης για σημάδια ότι ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
- Βιοψία: Για να ελέγξετε εάν ο όγκος είναι καρκίνωμα NUT ο γιατρός σας θα κάνει βιοψία, λαμβάνοντας ένα μικρό δείγμα από τον όγκο με μια βελόνα. Ένας παθολόγος, θα μελετήσει τα κύτταρα από το δείγμα κάτω από το μικροσκόπιο για να δει τι είδους όγκος είναι. Για τη διάγνωση του NC, θα εξετάσει τα κύτταρα για έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται NUT.
Πώς αντιμετωπίζεται το καρκίνωμα NUT
Η θεραπεία για κάθε ασθενή θα είναι μοναδική. Το καρκίνωμα NUT είναι τόσο σπάνιο που δεν υπάρχει τυπική θεραπεία για αυτό. Είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία. Θα πρέπει να πάτε σε έναν ειδικό στη θεραπεία NC για να αποφασίσετε την καλύτερη προσέγγιση για τον όγκο σας.
Οι επιλογές θεραπείας που πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας περιλαμβάνουν:
- Χειρουργική επέμβαση: Μόλις διαγνωστεί το καρκίνωμα NUT, μπορεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση δεν είναι επιλογή. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας άλλες επιλογές.
- Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ακτινοβολία στοχεύει στην περιοχή του όγκου για να αποτρέψει την ανάπτυξή του μετά την αφαίρεσή του.
- Χημειοθεραπεία: Όταν οι όγκοι NC είναι μεγάλοι ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, τότε η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται με χειρουργική επέμβαση.
Πώς σχηματίζεται το καρκίνωμα NUT
Γνωρίζουμε ότι στο NC, τα χρωμοσώματα (τα μέρη των κυττάρων σας που περιέχουν όλα τα γονίδιά σας) διασπώνται και συνενώνονται ξανά με λάθος τρόπο. Αυτό μπορεί να κάνει τα κύτταρα να μην λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Στο καρκίνωμα NUT, ένα γονίδιο που ονομάζεται NUT ενώνεται με μια άλλη περιοχή, συνήθως μια περιοχή που ονομάζεται BRD4. Οι γιατροί θα αναζητήσουν αυτή την αλλαγή στα χρωμοσώματα για να επιβεβαιώσουν ότι ο καρκίνος σας είναι NC.
Ποια είναι η πρόγνωση για κάποιον με καρκίνωμα NUT;
Η εκτίμηση του πώς μια ασθένεια θα σας επηρεάσει μακροπρόθεσμα ονομάζεται πρόγνωση. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η πρόγνωση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως:
- Το σημείο που βρίσκεται ο όγκος στο σώμα σας
- Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος
- Πόσος από τον όγκο αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης
Οι γιατροί εκτιμούν τα ποσοστά επιβίωσης NC με βάση το πώς τα κατάφεραν στο παρελθόν ομάδες ατόμων με NC. Επειδή υπάρχουν τόσο λίγοι ασθενείς με NC, αυτά τα ποσοστά μπορεί να μην είναι πολύ ακριβή.
Το καρκίνωμα NUT είναι μια πολύ επιθετική ασθένεια και η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι περίπου 10 μήνες. Το ποσοστό 2ετούς επιβίωσης είναι 30%.
Πηγή: iatropedia.gr / https://www.cancer.gov